Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odalarına bağlı 85 odanın 2018 yılı başkanlar kurulu geçtiğimiz hafta sonu Erdek BESOB Otel’de gerçekleştirildi.
Her yıl yapılan başkanlar kurulu bu yıl Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odaları’nın tesislerinde oda başkanlarının katılımı ile tamamlandı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem oda başkanlarına hitaben bir konuşma yaptı. Başkan Erdem “2018 yılı Olağan Başkanlar Kurulu toplantımıza hoş geldiniz..
Toplantımızın, esnaf ve sanatkâr camiamıza, ülkemize, Balıkesir’imize hayırlı olmasını dileyerek sözlerime başlamak istiyorum…
Bizim Başkanlar Kurulu Toplantılarımız, sadece kendi iç bünyemizdeki genel konu ve sorunların ele alınmasıyla kalmayıp, aynı zamanda ülkemizin genel sorunlarını da dile getirmektedir.
Çünkü Türk esnaf ve sanatkârları, ülkemizin ekonomik ve sosyal yapısında çok önemli bir yere sahip bulunmaktadır” dedi

2018 SEÇİM YILINI KAZASIZ BELASIZ ATLATTIK

2018 yılı Ocak – Şubat -Mart aylarında odalarımızın olağan genel kurullarının heyecanını sizlerle birlikte yaşadıklarını belirten Başkan Fehmi Erdem “Yapılan bu genel kurul toplantılarımızda şahsım ve Yönetim Kurulu arkadaşlarım ile birlikte sizleri yalnız bırakmadık. 85 Odamızın seçim heyecanını birlikte yaşadık. Çok şükür, bu heyecanlı dönemi camiamıza yakışır bir efendilikle, kavgasız ve gürültüsüz bir şekilde tamamladık.
6 Mayıs 2018’de Birlik Genel Kurulumuzu yaparak, ilimizdeki genel kurullar sürecine nokta koymuş olduk. Seçme, seçilme heyecanı sona erdi. Yeni bir hizmet dönemi başladı. Seçim zorlu bir yarıştı ve yarış başarıyla tamamlandı. Esas yarış şimdi başlıyor. Önümüzdeki dört yıl çok heyecanlı ve çok sancılı geçecek. Bu dört yılda ya şartların oluşumuna katılacağız ya da rüzgârdaki kuru bir yaprak gibi bize dayatılan şartlara razı olacağız.”

BİZİM HİZMET PRENSİBİMİZ ŞARTLAR OLUŞURKEN, BU İŞLEYİŞİN İÇİNDE OLMAK VE ESNAF SANATKÂRIMIZIN ÇIKARLARINI KORUMAK OLACAKTIR.

Hizmet için bu gücüde oda başkan ve yönetim kurullarından alacaklarını ifade eden Fehmi Erdem konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Seçim bittiği günde söylediğim gibi, Biz büyük bir aileyiz dostlarım, yeter ki bir arada olmayı bilelim. 85 Odamıza da her zaman kapımız ve gönlümüz açıktır, bunu tüm samimiyetimle söylüyorum.
85 Odamız, 43.000 üyemizle, Küçük Esnaf ve Sanatkâr olmak için değil, Büyük ve her platformda söz sahibi olan, Esnaf ve Sanatkâr olmak için mücadele veriyoruz.
Birlik seçiminin hemen ardından Ramazan ayının başlaması ve akabinde Bakanlık müfettişlerinin 49 günlük denetimi, TESK genel kurulu, Ahilik haftası derken Odalarımızın ziyaretlerini ve denetimlerine başlayamadık, ama Başkanlar kurulumuzun ardından tüm odalarımızın ziyaretlerini bölge bölge yapmaya başlayacağız.
Sorunlarınızı ve ihtiyaçlarınızı yerinde dinleyip, hızlı çözümler üreteceğiz.
Odalarımızın ESBİS sistemi, muhasebe sistemi ve diğer işlemlerini yerinde inceleyerek hataların en aza inmesini sağlayacağız.
Bildiğiniz gibi, birliğimiz 49 gün süreyle Gümrük Bakanlığı Başmüfettişleri tarafından en ince ayrıntıya kadar denetlendi. Bu denetim neticesinde yapılan işlemlerde, harcamalarda, Yönetim, Denetim, Disiplin Toplantıları kararlarında bir eksiklik ve hataya rastlanmamıştır. Bakanlık Başmüfettişleri bizlere teşekkür ederek teftişi bitirmişlerdir.
Kıymetli Oda başkalarım hepinizin odalarının durumlarını biliyoruz, sizlerden ricamız elinizden geldiği kadar taksitlerinizi aksatmamanızdır.
Bilindiği gibi her sene ahilik haftası ve Başkanlar Kurulu toplantıları yapıyoruz, bu toplantılarımızı elimizden geldiğince sizlerin katılımları ile daha ses getiren etkinlikler haline getirmek için çabalıyoruz. Sizlerden ricam senede iki defa olan bu etkinliklere katılım sağlamanız, olabilir insanlık hali işiniz çıkabilir o zamanda sizi temsilen Başkan Vekiliniz veya Yönetim kurulunuzdan bir arkadaşımızın katılmasının sağlanmasını rica ediyorum.”

