Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula, kamuya iş yapan firmalara 10.01.2022 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yasa ile sadece Temmuz 2021 ve Aralık 2021 tarihleri arasında çok az bir ek fiyat farkı verildiğini hatırlatarak, “Bu fiyat farkı, yapımı devam eden işlerin tamamlanmasına yeterli olmayacağı gibi işlerin durmasına sebebiyet verecek ve bu durumdan büyük oranda kamu zararı oluşacaktır. Sektörlerimizin talepleri doğrultusunda ülke ekonomisinde ve istihdam hayatında önemli kırılmaların meydana gelmesini önlemek adına acil olarak ‘Fiyat Farkı’ ve ‘Tasfiye Kararnamesi’ çıkarılmalı” açıklamasını yaptı.

KAMU MÜTEAHHİTLERİ İFLASIN EŞİĞİNDE!

 Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula, kamuya iş yapan firmalar için acil olarak ‘Fiyat Farkı’ ve ‘Tasfiye Kararnamesi’ çıkarılması gerektiğini söyledi.

Kula, şu açıklamayı yaptı: 

“COVID-19 salgınının dünya ve ülkemizdeki olumsuz etkileri ve döviz kurlarında yaşanan olağanüstü dalgalanmalar sonucunda piyasalarda fahiş fiyat artışları yaşanmaktadır. Malzeme tedarikinde yaşanan sorunlar sebebiyle de işlerde önemli ölçüde gerilemeler yaşanmakta ve bu gerilemeler hızla devam etmektedir. Devam eden işlerde mevcut fiyat farkı hesaplama sistemi ve TÜİK verileri, olağanüstü reel fiyat artışlarından oluşan farkları karşılayamamaktadır. Bir kısım kamu işleri sözleşmelerinde fiyat farkı bulunmadığından bazı yükleniciler hiçbir şekilde fiyat farkı alamamaktadırlar. Piyasalarda meydana gelen  fiyat artışları kamu müteahhitlerini iflasın eşiğine getirmiştir. Mevcut şartlarda kamu müteahhitlerinin işlerini teslim etmesi mümkün değildir.

Bu fiyat farkı, yapımı devam eden işlerin tamamlanmasına yeterli olmayacağı gibi işlerin durmasına sebebiyet verecek ve bu durumdan büyük oranda kamu zararı oluşacaktır. Çünkü asıl fiyat artışı Aralık 2021’den sonra başlamış olup, her geçen gün inşaat malzemelerine zamlar gelmeye devam etmektedir.

Kamuya iş yapan müteahhitlerin talebi, uygulanacak fiyat farkının 01.01.2021 tarihini baz alarak devam eden işlerde, işin bitimine kadar reel piyasa fiyatları oranlarında “fiyat farkı” vererek işlerin bitirilmesini sağlanmalıdır. Kamu ile iş yapan firmalarımızın en büyük sorunlarından bir tanesi de birtakım işlerin finansal ve teknik olarak devam etmesinin mümkün olmayışıdır. Bu nedenle reel piyasa fiyatlarına uygun fiyat farkı ödenmesine rağmen finansal ve teknik olarak devam etmesi mümkün olmayan işler için cezasız “tasfiye hakkı” tanınması ve teminatların iade edilmesi gerekmektedir.

Bu durum piyasalarımız açısından son derece önemlidir. Sektörlerimizin talepleri doğrultusunda ülke ekonomisinde ve istihdam hayatında önemli kırılmaların meydana gelmesini önlemek adına ivedi olarak ‘Fiyat Farkı’ ve ‘Tasfiye Kararnamesi’ çıkarılması ve 01.01.2021 tarihinden bu yana gelişen olumsuz şartlardan dolayı işlerini teslim edemeyen kamu müteahhitlerinin teminatlarının iade edilmesi sektör firmalarının yaşayabilmesi için önem arz etmektedir.”

Editör: Haber Merkezi