Yüzde 40'lık çimento zammı, Türk ekonomisinin lokomotif sektörü inşaatı zora sokacak. Birçok banka, sektöre destek için konut kredilerinde indirime giderken, çimento üreticilerinin yüzde 50'ye varan zammı, emlak sektöründeki canlanmayı durduracağa benziyor.

ZAMLAR 1 OCAK'TAN İTABEREN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

İnşaat sektörüne darbe vuran bu zam sadece çimentoyu değil, sıva ve dış cephe dahil birçok ürünü etkileyecek.

Yeni gelen zamla birlikte, 10 bin ton çimentoda 700 bin TL fark edecek. Konuyla ilgili yeni fiyat listesi, beton firmalarına iletildi. Zamlı tarife, 1 Ocak’tan sonra geçerli olacak.

MÜSİAD TEPKİSİ

MUSİAD İnşaat Sektör Kurulu başkanı Reha Yeltekin çimento üreticileri tarafından yapılan %40 zam ile ilgili açıklama yaptı.


Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü inşaat sektörü zor günler geçirirken bir kötü haber de çimento ile ilgili geldi. Çimento üreticileri Enflasyonla Topyekün Mücadele kapsamında belirlenen sürenin dolması ile birlikte,1 Ocak 2019 yılından geçerli olmak üzere fiyatlara %35 ile %40 arasında değişen oranda zam yaptı.

MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Reha Yeltekin; çimento maliyetinin inşaat maliyetinin yüzde 7-8’i kadar olduğunu, inşaat sektörünün zor günler geçirdiği şu dönemde bu zam kararı ile sektöre ilave ağır yük yüklemenin doğru olmayacağını söyledi.

Yeltekin, Türkiye’de bir çimento kartelinin oluştuğuna ve firmaların farklı zamanlarda farklı oranlarda fiyat artışı açıklayarak rekabet hukukunun önüne geçmeye çalıştığına dikkat çekti ve alternatifi olmayan ürünlere yapılan zamların sektörü çaresiz bıraktığını söyledi.

Hükümetin devreye girmesini ve bu yapılan fahiş zam oranlarına müdahil olmasını beklediklerini kaydetti. İnşaat sektörü tüm maliyet baskısına rağmen 2018’de satış fiyat artışına gitmediğini hatırlatan Yeltekin, “bu zamla sektör çok daha da zor durumda kalır” dedi.

Yeltekin, ayrıca çimento zammının bir tek betonu değil, sıva ve dış cephe dahil birçok ürünü etkileyeceğini de dile getirdi. Bu zammın hiçbir gerekçesi olmadığına dikkat çeken Yeltekin; “çimentoya 2018 yılında %40’a yakın zam yapılmışken ve gevşeyen kurlarla beraber indirim beklerken, yapılan bu zamma anlam veremediklerini “ söyledi.

Editör: Haber Merkezi