Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı kutlamaları kapsamında Esnaf Odaları Başkanlarına yemek verdi. Balkonuk Center'daki 'Ahilik' yemeğine, il genelinde 42 bin üyesi bulunan Balıkesir Esnaf Odaları ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB)’a bağlı 85 esnaf odasının başkanı katıldı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı kutlamaları kapsamında Esnaf Odaları Başkanlarına yemek verdi. Balkonuk Center'daki 'Ahilik' yemeğine, il genelinde 42 bin üyesi bulunan Balıkesir Esnaf Odaları ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB)’a bağlı 85 esnaf odasının başkanı katıldı. Başkan Uğur yemekten önce Oda Başkanlarına Büyükşehir Belediyesi’nin proje ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Başkan Uğur, “Bütün amacımız; esnafımızın ekmeğini daha da büyütmek. İstiyoruz ki, Balıkesir, dışarıdan insanların ziyarete geldiği yer olsun, hafta sonunda gelmeyi tercih ettikleri yer olsun. Balıkesirliler paralarını İstanbul’da, İzmir’de, Bursa’da harcamasın. Balıkesir’de harcasın” dedi.
BAŞKAN UĞUR'A ESNAF TEŞEKKÜRÜ
Balkonuk Center’de düzenlenen yemekli toplantı öncesi BESOB Başkanı Fehmi Erdem, Başkan Uğur’a organizasyon için teşekkür ederek çiçek ve hediye takdim etti.
Etkinlik öncesi konuşan BESOB Başkanı Erdem, Başkan Uğur’un göreve başladığı günden bugüne bir esnaf odası başkanı gibi davranarak sorunlarına hızlı çözümler ürettiğini söyledi. Oda üyeleri adına Uğur’a teşekkür eden Erdem, BESOB’a bağlı 85 odanın kayıtlı 42 bin üyeye sahip olduğunu belirtti.

BESOB BALIKESİR’İN EN BÜYÜK SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ
BESOB’un Balıkesir’in en büyük sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden Erdem, şunları söyledi:
“BESOB, 85 odası ve 42 bin üyesi ile ilimizin en büyük sivil toplum kuruluşudur. Geleneğimizde esnaf ve sanatkar demek ticaret yapan, mal satan, sırf ticari faaliyete bulunan insan demek değildir. Esnaf mahallenin şefkatli bir ağabeyidir, kardeşidir. Evinizin anahtarını emanet ettiğiniz, çocuğunuza siz yok iken sahip çıkan kişidir. En kötü gününüzde üzüntünüzü paylaşan, en mutlu gününüzde mutluluğunuzu paylaşan dosttur. Esnaf demek Türkiye’nin temeli demektir. Bu ülkenin temeli bu kadar sağlam ve köklü olduktan sonra ne ekonomik krizler, ne siyasi dalgalanmalar, nede iki eli kanlı terör örgütleri bu ülkeye zarar veremezler. İşte böyle bir kurumun Marmara Adası'ndan Ayvalık’a, Dursunbey’den Sındırgı’ya, Bandırma’dan Savaştepe’ye kadar ilimiz genelinde 85 odamız bugün buradalar. Her biri Büyükşehir Belediye Başkanımızın yaptığı hizmetleri ve planlanan yatırımları ve bu yatırımların yöre halkına getirilerini birinci ağızdan öğrenmek istiyorlar.”
BAŞKAN UĞUR: “AHİLİK, TÜM GÜZELLİKLERİN BİRLEŞTİĞİ BİR SOSYO- EKONOMİK DÜZENDİR”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Ahilik teşkilatının Anadolu’yu Türk yurdu haline getirerek Rum ve Ermeni tacirlere karşı rekabet gücünü arttırmak için kurulduğunu söyledi. Yemekli toplantıda konuşan Başkan Uğur, “Ahilik teşkilatı ile Anadolu daha kısa sürede Türkleşip İslamlaştı, göçebe Türkmenler yerleşik hayat geçti. Türk şehirciliği hız kazanırken, dini ve ahlaki yapı korunmuş oldu. Özetle Ahilik; Müslüman Türkmen halkın, sanat, ticaret ekonomi gibi çeşitli meslek alanların yetişmelerini sağlayan, onların hem mesleki, ekonomik ve hem de ahlaki yönden geliştiren bir örgütlenmedir. Önemli ölçüde günümüz esnaf teşkilatına benzeyen Ahilik; iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası tüm güzelliklerin birleştiği bir sosyo- ekonomik düzendir. Bugün de dün olduğu gibi Esnaf ve Sanatkarlar Odalarımızın örgütlenmesi, işbirliği ve dayanışması önem arz ediyor. Hatta rekabetin baş döndürücü boyutlara ulaştığı günümüzde Odalarımızın önemine daha da inanıyoruz” dedi.
“MARANGOZLAR SİTESİ TÜRKİYE’DE İLK OLACAK”
Göreve geldiği günden bugüne esnaf odaları ile işbirliği içinde olduğunu söyleyen Uğur, oda başkanlarına Balıkesir Büyükşehir belediyesi projeleri ile ilgili bilgiler verdi. Toplu ulaşımda Şoförler Odası ile çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Uğur, “Şoförler Odaları ile birlikte yaptığımız çalışmalarda; yeni araçların alınması, kameralı, klimalı, engellilere uyumlu araçları seçmemiz ve Balıkesir’de kısa süre zarfında 500 aracı yeniledik. Ben bütün odalarımıza teşekkür ediyorum yardımcı oldunuz. Bizler de sizler sayesinde toplu ulaşımı modern hale getiriyoruz” dedi.

