Çin'in en büyük tekstil firması Texhong, Balıkesir'e yapacağı 180 milyon dolarlık yatırım için imzalar atıldı. İmza töreninde konuşan Texhong Yönetim Kurulu Başkanı Hong Tian, fabrikada toplam bin 500 kişinin istihdam edileceğini söyledi. 

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde 180 milyon dolar yatırım yaparak bin 500 kişiye iş imkanı sunacak olan Çin'in en büyük tekstil firması Texhong'un kuracağı fabrika için imzalar atıldı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nda (GMKA) düzenlenen protokol törenine Vali Ahmet Turhan, Belediye Başkanı İsmail Ok, Texhong Yönetim Kurulu Başkanı Hong Tian, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zhang Qingyang, Ticari Konsolos Li Jiang, Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, OSB Müdürü Gökmen Zeytun ve diğer yetkililer katıldı.

"BALIKESİR'E GELEN EN

BÜYÜK YABANCI SERMAYE"

İmza töreninde konuşan Vali Turhan, Balıkesir için anlamlı bir olayın protokolünü yapacaklarını bildirdi. "Balıkesir açısından yabancı sermayenin bu ölçüde ilk girişi" diyen Turhan, "Son dönemde ülkemizdeki gelişmelere paralel ve ülkemizin kredi notunun artmasıyla beraber yabancı sermaye Türkiye açısından önemli bir gündem oluşturdu. Bu kapsamda belki de Türkiye'de en uygun yatırım yapılacak illerin başında da Balıkesir geliyor. Balıkesir özellikle lojistik açısından çok önemli bir yerde. Hava, kara, demiryolları ve limanlar açısından önemli bir yer. Balıkesir Organize Sanayi Bölgemiz son dönemde hızla gelişen bir bölge. Bu kapsamda geçmişte verilen emeğin sonuçlarını alıyoruz. Emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum" dedi.

BİN 500 KİŞİYE EKMEK KAPISI OLACAK

Texhong Yönetim Kurulu Başkanı Hong Tian, kendilerine yardımcı olan herkese teşekkür etti. Çin'in en büyük bütçeli tekstil firması olduklarını belirten Tian, "Toplam 180 milyon dolarlık bir yatırım planlıyoruz. Bizim yatırımımız üç aşamalı olarak yapılacak. Toplam 200 bin metrekarelik bir alan üzerine fabrikayı kuracağız. İlk aşamada 500, daha sonra ise toplam bin 500 kişiye istihdam sağlanacak. Şimdiye kadar hükümet bize çok yardımcı oldu. Herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"BU YATIRIM BALIKESİR

İÇİN BÜYÜK BİR ŞANS"

Belediye Başkanı Ok ise; Balıkesir için son derece anlamlı bir gün olduğunu belirterek, "Böylesi büyük bir yatırımın ilimize yapılması bizi mutlu etti. Yatırımın gerçekleşmesinde bütün kurumlar dayanışma içinde oldu. Bu yatırım Balıkesir için büyük bir şans. Aylardır süren bir çalışmanın sonucunda bugün imzalar atılacak. Buraya yatırımlar yapanlar da Balıkesir kadar kazanacaktır. Önümüzdeki süreçte Balıkesir, Türkiye'nin parlayan yıldızı olacaktır. Hayırlı olmasını temenni ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Qingyang da tarihi bir imza törenine tanıklık ettiği için çok mutlu olduğunu söyledi. Yatırımın Türkiye-Çin arasında ticari ilişkilere önemli bir katkı sunacağı temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından Vali Turhan ve Texhong Yönetim Kurulu Başkanı Tian protokol metnini imzaladı. Vali Turhan, Tian'a dünyaca ünlü Sındırgı Yağcıbedir halısı hediye etti.

> Melih GASGAR

Editör: Haber Merkezi