BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen "İllerin Afetselliği" araştırması, Balıkesir'deki vatandaşların deprem başta olmak üzere birçok doğal afet tehlikesi ile birlikte yaşadığını ortaya çıkardı.

81 ilin afetselliğinin ölçüldüğü araştırmaya göre, tarih boyunca kendini gösteren deprem, orman yangını, su baskını, heyelan ve çığ gibi afetler günümüzde de her an yaşanabilir. Doğal afetler dışında orman yangınları da can ve mal kaybına yol açabilecek tehlikeler arasında gösteriliyor. Türkiye'de meydana gelen orman yangınlarının yüzde 90'ı Akdeniz ve Ege kıyı şeridinde görülüyor.

BALIKESİR:

- 1. derecede tehlikeli deprem bölgesinde.

- 1901 Ayvalık (5.9), 1935 Marmara Adası (5.9), 1944, 1964 Manyas (7.0 ve 6.8) 1969 Gönen (5.7) 1999 Marmara Adası (5.0), 2006 Bandırma (5.2) depremlerinde yıkıcı hasarlar meydana geldi.

- İvrindi, Sındırgı ve Susurluk'ta heyelan olayları gözleniyor.

- İvrindi ve Dursunbey'de kaya düşmelerine rastlanıyor.

- Gömeç, Manyas, Sındırgı, İvrindi ve Susurluk'ta su baskını riski var.

EN TEHLİKELİ İLLER

- Türkiye'de afetzede sayısı açısından afete en fazla maruz kalan iller, Kocaeli, Erzurum, Bingöl, Sakarya, Düzce, Van, Yalova, Muş, Adana ve Diyarbakır olarak tespit edildi.

- Afetlerden en az etkilenen illerin başında Kırklareli geliyor. Onu Edirne, Kilis ve Tekirdağ izliyor.

- 81 ilin tamamında heyelan olayları meydana geliyor. Heyelan en çok Doğu Karadeniz Bölgesi'nde görülüyor. Kırklareli, Mardin ve Şanlıurfa ise en az heyelan yaşanan iller.

- Kırklareli hariç tüm illerde su baskınları yaşanıyor. Su baskını, en fazla Erzurum, Sivas, Kahramanmaraş, Kayseri ve Adana`da gerçekleşiyor.

- 79 ilde kaya düşmesi görülüyor. En fazla kaya düşmesi Kayseri'de yaşanıyor. Onu, Erzurum, Nevşehir, Adıyaman ve Sivas izliyor.

- Bitlis, en fazla çığ olayı gözlenen il. Onu, Bingöl, Tunceli, Malatya ve Erzincan takip ediyor.

DEPREM KUŞAKLARI DERECELERİ

1. Dereceden Deprem Kuşağı : Tektonik çukurluklar ve aktif kırık hatları yakınındaki alanlardır. Burada meydana gelen depremler büyük ölçüde can ve mal kaybına neden olur.

2. Dereceden Deprem Kuşağı : Depremlerin birinci derece deprem kuşağındakine oranla daha az zarar verdiği alanlardır.

3. Dereceden Deprem Kuşağı : Sarsıntıların az zararla geçtiği alanlardır.

4. Dereceden Deprem Kuşağı : Sarsıntıların çok az zararla ya da zararsız geçtiği alanlardır.

5. Dereceden Deprem Kuşağı : Sarsıntıların çok az olduğu ya da hiç hissedilmediği alanlardır.

Editör: Haber Merkezi