OTELİMİZ YENİ YÜZÜ İLE HİZMETE DEVAM EDİYOR

“Hepinizin bildiği gibi bugün toplantı yaptığımız bu tesis günün şartlarına göre epey eskimiş durumdaydı. Bu tesisimizi canlandırıp, Balıkesir Teşkilatımıza yakışır bir duruma getirebilmek için çalışmalarımız başladı.
Bu işleri sıralayacak olur isek, Güneş enerjilerinin, Teras katın su almasından dolayı tekrar yapılması, Terasa Mutfak, Bay - Bayan Tuvaleti Yapılması, tüm temiz su ve atık su borularının değişimi, 52 Odanın Banyolarının yenilenmesi, Odaların duvarlarının ve mobilyalarının yenilenmesi, elektrik tesisatının yenilenmesi, Odaların giriş kapıları ve banyo kapılarının değişmesi, Lobinin ve yemekhanenin yenilenmesi, dış cephenin tadilatının yapılıp boyanması, Arka Bahçeye Yeni Mutfak Yapılması, Tüm TV sisteminin yenilenmesi, Zemin Balkonunun Lobinin içine dahil edilip yeniden dizayn edilmesi, Resepsiyonun yenilenmesi ve alçı tavan sisteminin yapılması, Bodrum katın yıkılarak personel odaları ve sinema sistemi Toplantı salonunun yapılması, Bahçe ve bahçe duvarlarının yapılması gibi daha birçok işi gerçekleştirdik.
20 Mayıs 2017 tarihinde TESK Genel Başkanımız Bendevi PALANDÖKEN başta olmak üzere, TESK Genel Başkan vekilleri, Federasyon Başkanları, Birlik Başkanları Kurum ve Kuruluşlarımızın Müdürleri ve siz Oda Başkanlarımızın katılımı ile Güzel bir Açılışa imza attık.
Yaklaşık olarak Otelimizin yenilenme maliyeti 1.600.000 TL civarında gerçekleşti, TESK tarafından ise birliğimize 295.000 TL yardım yapılmıştır. Birliğimiz Büyük sıkıntılar ile tüm borçları ödemiştir.
Tabi ki yaptık ve bitirdik ama çalıştırmakta önemli değerli arkadaşlar. Yaklaşık 2 yıldır tadilat sebebi ile kapalı olan ve ondan öncede 2 - 3 yıldır durumu müsait olmadığından sadece sabah kahvaltısı ile hizmet veren bir tesis sil baştan tanıtmak ve çalıştırmak gerekmekte. Personelimizi minimum seviyede ama hizmet kalitesinden ödün vermeden kurduk ve 1 Haziran 2017 itibari ile Teşkilatımızın Oteli çalışmaya başladı.
2017 yılını güzel bir şekilde tamamladık ve 2018 yaz sezonunu da kaliteli ve güler yüzlü hizmet vererek bugün itibariyle tamamlamış bulunmaktayız.
Tesisimizde, Türkiye çapında Esnaf ve Sanatkârlar kuruluşlarını ve halkımızı ağırladık. Bu yıl otelimiz sezonun kısa olmasına rağmen Ful bir sezon geçirmiştir.
Bu tesisi Birliğimize kazandıran o zaman ki Birlik Başkanımız Mesut AŞANEL Başta olmak üzere Tüm Yönetim Kuruluna, Denetim Kuruluna, Disiplin Kuruluna sizlerin huzurunda teşekkür ederim.”

GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA SAVAŞLAR GÖĞÜS GÖĞÜSE KILIÇLA, SİLAHLA OLMUYOR. EKONOMİYLE, POLİTİKAYLA OLUYOR

“Son beş yıla baktığımızda Dünyada ve Ülkemizde yaşanan olaylar ve esnaf sanatkârımızın bu olaylardan etkilenişine baktığımızda, Sosyal ve Ekonomik olarak zor günlerden geçtiğimiz inkâr edilemeyecek büyük bir gerçektir.
Ülkemizin Coğrafi konumu, Siyasi dik duruşumuz, yeraltı zenginlikleri ve Orta doğuda söz sahibi olmamızdan kaynaklanan dış ve iç kaynaklı bir sürü sorunla mücadele etmemiz gerekmektedir.
Arap baharı ile başlayan orta doğuyu karıştırma planı, Suriye de yaşanan iç savaş ve Ülkemize gelen 3 milyonun üzerindeki mülteci akını, Rusya ile yaşanan uçak krizi, 15 Temmuz Darbe girişimi, sınırlarımızda yaşanan Amerikan destekli PYD - YPG sorunları, Yıllardır bitmeyen PKK sorunu, Suriye ye düzenlenen başarılı kara ve hava harekâtı, ABD ile yaşanan papaz sorunu ki bu papaz sorunu değildir ve bu kadar sorunla diz çöktüremedikleri ülkemizi, son olarak da birden bire çıkan ekonomik kriz.
Şöyle bir bakıyoruz ki bu kadar farklı cephede savaş veriyoruz. Günümüz dünyasında savaşlar göğüs göğüse kılıçla, silahla olmuyor. Ekonomiyle, politikayla oluyor değerli arkadaşlar.
Tabi ki, bu zor günleri atlatacağız. Ama. Bizlerde bu vatanın evladı olarak Çiftçisinden, Esnafına - profesöründen, öğrencisine, Fabrikatöründen, işçisine ne iş yaparsak yapalım en iyisini yapmaya çalışacağız. Ülkemizin bu krizi atlatabilmesi için gereken tek şey üretim, üretim üretimdir. Ülkemizin bu zor günlerinde; Bizim Camiamız Tek Ses Tek Yürektir.
Geleneğimizde esnaf ve sanatkâr demek, ticaret yapan, alan satan, sırf ekonomik faaliyette bulunan insan demek değildir.”

CAMİAMIZ İLE NE KADAR GURUR DUYSAK AZDIR

“Bizim medeniyetimizde, bizim millet ve medeniyet ruhumuzda esnaf ve sanatkâr gerektiğinde askerdir, alperendir.
Gerektiğinde cephede vatanını savunan şehittir, gazidir, kahramandır.
Gerektiğinde asayişi tesis eden polistir, gerektiğinde adaleti sağlayan hâkim, hakemdir.
Gerektiğinde de şefkatli bir ağabeydir, kardeştir.
Bunların sadece güzel sözler olmadığını, gerçeği yansıttığını 15 Temmuz darbe girişimi gecesi göstermiş bir camianın liderleri olarak ne kadar gurur duysak azdır.
Bizim Esnaf ve Sanatkârımız Ülkemizin Bölünmez Bütünlüğünün, Cumhuriyetimizin, Demokrasimizin ilelebet bekçileridir. Bu duygu ve düşüncelerle konuşmama son verirken hepinizi bir kez daha saygılarımla selamlıyorum.”
Başkanlar kurulu dilek ve temenniler bölümünde Edremit Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Aykut Dürüst, Balıkesir Terziler Odası Başkanı Kazım Avcı, Bandırma Elektrikçiler Odası Eyüp İl, Balıkesir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Riza Tekin’in konuşmaları ile sona erdi
Editör: Haber Merkezi