“Uluslararası anlayış ve barış yolunda çaba harcamış üstün bir kişi, olağanüstü bir devrimci, sömürgecilik ve emperyalizme karşı savaşan ilk lider, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, İnsanlar arasında hiçbir renk, din ırk ayrımı gözetmeyen eşsiz bir devlet adamı.”
Okuduğunuz satırlar, üyesi olan tüm ülkelerin oybirliğiyle aldığı kararla 1981 yılını "Atatürk Yılı" ilan eden UNESCO’ya ait.
Söz konusu emperyalizm olunca, Gazi Mustafa Kemal'in yenilgiye uğrattığı bu haksız düzen hakkındaki görüşleri büyük önem taşıyor olsa gerek.
Atatürk'ün, tüm insanlığın baş belası, doymak ve durmak bilmeyen emperyalizm konusundaki mesajlarından onlarca örnek ve ders var.
Sadece ikisini paylaşıyorum.
- “En büyük düşman, düşmanların düşmanı, ne falan ne de filan milletler. Bilakis bu, adeta her tarafı kaplamış ve saltanat halinde bütün dünyaya hakim olan kapitalizm afeti ve onun çocuğu olan emperyalizmdir.”
- “Mazlum milletler, zalimleri bir gün mahv ve yok edecektir. O zaman dünya yüzünden zalim ve mazlum kelimeleri kalkacak, insanlık kendisine yakışan bir toplumsal hale mazhar olacaktır.”
****
Ölümünün 78. yıl dönümü Mustafa Kemal'in bugün..
Amerika seçimleriyle ilgili tartışmaların sürdüğü, yeni seçilen başkanın söylemleri üzerine öngörülerin geliştirildiği bir günde..
Atatürk'ün emperyalizmle ilgili mesajları daha büyük anlam içeriyor, kazanıyor diye düşünüyorum.
Şunu demek istiyorum.
Mesele Atatürk'ü anmak değildir. Ağıt yakmak hiç değildir. 
Mesele anlamaktır..Gösterdiği hedefte ilerlemektir.
Emperyalizme boyun eğmemek, onunla iş tutmamaktır.. 
Tutanın da iki yakasına yapışmaktır mesele..
Mustafa Kemal'in askerleriyiz derken.. Marş söylemek yetmiyor bazen..

Saygı, minnet ve rahmetle..
10 KASIM 2016