Balıkesir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şener Ceryan'a göre, Balıkesir 7.2´lik bir depreme hazır olmalı. 

Balıkesir´de 10 Aralık gecesi saat 23.14’te meydana gelen 4.9 ve akabinde gerçekleşen 3.1 ila 4.6 büyüklüğündeki depremler sonrası işin uzmanları peşpeşe açıklamalar yapmaya başladı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilciliği'nce gerçekleşen toplantıda, son depremler ele alınarak değerlendirmelerde bulunuldu.

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilcisi Kemal Yenigün, Balıkesir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şener Ceryan, Jeoloji Mühendisi Fatma Sakarya, Dr. Gökhan Büyükkahraman, Tülay Özden Gürsel ve Feyzullah Gürbüz'ün katıldığı toplantıda çarpıcı açıklamalarda bulunuldu.

En dikkat çeken açıklama Balıkesir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şener Ceryan'dan geldi.

Son depremin, yaklaşmakta olan tehlikenin büyüklüğünü gösterdiğini ifade eden Ceryan,şöyle konuştu:

DİRİ FAY HATLARI İÇİN YENİ HARİTA ŞART

“Balıkesir´i afete karşı dirençli hale getirmek için Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve AFAD´ın bir çalışması var. Acil olarak 1/5000 ölçeğinde diri faylarını haritalamalıyız. Bu haritaya göre faylarda sakınım zonlarının oluşturulması gerekir. Olası bir depremde meydana gelebilecek zemin deformasyonundan gelecek tehlikelerini haritalamalıyız

“En önemlisi Balıkesir bütünleşik deprem master planını acilen hazırlanmalıdır. Bunu erteleme lüksümüz yoktur. Biz üniversite ve oda yönetimi olarak bu planın hazırlanması için gerekli desteğe hazırız.

Özellikle MTA, AFAD ve 9 Eylül Üniversitesi´ndeki bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre Balıkesir´de bekleyeceğimiz maksimum deprem büyüklüğü 7.2. Biz bu büyüklükteki bir depreme hazırlanmalıyız. Bu depremin olduğu yerde zemin koşulları da önemli."

BİLİNMEYEN FAYLAR VAR

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilcisi Kemal Yenigün de,  Balıkesir´de bilinmeyen diri faylar olduğuna değindi.

Balıkesir'in birinci derecede deprem kuşağında bulunduğunu hatılatan Yenigün, "Balıkesir´in içinden geçen, etrafından dolanan büyük Balıkesir fayı var. Bu fay günümüzden 121 yıl önce yani 1898 yılında 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretti. Balıkesir´de hiçbir bina sağlam kalmadı. Balıkesir bu büyüklükte depremi yaratabilecek bir faya sahip" açıklamasını yaptı.

Balıkesir´de bilinmeyen, haritada olmayan fayların olduğunun son depremde ortaya çıktığına değinen Yenigün, "Çünkü orada hiçbir diri fay görünmüyor. Balıkesir´de 1/5000´lik çalışmanın yapılması mutlak şart” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi