Türk Kızılay'ı Genel Başkanı A. Lütfi Akar, 2005 yılında yılda 305 bin ünite kan toplanırken bugün gelinen noktada Kızılay'ın 2012 yılında 1 milyon 469 bin ünite kan topladığını, hedeflerinin yılda 2 milyon ünite kan toplamak olduğunu söyledi.

Türk Kızılay'ı Balıkesir Şubesinin 'Gülenyüz Projesi' kapsamında Türk Kızılay'ı Pendik Şubesi ve Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp kulübünün ortaklaşa düzenlediği 'Oyuncak Ayı Hastanesi' projesi etkinliği düzenlendi.

Balıkesir'in ev sahipliği yaptığı etkinliğe Vali Ahmet Turhan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur, Türk Kızılay'ı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ile çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Kızılay Genel Başkanı Akar, kurum olarak önceliklerinin kan hizmeti olduğunu, bunun da yapılan gönüllü bağışlarıyla mümkün olduğunu söyledi.

AKAR'DAN BALIKESİR'E ÖVGÜ

Balıkesir Kızılay Şubesini başarılı etkinlikten dolayı tebrik eden Lütfi Akar, "Öncelikle Balıkesir şubesini tebrik ediyorum. Aktivitelerin her zaman en güzelini yapıyorlar, bizim tasvip ettiğimiz desteklediğimiz arkadaşlarımızdır. Bundan sonra da öğrenci evi, aş evi gibi projelerinde de sonuna kadar destek olacağız. Biz aktivite gösteren, yerelde yerelin kaynaklarını harekete geçiren yani çorbaya bir tuz atan şubelerimizin hepsini desteklediğimiz gibi Balıkesir şubesini de desteklemeye devam edeceğiz. İnşallah önümüzdeki yıllarda veya aylarda burada hayırlı hizmetlerin temellerini atıp güzel şeyler yapmanın gayretinde olacağız" dedi.
"TÜRKİYE'NİN KAN İHTİYACININ

YÜZDE 85'İNİ KIZILAY KARŞILIYOR"
Kızılay Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Gündoğan, "Türk Kızılay'ı toplumun değişik ihtiyaçlarına cevap verme noktasında son dönemlerde ciddi manada atılımlar yaptı. Bunlardan birisi kan. Geçen yıl Balıkesir'de 29 bin 650 ünite kan topladık, bu yılki hedefimiz 31 bin 500" dedi.
Türk Kızılay'ı Genel Başkanı A. Lütfi Akar, kanın Türkiye'nin önemli bir meselesi olduğunu, tıbbi olarak bir ilaç mahiyetinde olan kanın temini ve ihtiyaç sahibine ulaştırılmasıyla ilgili projenin bugün itibariyle Türk Kızılay'ının misyonunun yarısını oluşturduğunu söyledi.

Akar, 2005 yılında Başbakanın ve TBMM'nin verdiği görev ile Türkiye'de "Güvenli Kan" projesi başlattıklarını, o gün itibariyle yılda toplanan kan miktarının 305 bin ünite iken bugün gelinen durumda ise 2012 sonu itibariyle 1 milyon 469 bin ünite kan topladıklarını açıkladı.

Genel Başkan Akar, "Bu kan 690 bin hastamıza şifa oldu. Parayı, pulu, ekmeği, giyeceği başka yerden bulabilirsiniz ama kanı ancak bir başka insandan temin edebilirsiniz. Kanın sentetiği yoktur. Kan bir bağıştır, en kutsal bir bağıştır, Allah rızası için yapılan bağıştır. Başka bağışlarda (zekatınızda, fitrenizde, sadakanızda) bağış yapacağınız kişiyi görür ve etkilenebilirsiniz. Ama kanın bağışında bunu bilmeden, tamamen Allah rızası için bağış yapar ve kime gittiğini bilemezsiniz. Bugün itibariyle Türk Kızılay'ı olarak Türkiye'deki lazım olan kanın yüzde 85'ini biz karşılıyoruz. Diğer yüzde 15'i ise üniversite hastanelerimizde denemeler için, araştırmalar, incelemeler için toplanmaktadır. İnşallah onları da kapsayacak şekilde hedefimiz önümüzdeki yıl itibariyle 2 milyon ünite kanı toplayıp ülkemizin kan ihtiyacının yüzde 100'ünün Türk Kızılay'ı tarafından karşılanmasını sağlamaktır" dedi.
UĞUR'DAN KIZILAY'A TAM DESTEK
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur da, Kızılay Balıkesir Şubesinin çalışmalarından övgüyle bahsetti, Kızılay Şube Başkanı Hüseyin Gündoğan ve tüm ekibi başarılarından dolayı kutladı.

