Balıkesir'e birinci derecede deprem bölgesi denilemeyeceğini söyleyen kentsel dönüşüm uzmanı, alüvyonlu zeminin bulunduğu semtlerdeki 8-10 katlı yapılar için 'yanlış' dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir'in 'Deprem Master Planı'nın hazırlanması için çalışmaları başlattı. 8 senedir Balıkesir ve çevresinin depremselliği konusunda çalışmalar yaptığına Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nden gönderilen bültende yer verilen İstanbul Ticaret Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme, Kentsel Dönüşüm ve Planlama Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haluk Selim, Balıkesir'in 1. derece deprem bölgesi olmadığını üç ayrı bölgeye ayrılıp değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek doğru zemin doğru ev vurgusu yaptı.

BALIKESİR'İ 3 BÖLGEYE AYIRDI

Fay çeşidine göre Balıkesir'in asla 1. derece deprem bölgesi olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Haluk Selim "Bu tamamen yanlış bir algı. Depremsellik açısından Balıkesir’i üç bölgeye ayırmak gerekir. Birinci bölgede (Bandırma, Gönen, Manyas ve çevresi) Kuzey Anadolu fay hâkimiyeti var, 3 buçuk milyon yıldır burada deprem meydana getiriyor. Bu fayın güney kolu Gönen’den güneybatıya dönüyor, Bandırma’ya kadar bu bölgeye hâkim. İkinci bölgeye (Edremit ve çevresi) geldiğimizde burada farklı bir dünya var. Üçüncü bölge ise Balıkesir merkez. Balıkesir merkezde olan depremlerin büyüklükleri 5 ve 6, ikinci bölge 6 ve 6,5 üçüncü bölge 6 ve 7’nin üzerinde. O yüzden buraya birinci derece lafı çok yanlış" dedi.

'KAYA ORTAMLARINA GEÇMEK LAZIM'

Slayt eşliğinde deprem fay hatlarının geçtiği bölgeleri göstererek özellikle kaya zeminlere 2-4 kat, alüvyon yerlerde ise 8-10 kat bina yapıldığını bunun son derece yanlış olduğunu söyleyen Doç. Dr. Selim "Bu yapılan yanlış. Bu yanlışlık burada, İstanbul’da başka yerlerde de geçerli. 6 büyüklüğünde bir deprem gelirse alüvyon zeminde bunu 6,5 hissedersiniz. Ama kaya ortamında 5,5 hissedersiniz. Fren sistemi görüyor. Kaya ortamı depremin büyüklüğünü frenliyor. O yüzden kaya ortamlarına geçmek lazım" açıklamasında bulundu.
 

'DOĞRU ZEMİN, DOĞRU EVLER'

Balıkesir'de kentsel dönüşümün acil olarak başlatılması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Haluk Selim "Balıkesir'de zemini sağlam yeni yerleşim alanları belirlenmeli. Mevcut yapılarda iyileştirme, onarım ve güçlendirme çalışmaları yapılması lazım. Deprem zemin yapı ilişkisi çok önemli. Doğru zeminde doğru evler" açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi