PROFESÖRLER BAÜ'DE BULUŞTU

Sempozyuma Vali Ahmet Turhan, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Necatibey Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Özdemir, İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bekir Günay, İl Kültür Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, Amerika Birleşik Devletleri, Arnavutluk, Hırvatistan, İngiltere, Sırbistan, Bulgaristan, Slovenya, Kosova, Yunanistan, Romanya ve ülkemizden toplam 23 Profesör, tarih kurumu başkanları, dünya çapında önemli tarihçiler ve ülkelerin duayenlerinden 52 konuşmacı katıldı.

BALKANLARDAN EN ÇOK GÖÇ ALAN İL: BALIKESİR

Balıkesir Üniversitesi, Necatibey Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen sempozyum öncesi bir konuşma yapan Prof. Dr. Bülent Özdemir, sempozyumun, balkan devletleri içerisinde bulunan kurumları ve kişileri bir araya getirip, balkan tarihine bütünsel bir açıdan bakmak amacıyla düzenlendiğini, balkanlar dağılırken en çok göç alan illerden biri olan Balıkesir’in toplantıya ev sahipliği yapmasının da bu bağlamda oldukça önemli olduğunu belirtti.

BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan da; Balkanlar’da büyük bir miras bırakan Osmanlı arşivlerinin yeterince kullanılmadığı gerçeğinden hareketle, sempozyum kapsamında çok sayıda yetkin insanın, geçmişte balkan tarihiyle ilgili yapılmış çalışmaların metodolojik bir kritiğini yapmak ve bundan sonra yapılacak çalışmalara öneriler sunmak amacıyla bir araya geldiğinin altını çizdi.

İKİNCİ BULUŞMA KARADAĞ'DA

Vali Turhan ise; Balkan Savaşları sonucunda 7 milyon insanın Türkiye'ye göç ettiğini, bunların önemli bir bölümünün Balıkesir'e yerleştiğini, süreç içerisinde Balıkesir'in bu coğrafyayla sıkı ilişkiler kurduğunu ve esasen bu nedenle böyle bir sempozyumun Balıkesir'de yapılmasını çok önemsediğini ifade etti.

Akademisyenler ve katılımcılar tarafından ilgi ve beğeniyle takip edilen Sempozyumun ikincisinin de Karadağ'da, Adriyatik’in kıyısında bulunan Budva şehrinde yapılması kararlaştırıldı.

Editör: Haber Merkezi