Kızılay'a maddi ve manevi olarak tam destek sözü veren Edip Uğur, "Balıkesir'de biz Kızılay'ın faaliyetlerine yetişemiyoruz. Kızılay hep çıtayı daha yükseltiyor, halkla bütünleşerek Kızılay'ı benimsetiyor. Eskiden yalnızca felakete koşan bir kurum iken şimdi sosyal etkinlikleri var. Başta genel başkan olmak üzere bütün çalışanları tebrik ediyorum, Allah razı olsun. Bundan sonra Kızılay'a her türlü destek olmaya buradan sükut olarak değil ifade olarak da söz veriyoruz" diye konuştu.
"MİLLİ RUH İÇİN ÇANAKKALE, MERHAMET

VE DAYANIŞMA İÇİN KIZILAY"
Vali Ahmet Turhan da Türk Kızılay'ının düzenlediği etkinlikten çok etkilendiğini, toplum yararına çok önemli bir faaliyet olduğunu söyledi. Kızılay'ı merhamet ve dayanışma için örnek gösteren Vali Ahmet Turhan, "Türk Kızılay' sağlık açısından büyük hizmetler veriyor. Ama, nasıl ki insanlarımıza milli ruhu vermek için Çanakkale'yi anlatmak gerekiyorsa; Çocuklarımıza da merhameti, dayanışmayı vermenin belki en önemli araçlarından biri de Kızılay. Dünyanın her yerinde sadece Kızılay olarak veya Türkiye Cumhuriyetini temsil etme açısından değil, temsil ettiğimiz medeniyeti dünyanın en ücra yerlerine bildirmek, anlatmak, doğru anlatmak açısından da önemli. Düzenli kan bağışçısıyım, ben kanımı veriyorum, kaldı ki her etkinliğinize maddi ve manevi olarak her türlü desteği vermeye hazırım. Gönüllü olarak, karşılık beklemeden bu etkinliklerin içerisinde olanlardan Allah razı olsun diyorum" dedi.

TANSİYONLAR YÜKSEK ÇIKTI
Kuva-yi Milliye Meydanı'ndaki tören alanına kurulan çadırları gezen protokol 'tansiyon ölçüm' çadırında tansiyonlarını ölçtürdü. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin görev aldığı faaliyette Vali Ahmet Turhan'ın 13-9, Türk Kızılay Genel Başkanı Lütfi Akar'ın tansiyonu 15-9 çıkarken milletvekili Edip Uğur'un ise 12,5-8,5 çıktı. Tansiyonların yüksek olması esprilere yol açtı. Tansiyon hastası olduğunu ve bunun yüksek çıkacağını tahmin ettiğini söyleyen Kızılay Genel Başkanı Akar, "Vaziyet kötü, amiyane tabirle vaziyet kel" diye espri yaptı.
OYUNCAK AYI HASTANESİ
Etkinlikte üç ayrı çadır kuruldu. Çadırlardan birinde 'Oyuncak Ayı Hastanesi' projesi kapsamında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri ve uzmanları, oyuncaklarla 3-7 yaş arasındaki çocukların doktor korkularını yenmeleri için etkinlik yapıyor. 7 yaş üzeri çocuklara ise maketlerle ağız ve diş bakımı eğitimi veriliyor. İkinci çadırda ise obezite, diyabet, hipertansiyon, gebelik ve diyabet gibi halk sağlığını yakından ilgilendiren konularda eğitim verilirken aynı zamanda tansiyon ve kan şekeri ölçümü yapılıyor. Kızılay'ın mobil kan toplama otobüsünde de gönüllü vatandaşların kan bağışları kabul edildi.

Editör: Haber Merkezi