Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Rusya ile Türkiye arasında turistik ve iş seyahatleri için vizelerin kalkmasını, “Avrupa ülkelerinin örnek alması gereken bir adım” diye değerlendirdi.
Türkiye’nin başarılı dış politikası sonucunda Suriye, Lübnan, Ürdün, Libya, Kosova ve Sırbistan ile vizelerin kalktığını hatırlatan Yırcalı, bu konuda hala tereddütle yaklaşan ülkelerin Rusya ile cesaretleneceğini ifade etti.

Yırcalı, yaptığı yazılı açıklamada, halen Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkelerine vize uygulayan Rusya’nın Türk işadamlarını vizeden muaf tutmasını Türk işadamlarını ayrıcalıklı kılan önemli bir adım olduğunu kaydetti. Yırcalı, “Başta Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu olmak üzere tüm yetkililere çabalarından dolayı teşekkür ederim” dedi.

Rusya’ya 17 Nisan’dan sonra seyahat edecek Türk vatandaşlarının 6 aylık süre içinde 90 gün Rusya’da vizesiz konaklama imkanı elde edeceklerini hatırlatan Yırcalı, bu uygulamanın sayesinde işadamlarının hem zamandan hem de vize masraflarından kurtulacaklarını vurguladı. Yırcalı, 2011’de Rusya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 3 milyondan 4 milyona, Türkiye’den Rusya’ya gidecek ziyaretçi sayısının ise 300 binden 500 bine çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Vizelerin kalkmasının ticarete olumlu etkisine Doğu Akdeniz Bölgesi’ni (Levant) örnek gösteren Yırcalı, “Suriye, Lübnan ve Ürdün’le vizeler kalktıktan sonra artan ticaret, ortak bir ticaret bölgesi kurulması için ortam oluşturdu. DEİK olarak Doğu Akdeniz’deki dört ülkenin ortak bir serbest ticaret bölgesi kurması için strateji ve eylem planı hazırladık. Bu planın uygulanmasını takip ediyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi