Karayolları Genel Müdürlüğü ve Mimarlar Odası eski başkanı Cengiz Dikici'nin itiraz gerekçelerini  dikkate değer bulmayan Belediye Meclisi, iki yeni itirazın gelmesi üzerine konuyu gündemine yeniden almak durumunda kalacak. Konunun İdare Mahkemesine taşınmasına da kesin gözle bakılıyor. Belediye'nin Ayşebacı köyü Değirmenboğazı mevkiinde uyguladığı ve Belediye Meclisi'nin 7 Kasım 2012 tarihli oturumunda kabul gören 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar ve ilave revizyon imar planları  üzerine tartışmalar sürüyor. Konunun itiraz süresi tamamlanmadan Belediye Meclisine getirilmesi değişik yorumları beraberinde getirdi.

KİŞİYE ÖZEL İMAR PLANI İDDİASI
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Kuzey Çevre Yolu projesini, mimar Cengiz Dikici'nin de "ayrıcalıkı ve şehir planlaması ilkelerine aykırı" diyerek ettiği itirazların Belediye Meclisi'nde MHP ve CHP'li üyelerin işbirliği yapması sonucu red edilmesi dikkatlerin Değirmenbozağı mevkiindeki arazilere ve bu arazilerin sahiplerine çevrilmesine neden oldu. Mevcut planın bölgede birçok hak mahrumiyetine yol açacağı savunulurken, "kişiye özel" uygulamalar içerdiği  ileri sürülüyor. Bu arada, plana iki vatandaşın daha itiraz ettiği öğrenildi. Belediye'nin bu itirazları Belediye Meclisi'nin gündemine yeniden getirip getirmeyeceği merakla beklenirken,  mevcut planın iptaliyle ilgili İdare Mahkemesi'ne başvuru yolu da açılmış oldu.

BAŞKAN OK, KUZEY ÇEVRE YOLU İÇİN NE DEMİŞTİ?
Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, Kuzey Çevre Yolu projesinin dikkate alınmasını içeren talebin red edildiği Belediye Meclisi toplantısında şunları şöylemişti: "Karayollarının bu kararı iyasi iradenin baskısıyla yaptığını Balıkesir'in dağı taşı herkes biliyor. Ne değişti de itiraz ediyor. Bu ipe un sermedir. 3 yıl boyunca hardal tanesi kadar yol almamış karayolları. Hatta 'karar verildi' demiyor, 'Dünülmektedir' diyor. Bütün sivil toplum örgütlerinin ortak görüşü: Balıkesir büyüyemiyor şeklinde. Balıkesir'de arsa sıkıntısı var. Çevre yolunu oraya yaptığımızda ne yapacağız. Kocaman bir set. Balıkesir'in bir tek genişleme büyüme yeri var. Orası da kuzey batı tarafı. Kuzey Çevre Yolu'nu oraya yaparsak yeni nesiller bize beddua eder."

OK, DİKKATLERİ BAŞKA YÖNE ÇEKTİ!
Belediye Başkanı İsmail Ok, bir süre önce yaptığı basın toplantısıyla Balıkesir'in karayolları ağları ile ilgili kamuoyunu bilgilendiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı A. Edip Uğur'a da isim vermeden "iktidar partisinin abisi" ifadesiyle göndermede bulunurken,, "Birileri Balıkesir belediye meclisinin üzerinden siyaset yapmaya, birileri ile hesaplaşmaya kalkışmasın. Balıkesir belediye meclisinin üzerinden birilerini cezalandırmaya yada siyasete alet etmeye kalkışmasın" ifadesini kullanarak konuyu değişik yönlere çekmeye çalışmıştı.

UĞUR: RANT İMARINA BAŞKAN OK ALET OLMASIN
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Edip Uğur, yerel Yeni Haber gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, Belediye Başkanı İsmail Ok'a "Rant imarına alet olmasın" çağrısı yaptı. Uğur, şunları söyledi: "Kısa süre önce yaptığım basın toplantısında da gösterdiğim Balıkesir’in karayolları haritasında Balıkesir’in Çevre Yolları’nın 3’te 2 si tamamlandı. Çanakkale, İzmir-İstanbul otoyolları ile Edremit’e giden çevre yolunun kavşağında kalan bu alana çevre yolu yapılacak.

"BU AHMET, MEHMET MESELESİ DEĞİL, BALIKESİR'İN MESELESİ"
Bu konu Ahmet, Mehmet meselesi değil. Balıkesir’in 50 yıllık geleceğini konuşuyoruz. Balıkesir’de Üniversite kurulurken 5 bin dönüm, Küçük Sanayi Sitesi için 2 bin dönüm arazi istimlak edildi. Biz Balıkesir cazibe merkezi olsun istiyoruz. Bu yapılan kişiye göre kısmi bir imar planı. Bu imar rant imarıdır. Buna Belediye Başkanı İsmail Ok alet olmasın. İtiraz müsadesi dolmadan Belediye Meclisini topladılar. Biz Balıkesir’e sahip çıkıyoruz. Balıkesir’de kendini büyütmek isteyenler ile Balıkesir’i büyütmek isteyenler arasındaki mücadeledir bu.”

MİMARLARA GÖRE AYRICALIKLI PLAN
MİMARLAR Odası Balıkesir eski Şube Başkanı Cengiz Dikici, MHP ve CHP'li üyelerin işbirliğ iyaparak red edilen itirazında hem Balıkesir'in geleceği açısından, hemde bölgedeki hak sahiplerini yakından ilgilendiren önemli tespitlerde bulunuyor. Dikici'ye göre, Kuzey Çevre Yolu'nun yok sayıldığı plan, kamu yararına aykını şekilde hazırlandı. Ayrıca, sağlıksız, ayrıcalıklı haklara ve hak mahrumiyetlerine neden olacak.İşte Cengiz Dikici'nin itirazlarından bazı satır başları.

ÇEVRE YOLU YOK SAYILDI
Söz konusu 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı´nda resmi kurum, park, konut dışı kentsel çalışma alanında kalan yerler söz konusu ilave revizyon imar planında yeniden planlanmış gibi aynı şekil ile plan onama sınırı içine alınmıştır. Karayollarınca planlanan ve adı geçen bölge içinde kaldığı kamuoyunca bilinen Edremit Körfezi - Bursa bağlantı çevre yolu ilave revizyon imar planına işlenmemiş ve yok sayılmıştır. Enerji Nakil Hattı ilave revizyon imar planında yok sayılmıştır.

PLANLAMA İLKELERİNE AYKIRI
Belediye Meclisi´nin 05.07.2012 tarih ve 162 sayılı karar ile kabul edilen ve halen askıda olan ilave revizyon imar planı öncelikle planlama ilkelerine, arazi topoğrafyasına ve kamu yararına aykırı şekilde hazırlanmıştır. İlave revizyon imar planı, arazi topoğrafyasına göre değil, tarla kadastro sınırları dikkate alınarak ve özel parselasyon olacak şekilde yapılmıştır. 360 metre uzunluğunda imar adası vardır. Oysa ki 100 metreden daha uzun oluşturulan imar adaları yaya kullanımı açısından uygun değildir. Şehircilik ve planlama ilkelerine aykırıdır.

AYRICALIKLI HAKLAR İÇERİYOR
Oluşturulan yapı alanları sağlıklı ve modern bir kentleşmenin gereğini karşılamaktan uzak olup, kadastro parsellerin mülkiyet sınırına göre ayrıcalıklı imar koşulları sağlamaya olanak sağlayacak şekilde planlanmıştır. Plan lekesi bazında ayrıcalıklı imar koşullarına olanak sağlayan parseller kendilerini açıkça göstermektedir. Şehrimizin en önemli girişinde yer almasına rağmen kamu yararı gözetmeyen, kentin geleceğine yönelik vizyon ve hedef içermeyen, sağlıksız, ayrıcalıklı haklara ve hak mahrumiyetlerine neden olacak süreçler içeren bir plan ile Balıkesir Belediyesi´ne ve Balıkesir kentine zarar verilmesine göz yumulmamalıdır."

     

Editör: Haber Merkezi