Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü, Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Sosyal mesafe kurallarına riayet edilerek gerçekleştirilen tören; Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Garnizon Komutanlığı tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemi üzerine Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz bir konuşma yaptı. 

Yılmaz, tarihin, doğanın ve kültürün buluştuğu şehir Balıkesir’in, düşman işgalinden kuruluşunun 98. yılını gururla kutladıklarını belirterek “Balıkesir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı bağımsızlık yürüyüşünde Milli Mücadele ateşinin yakıldığı ilk şehirdir. Söz konusu bağımsızlığı olduğunda devleşen Balıkesirliler, ülke savunmasının bölge direnişiyle mümkün olacağı bilincinden hareketle Kuvayı Milliye meşalesini yakarak Batı Cephesi’nde sonuna kadar taşımasıyla Milli Mücadele’nin başarıya ulaşmasında en büyük katkıya sahiptir. 6 Eylül; modern, güçlü ve büyük Türkiye’nin, Cumhuriyetle taçlandırılacağı süreçte bağımsızlığını her şeyin üstünde tutan bir halkın, işgalci güçlere karşı destanlar yazdığı bir serüvenin adıdır.” dedi.  

BALIKESİR’İMİZE İSTİKLAL
MADALYASI KAZANDIRACAĞIZ

Batı Cephesi’nin kuruluş merkezi olan Balıkesir’in insanlarının, Milli Mücadele’den asla geri adım atmayarak son nefesine kadar her şeyini ortaya koyup bu cennet vatanı bizlere emanet bıraktığını dile getiren Başkan Yücel Yılmaz, devamında şöyle konuştu:

“Milli Mücadele’nin zaferle sonuçlanıp Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda bu kadar emek ve katkısı olan Balıkesir, Batı Cephesi’nin ‘İstiklal Madalyalı’ şehri olmayı fazlasıyla hak ediyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimize ‘İstiklal Madalyası’ kazandırabilmek için adımları attık. Önce İstiklal Madalyası talebimize temel teşkil edecek ‘Milli Mücadele’nin 100. Yılında Kuvayı Milliye Şehri Balıkesir Uluslararası Sempozyumu’ nu gerçekleştirdik. Milli Mücadele döneminde yapılan Balıkesir Kongreleri ve diğer Kuvayı Milliye çalışmalarını akademik bir şekilde ortaya koyan bu sempozyumlar ve sonrasında bastırdığımız bildirilerle Balıkesir’in, İstiklal Madalyası talebinin alt yapısını ciddi anlamda hazırladık.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi olarak siyaset üstü bir anlayış sergileyerek şehrimize İstiklal Madalyası’nın verilmesi için oy birliğiyle karar aldık. Bundan sonraki süreçte tüm yerel dinamiklerimizle birlikte alt yapısını hazırladığımız bu çalışmalarla inşallah Balıkesir’imize, İstiklal Madalyası kazandıracağız.

Bu duygu ve düşüncelerle, Milli Mücadele ateşini yakarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında en büyük rolü oynayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; tüm Milli Mücadele kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, bağımsızlığı her şeyin üstünde tutan tüm Balıkesirli hemşehrilerimin kurtuluş gününü kutluyorum.”

Editör: Haber Merkezi