Tapu ve Kadastro Teşkilatının kuruluşunun 172. yıldönümü münasebetiyle Balıkesir Kadastro Müdürü Bahattin KOZLU, Altıeylül Tapu Müdürü Fatih ERATICI, Karesi Tapu Müdürü Ahmet Nazım ERGÜN, müdürlük personelleriyle birlikte Atatürk Anıtı’na giderek çelenk sundu, saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşımızı okudu. 

TAPU Kadastronun Balıkesir'deki müdürleri 172. yıl nedeniyle ortaklaşa yaptıkları açıklamada şu bilgileri paylaştı.

    İki asra yakın bir zamandan bu yana, vatandaşlarımızın güveninin ve mülkiyetinin teminatı olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz, merkez ve taşra teşkilatımızda 20 bine yakın personelimiz, 24 Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğümüz, 973 Tapu Müdürlüğümüz, 81 Kadastro Müdürlüğümüz ile ülkemizin tüm il ve ilçelerinde yılda 9 milyona yakın işlem hacmi ile yılda yaklaşık 25 milyon vatandaşımıza hizmet sunan ve bugün 172. Kuruluş yıldönümünü kutlayan köklü bir kurumdur. 
21 Mayıs 1847 tarihinde Defterhane-i Amire Kalemi adıyla kurulan Genel Müdürlüğümüz, 1871’de Nezarete dönüştürülerek Defter-i Hakani Nazırlığı olmuş ve bugün de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü adıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet vermektedir. 
Taşınmazlara ilişkin mülkiyet bilgilerini devlet güvencesi altında muhafaza etme, güncelleme, taşınmazlara yönelik politikalar belirleme ve yönetme konularında lider Kurum olma vizyonumuzla vatandaşlarımıza 172. Yılımızda da en kaliteli hizmeti sunmaya devam ediyoruz. 
Bilgi teknolojilerini en iyi kullanan kurum ödülüne sahip genel müdürlüğümüz, web Tapu, Tapu Takas, E-Haciz, E-terkin, Parsel Sorgulama, E-Randevu gibi projelerle vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet sunmak için altyapısını geliştirmeye devam etmektedir. 
Vatandaşlarımız e-devlet portalı üzerinden ulaşabildikleri Web-Tapu sistemi sayesinde, artık Tapu dairesine gitmeden hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde işlemlerini yapabilmektedir.
Olası doğal afet hallerinde hizmetlerimizde herhangi bir aksama yaşanmaması ve vatandaşlarımıza hızlı, güvenli, kaliteli ve kesintisiz hizmet verebilmek için Yozgat ilimizde Felaket Kurtarma Merkezi kurulmuştur. 
Kurumumuzun Tapu sistemi ve Mülkiyet Belirleme alanındaki çalışmaları uluslararası arenaya da taşınmış olup, Berlin Büyükelçiliğimizde kurulan tapu ataşeliği ile Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın tapu işlemleri de yapılabilmekte olup, ayrıca 12 ülkede daha açılacak temsilciliklerle de yurtdışında yaşayanların da tapu kadastro işlemlerini daha kolay yapabilecekleri bir sistem oluşturulacaktır.


YÖNETSEL DURUM:
Kuruluşumuz Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün taşra birimi olarak hizmetlerini sürdürmektedir. Müdürlüğümüzce 1942 yılında şehir kadastrosu adı altında Merkez İlçenin meskûn mahallinin kadastrosuna başlanmış ve 17 adet mahallenin kadastrosu yapılarak 1945 yılında faaliyetine son verilmiştir. 1961 yılında tekrar kurulup Merkez İlçenin Belediye sınırları içerisinin tamamının kadastrosu yapılmış ve 1974 yılında faaliyetine son verilmiştir.
Ayrıca 1954 yılında arazi kadastrosu çalışmalarına başlanılmış, zamanla Bölge Tapulama Müdürlüğü olarak İlin tamamında faaliyetini sürdürmüştür. 1985 yılında Kadastro Müdürlüğü adını almış ve görev alanı Merkez İlçe ve Balya ilçesi olarak belirlenmiştir.2010 yılında 6083 sayılı kanun ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün teşkilat yasasında yapılan değişiklik ile ilçedeki mevcut (10) adet Müdürlük kapatılarak Balıkesir Kadastro Müdürlüğüne dâhil edilmiştir. 