Marangozlar Sitesi projesi hakkında da bilgiler veren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Marangozlar Odamız ile Çay Deresinde yapmış olduğumuz çalışmalar var. Oradaki kerestecilerimizi kaldırdık, şimdi İnşallah Organize Sanayi Bölgemizde, projeleri hazırlandıktan sonra 250 dönüm alan üzerinde kerestecimiz, mobilyacımız, orada konumlanacak. Türkiye’de ilk örnek olan bir organize sanayi bölgesi içinde marangozlar sitesi oluşmuş olacak. İstiyoruz ki burası mobilyanın, ahşap işçiliğinin merkezi olsun. Burasını marka yapalım. Türkiye’de bir marka olsun. Nasıl İnegöl’e mobilya almaya gidiyorlarsa, ahşapla, marangozlukla, mobilya ile işi olan bizim Organize Sanayi Bölgemizdeki Marangozlar Sitemize gelsin” dedi. 
YENİ SEBZE VE MEYVE HALİ EKİM’DE HİZMETE GİRECEK

Balıkesir kent merkezinde yapılan kavşak düzenlemeleri ve temeli geçtiğimiz haftalarda atılan yeni Sebze ve Meyve Hali çalışmaları hakkında da bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, şöyle konuştu:

“Sebze Meyve Halimiz ile ilgili ihalemiz yapıldı. İnşallah Ekim ayında yeni modern sebze meyve haline taşıyor olacağız. Eski meyve sebze halinin olduğu alan ise Çay Deresi 2. Etap Rekreasyon Alanı olarak yine Balıkesirlilerin hizmetinde olacak. Bu işleri yaparken yine Sebze ve Meyveciler Odamız ve hal esnafımız ile birlikte bu işleri yapıyoruz. Biz Büyükşehir olarak yapılanmamızı tamamladık, projelerimizi yaptık. Emniyetin oradaki kavşakta trafik rahatladı. Basri Otel önünde bir çalışmamız var. Arkasında Altıeylül İstasyon Meydanı, hükümetin önü, Doğumevi kavşak düzenlemeleri devam ediyor. Bu kavşak düzenlemelerini Balıkesir’de yaparken, Bandırma’da da bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu projeler biraz zaman alıyor. Tabi ki hemşerilerimiz biraz sıkıntı çekiyor. İnşaat esnasında ama sonunda güzel oluyor” diye konuştu.

