CHP'li Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Edremit Belediye Meclis toplantısında memuriyetten 38 günlüğüne hak mahrumiyeti cezasına çarptırıldığını belirterek, "Ruhsat verme yetkisi 2010 yılından önce Enerji Bakanlığı Maden İşleri Daire Başkanlığı'na ait olan, 2010 yılından sonra da il özel idarelerine ait olan bir taş ocağının ruhsatını denetlemediğim için bin 500 lira para cezası ve 38 gün memuriyetten hak mahrumiyeti cezasına çarptırıldım" dedi.
Edremit'te 30 yıldan bu yana belediye başkanlığı görevini sürdüren Kamil Saka, bugün gerçekleştirilen Temmuz ayı olağanüstü meclis toplantısında, mahkeme tarafından kendisine hak mahrumiyeti ve bin 500 TL para cezası verildiğini söyledi. Kararın kendisine tebliğ edilmediğini belirten Saka, 38 günlük süre zarfında yerine Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ertaş'ın vekalet edeceğini söyledi.
'KAMU ZARARININ NEREDE OLDUĞUNU BİLMİYORUM"
Yaklaşık 10 yıl önce Güre Belediye Başkanı görevinde iken bir taş ocağı ruhsatı ile ilgili olarak açılan davanın ceza ile sonuçlandığını ifade eden Kamil Saka, "21 Haziran 2003 yılında 3 yıllığına ihaleye verip 21 haziran 2006'da bitmiş olan, yani 10 yıl önce bitmiş olan 8 yıllık gecikme süresine tabi bir taş ocağının ruhsat verme yetkisi 2010 yılından önce Enerji Bakanlığı Maden İşleri Daire Başkanlığı'na aitti. 2010 yılından sonra da il özel idarelerine ait olmaya başladı. Bir taş ocağının ruhsatını denetlemediğim için bin 500 lira para cezası ve 38 gün memuriyetten hak mahrumiyeti cezasına çarptırıldım. Kamu zararına neden olduğum için. Kamu zararının nerede olduğunu bilmiyorum. Ama oluşturulmuş olan bilirkişilerin yapmış olduğu bir durum. Tabi bu konuda yasal olarak Türkiye'de şu anda uygulanmakta olan adalet ölçüleri içerisinde yasal hakkımı arayacağım" dedi.
"RUHSAT VERME YETKİMİN OLMADIĞI YERE 'NEDEN RUHSATSIZ' DEME YETKİM DE YOK"

Bu süreç içerisinde görevinin Edremit Belediyesi CHP'li Meclis Üyesi Mehmet Ertaş tarafından sürdürüleceğini kaydeden Saka, şöyle devam etti:
"Ben şunu açıklık ile söyleyeyim; yapmış olduğumuz işi bugün yine aynı şekilde yaparım çünkü o konuda yasal olarak denetleme yetkim yok. Denetleme yetkimin olmadığı bir yeri, ruhsat verme yetkimin olmadığı bir yere ‘Neden ruhsatsız?' deme yetkim de yok. Onun için yetkim olmayan bir yerden 10 yıllık bir süre geçmesine rağmen böyle bir cezaya çarptırıldım. Bana bu cezayı veren ceza mahkemesi, uygulanan ceza idari bir ceza. Bu konuda görüştüğüm hukukçuların hepsi, ‘Ya nasıl olur, ya nasıl böyle bir ceza verilir ?' diyorlar. Ben de anlamadım. Böyle bir şeyden ceza alacağımı tahmin etmediğim için umursamadım bile. Yani işin açıkçası mahkemeye bile gitmedim. Ama maalesef şu anda Türkiye'de geldiğimiz nokta bu. Sonuna kadar hakkımı arayacağım. Kişisel olarak arayacağım. Temyiz yolu açık. Ama böyle bir kararı nasıl bir karar verebilirler ben onu da anlamış değilim. Bir müddet ben sorumluluk bakımında aranızda olmayacağım. O konuda belediye başkan vekili arkadaşlarımıza elbirliği ile sahip çıkmanız gerektiğine inanıyorum."
Başkan Saka'nın konuşmasının ardından Ak Partili, Milliyetçi Hareket Partili ve Cumhuriyet Halk Partili Meclis üyeleri ‘Geçmiş olsun' dileklerini sundular. Saka daha sonra oturuma son vererek meclis toplantı salonundan ayrıldı.
Editör: Haber Merkezi