Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur, Türkiye'de yağlı tohum üretiminin yetersiz olduğunu belirterek, "Ülke ihtiyacının yüzde 70'i yağlı tohum veya ham yağ olarak ithal ediliyor" dedi.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği, "2010Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar" konulu konferans düzenledi. Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersu'nun oturum başkanlığını yaptığı konferansa Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur, Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı, Trakya Birlik Genel Müdürü Adnan Tekçe, Günyağder Yönetim Kurulu Üyesi Önder Serin, TUGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Talat Şentürk, AB GDO Regülasyonları Uzmanı Dr. Rodolphe de Borchgrave, Bunge Avrupa Yağlı Tohumlar Ürün Tedarik Direktörü Sönke Baden, Cargill Bitkisel Yağlar Global Bölge Sorumlusu Veen Reyndert Vd, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan ve Turyağ, Yudum Gıda, Arı Rafine, Besler, Helvacızade'nin aralarında olduğu çok sayıda üretici de konferansa katıldı.
AKP Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili ve Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Edip Uğur, Türkiye'de yağlı tohum üretiminin sorun ve çözümüne ilişkin görüşlerini açıkladı. Uğur, dünyada yağlı tohum üretiminin yıllara göre bir artış gösterdiğini söyleyerek, "Geçen yıl 423 milyon ton yağlı tohum üretimi oldu, 2010 yılında ise bunun biraz üzerinde bir yağlı tohum üretimi bekleniyor. Buna karşılık Türkiye'de yağlı tohum üretimi artmadı. 2000 ile 2009 yılları arasında 2 milyon tonluk bir üretim oldu" dedi. Uğur, Türkiye'nin yemeklik yağ ihracatının likit olarak 314 bin ton, margarin olarak da 91 bin olmak üzere toplam 400 bin yemeklik yağ ihracatının olduğunu söyleyerek, yağlı tohum ve türevleri ithalatına 1996 yılında 765 milyon Dolar öderken, 2008 yılında fiyat artışları nedeniyle 3 milyar 292 milyon dolara ulaştığını dile getiren Uğur, geçen yıl bu ithalat rakamının 2 milyar 240 milyon Dolar olduğunu, bu yıl da 2,2 milyar Dolar olacağını belirtti. Türkiye'de yağlı tohum üretiminin yetersiz olduğunu söyleyen Uğur, "Ülke ihtiyacının yüzde 70'i yağlı tohum veya ham yağ olarak ithal ediliyor. Yağlı tohum üretimi 2,4 milyon tonlardan 1,8 milyon tonlara düşmüştür. 2010 yılı tahminlerine göre toplam yağlı tohum üretiminin 2,3 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye bitkisel yağ sanayinde net ithalatçı bir ülkedir'' diye konuştu.
-"FİYAT TAHMİNİNDE BULUNMAK ESKİ YILLARA GÖRE DAHA ZOR"-
Uğur, Dünyada bioyakıt üretiminin artmasıyla yağlı tohum ve ham yağ fiyatlarının arz talep dengesi yanında petrol fiyatları ile doğrudan ilgili hala geldiğini belirterek, biyodizel talebi de petrol fiyatlarına bağlı olup petrol fiyatı artınca biyodizel talebinin de arttığını ifade etti. Uğur, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Alınan tedbirler uygulanan politikalarla maalesef bitkisel üretimimizi artıramıyoruz. Daha önceki yıllarda bitkisel üretimi artırmak için tarım kooperatif birlikleri aracılığıyla taban fiyat uygulaması ile destekler verildi, ancak bu destekler sonucunda da 2000 yılına geldiğinde üretimin artmadı ve tarım kooperatif birliklerinin iflas etti.
Sektör açısından piyasaları takip etmenin, fiyat tahmininde bulunmanın ve bu tahminlere göre pozisyon almanın eski yıllara göre daha zor olduğunu dile getiren Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur, Eskiden iki üç bilinmeyenli olan denklem şimdi sekiz on bilinmeyenli denklem halini almıştır. Riskler artmış ezber bozulmuştur."

Tüm tarım ürünlerinin tek bakanlık çatısı altında toplanması gerektiğini belirten Uğur, "Tarım Bakanlığı'nın tüm tarım ürünlerinin tek sahibi ve sorumlusu olması gerekmektedir" dedi.

Editör: Haber Merkezi