SGK İl Müdürlüğü'nce düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Vali Ahmet Turhan, "Sosyal güvenliğin teknik bir konu gibi gözükse de , hiç bir mevzuat yoktur ki insan hayatında anne karnından başlayıp ölene kadar, hatta öldükten sonra da etkili olsun sosyal güvenlik öyle bir konu" dedi. Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) toplantı salonunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Balıkesir İl Müdürlüğünce düzenlenen "Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlik Teşvik Uygulamaları" konulu konferansta konuşan Vali Ahmet Turhan, sosyal güvenliğin toplumun sağlıklı ve mutlu yaşayabilmesi için konulmuş kurallar olduğunu belirterek, "Sosyal güvenlik, devlet bütçesine ağır bir yük getiriyor. Buraya harcadığımız her kuruşu eğitimden, yatırımlardan kısarak harcıyoruz. Bu harcamaların hukuki ve vicdani olması gerekir" dedi.

"BÜTÇEYE YÜK GETİRDİ"
Sosyal güvenliğin çok parçalı olarak hayatımızda yer aldığını belirten Vali Turhan, "Yakın zamana kadar sosyal güvenlik açığı bütçeye çok ciddi yükler getirdi. Bu sadece kurum ve bütçe açısından değil, bildiğiniz gibi sonuçta sıkıntıyı çeken parayı ödeyen milletimiz. 2006'dan itibaren çok ciddi reformlar oldu" diye konuştu.

HERKESE SAĞLIK GÜVENCESİ
Üç önemli kurumun tek çatı altında toplanmasının özellikle hizmetin standardı, hak ve hükümlülüklerin hesaplanmasının önemine değinen Turhan, "Genel sağlık sigortası hepimizi doğrudan ilgilendiren önemli düzenlemeler getirdi. Son dönemde genel sağlık sigortası malumunuz çağdaş batı ülkelerinin ötesine geçen düzenlemelere sahip oldu. Bugün itibariyle hiç bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yok ki, sağlık güvencesi dışına çıksın. Bugün Amerika ve Avrupa'da sağlık güvencesi olmayan çok sayıda insan var. Bugün gelinen nokta itibariyle çok iyi bir durumdayız. Tabii ki bunlar bedava olmuyor. Ciddi bir bütçe karşılığı oluyor. Bu bütçeyi de millet olarak sizler, bizler ödüyoruz. Öyleyse sistemin istisnaları, daha doğrusu kayıt dışılık hepimizin problemi olmalı. Sadece ilgili teşkilatın görevlilerinin değil de her vatandaşın ciddi bir sıkıntısı olmalı" dedi.

"KAYIT DIŞI HEPİMİZİN CEBİNDEN ÇIKIYOR"
Her kayıt dışı işlemin parasının vatandaşın cebinden çıktığının altını çizen Vali Turhan, şunları söyledi: "Bir işveren sigortasız bir işçi çalıştırıyorsa bilin ki 76 milyondan hırsızlık yapıyor demektir. Kanunlarla değil ama kamuoyu oluşturarak, bunu sağlamamız gerekiyor. Sosyal devletin gereği de son dönemde çok ciddi düzenlemeler yapıldı. İnsanlarımızı artık sokakta göremezsiniz sahipsiz, evsiz soğukta kalan insanlar bizim ülkemizde yok. Örfümüzden adetimizden kaynaklanan zaten bir sistemimiz vardı ama mevzuat itibariyle bugün baktığınızda sosyal devlette de çağdaş ülkelerin çok ötesine geçtik"

"YARDIM ALANLARA ÖNCELİKLİ İŞ İMKANI"
İnsanların artık çok fazla çalışmak istemediğini ifade eden Turhan, "İnsanlar sigortalı işte çok fazla bulunmak istemiyor. Çünkü sosyal yardımlar arasında asgari ücretin üzerine çıkan yardımlar var. Bu hususta da tedbirlerimiz var. Vakıftan yardım alanlara öncelikle iş imkanı sunmak, kabul etmezse üçüncüsünde yardımı kesmek. Bunlar önemli düzenlemeler. Bir iş yeri sigortasız bir işçi çalıştırıyorsa iş kazası sonucunda o işverenin başına neler gelecek. Belki istisna binde bir olur ama geldiğinde gerçekten çok büyük zararlı çıkacak. Sosyal güvenlik adı üzerinde toplumun sağlıklı ve mutlu yaşayabilmesi için konulmuş kurallar diyebilirim."  

"HARCAMALAR HUKUKİ VE VİCDANİ OLMALI"
Sosyal güvenlikteki temel sıkıntılardan birinin de Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılan harcamalar olduğunu belirten Vali Ahmet Turhan, "Bugün itibariyle bütçemizde 35 milyar lira gibi sağlık harcamalarından bahsediliyor. Son dönemde bu rakam 60 milyar lirayı ulaştı. Bunlar çok ciddi rakamlar. Buraya harcadığımız her kuruşu eğitimden, yatırımlardan kısarak harcıyoruz. Bu harcamaların hukuki ve vicdani olması boyutunda ne yapılabilir? Gereksiz sağlık harcamalarının önüne nasıl geçebiliriz? Hastanelerimiz olsun, sivil toplum örgütlerimiz olsun gereksiz sağlık malzemeleri ve harcamaları konusunda her vatandaşın duyarlı olduğunda ben inanıyorum ki; suistimaller azalacaktır" dedi.

SGK, BALIKESİRLİLERİ BİLGİLENDİRECEK
SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan ise, sosyal güvenliğin toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren konuların başında geldiğine değinerek, "Herkesin sosyal güvenlik konusunda ya merak ettiği ya da sorun yaşadığı konular söz konusu olabilmekte. Kayıt dışı istihdamın azaltılması, sosyal güvenlik bilincinin arttırılması, yaşanan sorunların en aza indirilmesi amacıyla 2013 yılında kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının ihtiyaçları doğrultusunda yoğun bir bilgilendirme ve eğitim toplantıları yapmayı planlıyoruz. Soru ve sorunların konuşulduğu toplantılardan önce, genel bir değerlendirme konferansı yapmanın faydalı olacağını düşündük" dedi.

Editör: Haber Merkezi