Vali Ahmet Turhan devreye girdi, Ticaret Odası, 7-8 yıldır tek bir çivi çakmadığı tarihi binayı Yazma Eserler Müzesi'ne dönüştürülmesi için tahsis etti.

Yıllardır atıl durumda bulunan Ticaret Odası'na ait eski Ziraat Bankası hizmet binası Balıkesir Valiliği'nin girişimleriyle Yazma Eserler Mutasavvıf Ömer Ali Bey kütüphanesi olarak hizmet vermeye başlayarak Balıkesir'e yeniden kazandırılacak.

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye’nin çeşitli yerlerinde Bölgesel Yazma Eserler Müzesi oluşturduğuna dikkat çekerek, bunlardan birinin ise Balıkesir'de kurulacağını müjdeledi. Turhan, Balıkesir'de kurulacak Müze'nin İzmir, Çanakkale, Manisa gibi çevre illeri de kapsayacağını açıkladı. 

TAŞ BİNA 25 YILLIĞINA TAHSİS EDİLDİ

Vali Turhan, gazetecilerle buluşmasında; "Şehrimizde bir Yazma Eserler müzemiz olacak. Hemen Kuvayi Milliye Müzesi’nin yanında Ticaret Odası’na ait tarihi binayı müze için alıyoruz. Bu yöndeki tahsis talebimiz üzerine BTO meclisi karar aldı. Taş bina 25 yıllığına müze için tahsis edilecek. Protokolü yapacağız. Balıkesir Yazma Eserler Müzesi'ne kavuşacak" diye konuştu.

Bu arada, Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan da,  eski Ziraat Bankası hizmet binası olarak bilinen yerin kullanıma tekrar kazandırılması için  başlatılan çalışmaların olumlu sonuçlandığını bildirdi.

Soykan; "Sayın Valimiz Ahmet Turhan Balıkesir'e atandıktan sonra, daha önce çalıştığı yerlerde özellikle Mardin Midyat'taki Kaymakamlığı sırasında ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile çok yakın diyalogları olmuş. Orada çok yakın takip ettiği için tarihi yapılara karşı çok yakın ilgisi var. Balıkesir'deki tarihi mekanların mutlak surette koruma ve kullanma dengesi içinde kazandırılması için çaba sarf ediyor" dedi.

VALİ TURHAN'DAN TAM DESTEK

Türkiye genelinde 13 ilde Yazma Eserler Kütüphanesi kurulduğuna dikkat çeken İl Kültür ve Turizm Müdürü Soykan, "Bunlardan bir tanesi de ilimizde oluşturuldu. 1975 yılından beri burada İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü yapan Ercan Tığ bey bu el yazmalarını çok iyi muhafaza etmiş. Fazla yer işgal ettiğinden ve kütüphanemizi de rahatlatmak açısından, Balıkesir'e Yazma Eserler Mutasavvıf Ömer Ali Bey Kütüphanesi kazandırma fikrimizi sayın valimizle paylaştık. Tarihi binaların değerlendirilmesi yönünde çalışmalara başlandığında Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz ile sayın valimiz görüştü. Eski Ziraat Bankası olarak adlandırılan binanın Ticaret Odası tarafından satın alınarak dış restorasyonu yapılmış ancak iç restorasyonu yarım kalmış.  Valimiz, valilik olarak İl Özel İdare imkanlarıyla iç restorasyonu için destek vereceklerini ifade etti. Balıkesir Ticaret Odasına ait olan bina imzalanacak protokolle 25 yıllığına kültür hizmetlerinde kullanılmak üzere devredilecek. Protokolün imzalanmasının hemen ardından projesi hazır olan iç restorasyon çalışmaları başlayacak ve herhangi bir sorun çıkmazsa Eylül ayı başında burayı hizmete sunmayı planlıyoruz" diye konuştu.

BİNANIN TARİHÇESİ

Binanın tarihçesi hakkında da bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Soykan, "Bina, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun 14 Mart 1986 tarih ve 2134 sayılı kararı ve Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 10 Şubat 1990 tarih ve 946 sayılı kararı ile anıtsal yapı olarak tescil edildi. Bu bina, Sultan Mehmet'in Padişahlığı ve Meşrutiyet Döneminde 1911 yılında Ziraat Bankası hizmet binası olarak yaptırıldı. Bodrum kat üzerine iki katlı olan binanın duvarları granit taşlarla işlenmiştir. Bina kabartmaları, duvar köşeleri ve pencere kasaları ile dikkat çekmektedir" dedi.

> Otağ FIRINCIOĞULLARI 
Editör: Haber Merkezi