BALIKESİR'DE 41 BİN 156 İŞLEM
Balıkesir Kadastro Müdürlüğüne bağlı birimler:
Altıeylül, Ayvalık, Balya, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Erdek, Gömeç, Gönen, Havran, İvrindi, Karesi, Kepsut, Manyas, Marmara, Savaştepe, Sındırgı ve Susurluk.
Balıkesir Tapu Müdürlüklerimiz Merkez İlçe Karesi ve Altıeylül Tapu Müdürlüklerinden ibarettir.
Karesi Tapu Müdürlüğü 2018 yılı içerisinde 18 bin 700 yevmiyeli işlem sonuçlandırmış olup, Altıeylül Tapu Müdürlüğü ise 22 bin 456 yevmiyeli işlem sonuçlandırmıştır. Balıkesir Merkez İlçe Tapu Müdürlüklerinde toplam 41 bin 156 yevmiyeli işlem yapılmıştır.


KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ:

3402 sayılı kadastro kanunu gereğince tesis kadastro çalışması yapmak, 3402 sayılı kadastro kanununun 22-a maddesi gereğince güncelleme çalışması yapmak, 3402 sayılı kadastro kanununun Ek-1 maddesi gereğince sayısallaştırma çalışması yapmak, 6831 sayılı Orman Kanununun 2nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre (2/B çalışması) yapılan çalışmaların kontrolünü yapmak, 3402 sayılı kadastro kanununun Ek 4 Maddesi (2/B Kullanım Kadastrosu) gereğince çalışma yapmak.
Talebe bağlı olarak;
İlgililerince yaptırılan ayırma haritaları, yola terk ve yoldan ihdas haritalarını, sınırlandırma haritalarını, parselasyon haritaları, kamulaştırma haritaları köy yerleşim planları ile tescile konu diğer harita ve planlarının büro zemin kontrolü yapmak.
Kadastral harita ve belge örneklerinin talep halinde ilgililerine verilmesini sağlamak.
Lihkab Bürolarının Balıkesir İli genelinde talebe bağlı hizmetler olarak yürütülen aplikasyon, cins değişikliği, irtifak hakkı tesisi gibi hizmetlerin kontrolünü yapmak.
2981 sayılı İmar Affı Kanunu hükümlerine göre çalışmalar yapmak.
Teknik nedenlerle yetersiz kalan, uygulama niteliğini kaybeden, eksikliği görülen en az bir mevkii ve ada biriminde zemindeki sınırları gerçeği uygun şekilde göstermediği tespit edilen tapulama ve kadastro paftalarının yenileme işlemlerini yapmak.


KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜNÜN PROJE VE YATIRIMLARI:

Tesis Kadastrosu:
Müdürlüğümüzün sorumluluk alanında bulunan Merkez ve İlçelerindeki tesis kadastro çalışmalarının 2009 tarihi itibariyle tamamlanmıştır.


Kadastro Güncelleme Çalışmaları:
Tapu ve Kadastro Modernizasyon projesi kapsamında Erdek, Manyas, Marmara, Dursunbey, Kepsut, Susurluk ve Havran ilçelerinde toplam 41 birimde Kadastro Güncelleme çalışması için ihale yapıldı.

2/B Çalışmaları:
2/B Kullanım Kadastrosu Çalışması ihaleli olarak 2 Grupta toplam 127 birim 4483 hektar alanda çalışmalara devam edilmektedir. Ayrıca Bigadiç, Sındırgı, Burhaniye, Gömeç, İvrindi, Dursunbey ve Manyas ilçelerinde toplam 26 birimde Müdürlüğümüz imkânlarıyla 2/B çalışmalarına başlandı.

MEGSİS (Mekânsal Gayrimenkul Sistemi) Çalışmaları:
MEGSİS: Mekânsal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS ) sayısal olarak kadastro müdürlüklerinin yerel bilgisayarlarında yer alan, cad. tabanlı verilerin merkezi bir sistem üzerinde toplanarak tapu bilgileri ile eşleştirilmesi ve bu bilgilere ihtiyaç duyan paydaş kurum, kuruluş ve belediyeler ile uluslararası standartlarda harita servisleri ile paylaşılması, e- Devlet kapısı üzerinden vatandaşlara sunulması amacıyla Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından projelendirilerek hazırlanmış açık kaynaklı bir uygulamadır. 2019/Nisan itibariyle 1.649.617 adet parselin tapu kayıtları ile %99,52 entegrasyonu sağlandı.

Talebe Bağlı Hizmetler:
Vatandaşlarımızın, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının ve diğer kuruluşların istemlerine istinaden, aplikasyon, cins değişikliği, tescile konu kontrollük hizmeti vb. işlemlerle ilgili Aralık/2018 sonu itibariyle toplam 24 bin 959 adet talep karşılanmıştır.


 

Editör: Haber Merkezi