Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Bölge Planı çalışmaları kapsamında Manyas’ta çalıştay düzenledi. Bölge Planı çalışmaları kapsamında her ilçeye gideceklerini vurgulayan Genel Sekreter Mustafa Gündoğan, “Manyas’ı dinlemeye geldik” dedi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) 2014-2023 Bölge Planı çalışmalarına Manyas’da düzenlediği çalıştayla devam etti. GMKA'nın 2012 Aralık ayında başlanan İlçe Çalıştaylarında, Kaymakamlıklarla koordineli bir şekilde, ilçedeki kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör, oda, borsa, siyasi parti temsilcileri, kooperatifler, köy muhtarları, sivil toplum kuruluşları ve fikir önderleriyle birlikte ilçe ve ilçelerdeki sektörlerin mevcut durumları ve gelecek vizyonları masaya yatırılıyor.

Manyas çalıştayına GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan ve ajans uzmanlarının yanı sıra, Manyas Kaymakam Vekili Mahmut Nedim Tunçer, Manyas Belediye Başkanı Hasan Kahraman, daire müdürleri, il genel meclisi üyeleri, özel sektör, oda, borsa, siyasi parti temsilcileri, kooperatifler, köy muhtarlarından oluşan kalabalık bir grup katıldı.

"İLK 10 İL İÇİNDE OLMAK İSTİYORUZ"

Çalıştayda konuşan GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, “Türkiye’de ilk 10 il arasına girmek istiyoruz” dedi.

Konuşmasında ajans ve bölge planı hakkında çeşitli bilgiler veren Mustafa Gündoğan, merkezden planlama mantığının artık terk edildiğini, gelecek planlamasında artık sözün yerelde olduğunu söyledi.

Daha önce merkezden yapılan planlamaların verimli olmadığına değinen Genel Sekreter Gündoğan, “Manyas’ı sizden daha iyi kimse bilemez. Bölge Planı çalışmalarında sadece Manyas değil bölgemizdeki her ilçeye gidiyoruz. Hem biz ilçeyi daha yakından tanıyoruz hem de sizlerin ekonomik ve sosyal kalkınma ile ilgili sorunlarını daha yakından tanıyabilmek için bölgenin en kılcal noktasına kadar gidiyoruz” dedi.

Bölge Planı çalışmalarının ana amacının “Türkiye’nin 2023 vizyonuna güçlü bir katkı veren güçlü bir bölge olmak” şeklinde formüle eden Genel Sekreter Mustafa Gündoğan, “Türkiye artık dünyanın parlayan bir yıldızı. Ülkemiz artık dünyanın mazlum devletleri ve milletleri, gözlerini Türkiye’ye çevirmiş durumda. Son yıllarda yükselen bir kalkınma grafiği yakalayan ülkemize, yerelden de güçlü bir destek vermek en büyük hedefimiz. Dünyanın parlayan yıldızı Türkiye’nin yıldız bölgesi olmak istiyoruz” diye konuştu.

Gündoğan, “Düzenlediğimiz bu çalıştayda tüm fikirlerinizi bize iletmenizi ve aklınızdan geçen her şeyi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Katılımlarınız dolayısıyla hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

TARIM VE HAYVANCILIK ÖN PLANA ÇIKTI

Genel Sekreter Mustafa Gündoğan’ın konuşmasından sonra Ajans’ın strateji çalışmalarına geçildi. Burada katılımcılardan Manyas için problem gördükleri konuları iletmeleri ve çözüm önerileri sıralamaları istendi. Üretilen çözümler ise ortak bir belgede kayıt altına alınarak gelebilecek diğer sorun ve çözüm önerileriyle birlikte değerlendirilerek Manyas’ın kalkınma stratejisi ilçeden verebileceği potansiyel destek tespit edilecek.

Çalıştay öncesi katılımcılar arasında yapılan anketin sonuçları da strateji çalışmaları sırasında katılımcılara açıklandı. Yapılan ankete göre katılımcılar arasında Manyas’ın en güçlü yönleri %86 ile tarım ve hayvancılık olarak öne çıktı. Aynı araştırmada katılımcılar Manyas’ın zayıf yönünü ise %30 oranında tarıma dayalı sanayi yatırımlarının eksikliğini görürken, bu oranı %18’le işsizlik ve %16 ile ulaşım sorunları takip etti.

Ankette “Manyas’a hangi yatırımlar yapılırsa gelişmeye katkı sağlanır?” şeklinde sorulan soruya ise katılımcıların yüzde 32’si tarım, yüzde 22’si sanayi, yüzde 15’i eğitim cevabını verdi.

"BÖLGE PLANI KALKINMA ROTASI"

Ajansın hazırlayacağı bölge planı, bölge kaynaklarının daha iyi bir geleceğe ulaşma yönünde harekete geçirilmesi için oluşturulmuş rehber niteliği taşıyacak.

Bölge planının ana fikrini Güney Marmara Bölgesinin gelecek hayali, bugünkü durumu ve kaynakları ile bu kaynakların ne şekilde kalkınma amaçlarına hizmet etmesi oluşturuyor.

Ajans bölge planında bölgenin mevcut sosyal, ekonomik, kırsal ve kültürel durumunu analiz ederek bölgenin potansiyelini ortaya çıkarmayı hedefliyor. Ayrıca yapacağı mevcut durum analizlerinin sonuçlarına göre amaç ve hedefleri belirleyecek ve bu doğrultuda bölgenin kalkınmasını ve gelişmesini sağlayacak strateji, tedbir ve faaliyetleri ortaya koyacak.

Editör: Haber Merkezi