DEPREM SEMİNERİNDE
ÜÇPINAR ARAZİLERİ KONUŞULDU

İstanbul Ticaret Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme Kentsel Dönüşüm ve Planlama Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haluk Selim'in Büyükşehir Belediyesi personeline yönelik eğitim amaçlı "deprem" sunumunda konu geçmiş yıllarda köylünün elinden sudan ucuza alınan Küçüksan karşısındaki tarım alanlarının imara açılmasına getirildi. 


Yılmaz, bölgedeki mülk sorununun ortadan kaldırılması noktasında güçlü bir irade ortaya koyacaklarını vurguladı. Bu alanda yapılaşmaya karşı çıkanların ise farklı amaçları bulunduğunu belirterek; "Ya bize gıcıklıkları vardır, ya da başka bir yerde arazileri. Bizler nasıl Küçüksan'ın, Adnan Menderes'in tapu sorunlarını çözdüysek, burasını çözeceğiz."dedi.

BAŞKANA YILMAZ'A GÖRE 
BÖLGEDE ZATEN İMAR VAR

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, bölgenin 1986 yılında Bakanlık tarafından zaten imara açıldığını belirterek "Bu bir imar meselesi değil. İmar planları zaten hazırlanmış, biz burada mülkiyet sorunlarını çözüyoruz. Bölgeye modern bir yaşam alanı kazandıracağız" ifadesini kullandı.


EĞİTİME DEVAM
Gayrimenkul Geliştirme Kentsel Dönüşüm ve Planlama uzmanı Doç. Dr. Haluk Selim'in, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi personeline yönelik sunumu baştan sona dinleyen Başkan Yücel Yılmaz, Küçük Sanayi Sitesi'nin karşısındaki bölgeyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

İMAR MESELESİ DEĞİL 
MÜLKİYET PROBLEMİ..

Küçüksan 2. kapı karşısıyla  TOKİ  arasındaki 18.02 imar planının son durumunun sorulması üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, şunları söyledi: 

"18.02, 1986 yılında Bakanlık tarafından imara açılmış bir yer. Oradaki konu hangi arsa kimin tartışmasından dolayı olayın mahkemeye taşınması sonucu oluşan bir sorun. 
Bu bir imar meselesi değil. İmar planları zaten hazırlanmış. Biz burada mülkiyet sorunlarını çözüyoruz. Orasının zaten imarı var. 
Tarlaların arsaya dönmesi sonucunda vatandaşların kendi aralarında yaşanan itilaflarından dolayı mahkeme tarafından yapılaşma durduruldu. 
O bölge, Gaziosmanpaşa ve Paşaalanı ile beraber imara açıldı. 


Biz de Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan ve Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı ile birlikte oradaki vatandaşların mağduriyetini gidermek için ortaya bir irade koyuyoruz. 
Çözülmez denen her şeyi çözüp bölgeye yaşanabilir, modern bir yaşam alanı kazandıracağız" 

BALIKESİR'DE 1999 ÖNCESİ EVLER RİSKLİ 

Kentsel dönüşümün önünün yasal olarak açık olduğunu belirten Başkan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Şehir ekonomisi ve insanların isteğiyle bu sürece yön verebiliriz. 
Devlet üstüne düşeni zaten yapıyor. 
1999 öncesi yapılan bütün binaların riski var. 
Binalar yaşlanıyor, kontrol edilmesine ve yenilenmesine ihtiyaç var. 
Vatandaşlarımız kontrol etmemizi isterse bize ulaşabilir. 
Eğer yapacağımız ölçümlemede herhangi bir risk çıkarsa bu binayı yasalar çerçevesinde yıkmamız gerekiyor. 
Vatandaş kendi kararını kendisi verecek. 
2002 yılından sonra yapılan binalar devletin belirlediği kurallara uygun bir şekilde yapıldı. 
Ancak şimdi alternatif yeni yaşam alanları oluşturmamız gerekiyor. 
Şehrin dinamiklerini bozmadan çalışmalarımızı sürdüreceğiz." 

BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİSİYDİ
Bilindiği gibi, eski Belediye Başkanlarından Ziyaettin Tan döneminde 18. madde uygulaması yapılan Üçpınar ve Ayşebacı köyü sınırlarındaki topraklar birinci sınıf tarım alanıydı.

Köylülerin karşı çıkmasına rağmen bölge için söz konusu imar uygulaması yapılmıştı.

Bunun üzerine köylüler konuyu yargıya  taşımış,  uzun yıllar süren yargı sürecinde son sözü söyleyen Danıştay, köylülerin lehine karar vermişti.

Balıkesir'in önde gelen isimlerinden bir çoğu 18. madde uygulaması öncesinde bölgedeki arazileri köylülerden satın almıştı.

Uzun yıllardır gündemde olan bölgenin yapılaşmaya açılması konusu şimdi yeniden tartışmaya açıldı.
 

7'LİK DEPREM BALIKESİR 
MERKEZDE PEK OLASI DEĞİL

Bu arada, Büyükşehir personeline yönelik deprem sunumunda  Ticaret Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme Kentsel Dönüşüm ve Planlama Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haluk Selim, "Bandırma, Gönen Manyas'ın dışındaki Balıkesir'in ilçelerinde 7'lik deprem pek olası değil." görüşünü ortaya attı. 

Balıkesir şehir merkezinin içinden ve yanından aktif bir fay hattı geçmediği için mevcut fay hatlarının 7'nin üzerinde deprem yaratmayacağına sunumunda yer veren  Doç. Dr. Haluk Selim, depremsellik açısından Balıkesir’i üç bölgeye ayırarak şöyle konuştu: 


Birinci bölgede (Bandırma, Gönen, Manyas ve çevresi) Kuzey Anadolu fay hâkimiyeti var, 3 buçuk milyon yıldır burada deprem meydana getiriyor. Bu fayın güney kolu Gönen’den güneybatıya dönüyor, Bandırma’ya kadar bu bölgeye hâkim. 
İkinci bölgeye (Edremit ve çevresi) geldiğimizde burada farklı bir dünya var. 
Üçüncü bölge ise Balıkesir merkez. Balıkesir merkezde olan depremlerin büyüklükleri 5 ve 6, ikinci bölge 6 ve 6,5 üçüncü bölge 6 ve 7’nin üzerinde. O yüzden buraya birinci derece lafı çok yanlış.

BANDIRMA, GÖNEN, MANYAS RİSKLİ

Bandırma, Gönen Manyas'ın dışındaki Balıkesir'in ilçelerinde 7'lik deprem pek olası değil. Dünyanın en aktif üç fayından birisi olan Kuzey Anadolu fay hattının güney kolu Gönen'den geçiyor. Bu fay hattında yaşanacak kırılmalar, Bandırma, Gönen ve Manyas'ı etkileyebilir. 

AKHİSAR ARTÇILARI BİR KAÇ 
AY DAHA DEVAM EDEBİLİR 

Balıkesir'inde hissettiği Manisa- Akhisar bölgesinde son durumu da analiz eden Doç. Dr. Selim "Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre bu bölgedeki 15 km'lik normal listrik doğrultulu atım bileşenli bir fay hattı var. Fay hattı kuzey doğu güney batı yönünde Kırkağaç fayı nedeniyle buradaki depremlerin bir kaç ay daha devam edeceğini düşünüyorum. Buradaki depremlerin 5.4'ün üzerine çıkacağını zannetmiyorum. Bu zamana kadar çıkan artçı da görmedim. Bu bölgede 4.0-4.5 gibi inişli çıkışlı artçıları hissedeceksiniz ve sonrasında biteceğini düşünüyorum" dedi. 

Editör: Haber Merkezi