Belediye hesaplarını inceleyen 3 Sayıştay Denetçisi, kamu zararına yol açıldığı gerekçesiyle çok sayıda isme yaklaşık 37 milyon liralık fatura çıkardı.

İnceleme sonucu hazırlanarak muhataplarına gönderilen sorgu ihbarnamesinde en ciddi konuyu Yeni Çarşı’nın restorasyonu oluşturdu.

Belediye, büyük bölümünün mülkiyet hakkı özel şahıslara ait olan Yeni Çarşı restorasyon işini  mülk sahiplerinden katkı payı almadan üstlenmişti.

Sayıştay denetçileri, Yeni Çarşı ile ilgili olarak yaklaşık 2.5 milyon lira kamu zararı oluştuğuna yer verdi.

Bilindiği üzere Balıkesir Belediyesi, Yeni Çarşı ihalesini gerçekleştirdikten belli bir süre sonra bu bölgeyi tescilli yapılar sınıfına aldırmak amacıyla Bursa Tabiat ve Kültür Varlıkları Kurulu’na başvurmuştu.

YENİ GAZETEM’in ulaştığı bilgilere göre, diğer ciddi konu ise, temizlik işleri. GİNTEM’in bir önceki döneme göre daha fazla bedelle üstlendiği ihalede baş ağrıtacağa benziyor. Denetçilerin, çöp toplama işinde kullanılan araçların ihale şartnamesindeki kriterleri taşımadığını tespit ettikleri öğrenildi.

Denetçilerin raporlarında iddia edilen kamu zararlarını karşılamaları için tebligat gönderilen isimler arasında mevcut Belediye Başkanı İsmail Ok ile bazı bürokratları yanında, eski belediye başkanlarından Ziyaettin Tan’ın da bulunması dikkat çekti.

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ

NASIL İŞLEYECEK?

Usulsüz harcamadan dolayı belediye başkanlarıyla bürokratların yaklaşık 37 milyon liradan sorumlu tutulduğu raporlara göre, haklarında sorumluluk tesis edilenlere savunma için bir ay süre tanındı. Denetçiler sorgularına bu savunmaları ekleyerek Sayıştay Başkanlığına sunacak. Dosya bir rapor halinde ilgili daireye havale edilecek. Burada denetçilerin tespitlerini içeren dosya lehine karar verilmesi halinde, kamu zararının tahakkuk ettirildiği isimler, belirtilen miktarları Sayıştay Yasası'nın 22. maddesine göre 3 ay içerisinde belediye veznesine ödemek zorunda kalacak.

BAŞKAN SAYIŞTAYCILARI AZARLAMIŞTI!

Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok'un, çok sayıdaki bürokratının adeta huzurunu kaçıran son gelişmelerle ilgili olarak nasıl bir açıklama yapacağı kamuoyunda merak konusu. Ok'un, geçen yıl belediyeye teftiş için gelen Sayıştay müfettişleriyle tartıştığı ileri sürülmüştü.

AKTÜRK: UYGUN OLMAZ

YENİ GAZETEM muhabirinin aradığı Belediye Başkan Yardımcısı Tuna Aktürk, bu konuda konuşmasının uygun düşmeyeceğini belirterek, belediyeyi adeta sarsan olayla ilgili yorum getirmekten kaçındı.

ZİYA TAN DA ŞOK OLDU

Sayıştay denetçilerinin incelemeleri sonucu hakkında sorgu raporu düzenledikleri isimler arasında yer alan iki dönem önceki belediye başkanı Ziya Tan'ın da bulunması sürpriz oldu.

 

Editör: Haber Merkezi