Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin bazı illerinde oluşturulacak olan Yazma Eserler Müzesi'nin Balıkesir'de de kurulması için imzalar atıldı. Valilikte yapılan imza protokolü ile Ticaret Odası'na ait tarihi bina 25 yıllığına alındı. Bina 11 bin eserin sergileneceği Yazma Eserler Müzesi olacak.

Balıkesir'de kaderine terk edilen tarihi eserlerin kentte kazandırılması yönündeki ilk adım tarihi Taş binanın Yazma Eserler Müzesine çevrilmesi protokolüyle atıldı. Valilikte düzenlenen protokol törenine Vali Ahmet Turhan, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Soykan ve Yazma Eserler Müzesi Müdürü olarak geçtiğimiz yıl göreve başlayan Şahin Gergin katıldı.

BALIKESİR YENİ MÜZEYE KAVUŞUYOR

İmza töreni öncesi konuşan Vali Turhan, Balıkesir açısından önemli bir törene ev sahipliği yaptıklarını bildirdi. Eski Ziraat Bankası olarak bilinen taş binanın Balıkesir Ticaret Odası tarafından 25 yıllığına İl Kültür Turizm Müdürlüğü'ne tahsis edildiğini ifade eden Vali Turhan, "Daha da önemlisi Balıkesir'imiz yeni bir müzeye kavuşuyor. Yazma Eserler Müzesi olarak hizmet verecek. Bu kapsamda gerçekten fedakarlık yapan başkanımız Mahmut beye gönülden teşekkür ediyorum. Balıkesir'imize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

GELECEK NESİLLER KALACAK

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Yavuz, oda olarak binayı 2005 yılında Ziraat Bankası'ndan ihale yoluyla aldıklarını söyledi. Yavuz, "Amacımız Balıkesir'de ki bu taş binayı gelecek nesillere bırakmaktı. Bu da vesile oldu. Kültür Müdürümüz Abdullah beyin ve sayın valimizin de çok büyük çabaları oldu. Hakikaten Balıkesir'e yakışacak bir şey olacak. Sayın valimize çok teşekkür diyorum. Burada tüm Ticaret Odası üyesi arkadaşlarımızın emeği var. Onların paraları ile alındı. Onların adına da çok teşekkür ediyorum. Böyle bir müzenin açılmasına vesile olduk hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

MUTASAVVIF ÖMER ALİ BEY KÜTÜPHANESİ

İl Kültür ve Turizm Müdürü Soykan ise Batı Anadolu'da ki tek yazma eserler kütüphanesinin Balıkesir'de olduğuna dikkat çekti. Soykan, şöyle devam etti: "Muğla, Aydın, İzmir ve Çanakkale'de olmayan bir kütüphaneye sahip olacağız. Uzun yıllar İl Hak Kütüphanesi bünyesinde o zaman ki ismi Mutasavvıf Ömer Ali Bey Kütüphanesi idi şimdiki adı Balıkesir İl Hak Kütüphanesi olarak değişti. Biz burada bu eserleri muhafaza ediyorduk. İstanbul Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü kurulduktan sonra bu bölge müdürlüğüne bağlı olarak da yazma eserler kütüphanesi kuruldu."

HEYECANLA BEKLİYORUZ

Yazma eserlerin çok kıymetli olduğuna işaret eden Soykan, "Muğla'da da bir eser olsa Balıkesir'deki kütüphaneye gelecek. Bu anlamda burası merkezi bir yer. Bu kadar merkezi bir yeri bizimde Balıkesir'in merkezinde bir yerde konuşlandırmış olmamız bizim bu anlamda Ticaret Odası'nın göstermiş olduğu katkı bizi fazlasıyla memnun etti" dedi.

Yazma Eserler Müzesi Müdürü Şahin Gergin ise müzenin bir an önce hizmete girmesi için heyecanlandığını bildirdi. Konuşmaların ardından hazırlanan protokol metni imzalandı. 
Editör: Haber Merkezi