“BALIKESİR CAZİBE MERKEZİ OLACAK”

Büyükşehir Belediyesi’nin projeleri ile amacın Balıkesir’deki esnafın ve yatırımcıların ekmeğini büyütmek olduğunu ifade eden Uğur “Bütün amacımız Balıkesir, dışarıdan insanları ziyarete geldiği yer olsun. Haftasonunda gelmeyi tercih ettiği yer olsun. Balıkesirliler paralarını İstanbul’da İzmir’de, Bursa’da harcamasın. Balıkesir’de harcasın. Bütün ihtiyacını, sosyal ihtiyaçlarını, çocuğunun eğlenmesini, ne varsa Balıkesir’de karşılaşın. Onun için para Balıkesir’de kalsın. O zaman esnafımızın yüzü gülecek. Görüyorum pasta gittikçe küçülüyor. Pasta düştüğü zaman işlerden şikâyet başlıyor. Haftasonu Çocuk Köyü’nde yanıma bir vatandaşımız geldi. Hanımının Balıkesirli olduğunu ve ayda bir iki kere geldiklerini söyledi. Bana ‘ben Çocuk Köyü kadar güveli bir yer bulamıyorum İstanbul’da’ dedi. Burada dedi biz çay kahve içerken çocuğum içeride eğleniyor. Balıkesir'e İstanbul’dan daha çok geldiklerini söylüyor. Biz bu reakrasyon alanları ve ticaret alanlarımızı arttırdığımızda gelen daha çok olacak. Balıkesir’den yılda 10 milyon kişi geçiyor. Sağa sola giderken transit geçiyorlar. İstiyoruz ki bunlar Balıkesir’e uğrasın, Çay Deresi’ne gelsin, höşmerim alsın, Yağcıbedir halısını alsın. Çamlık’a çıksın, köfte yesin, peynir, et alsın. Her şeyimiz var. Ama eğer biz bunu iyi planlamazsak transit geçiyor. Su almadan geçiyorlar. Balıkesir’de durmaları lazım. Bütün gayemiz bu” dedi.
BALIKESİRLİLER BALIKESİR’İ TANIMIYOR

Balıkesir’de yaşayanları yaşadıkları kenti iyi tanımaları gerektiğini belirten Uğur, bu kapsamda Beyaz masa biriminin düzenlediği Beyaz Gezi projesine dikkat çekti. Balıkesir’de yaşayanların Balıkesir’i tam anlamıyla tanımadıklarını vurgulayan Uğur, “Beyaz Masamız Sındırgı’dakini Ayvalık’a Götürüyor, Ayvalık’takini Erdek’e. Önce biz Balıkesirliler olarak şehrimizi öğrenmemiz lazım. Şehrimizi bilmiyoruz ki. Daha Gönen’i bilmeyen, Ayvalık’ı bilmeyen, Sındırgı’yı bilmeyen birçok insan var. Çünkü yüzölçümü 118 bin metrekare, İstanbul’un iç katı. İnsanlar Susurluk’tan Dursunbey’den çıkmamış. Bilmiyor ki Balıkesir’de ne var ne yok. Balıkesir’de gezmeye kalksanız bir iki ayda anca dolaşırsınız Balıkesir’i. O kadar güzel yerleri var ki. Zenginliklerimizi görür, Balıkesir’e sahip çıkarsak Balıkesir daha da gelişir” diye konuştu.
Ahilik Haftası nedeniyle, Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur'un verdiği yemeğe tam kadro katılan Balıkesir ilindeki 85 esnaf odasının başkanı, ESOB'un organize ettiği kutlamalara ilgi göstermedi!  Edip Uğur'un yanı sıra AK Parti İl Başkanı Dincer Orkan, CHP İl Başkanı Ender Biçki ile bazı bürokratların katıldığı Karesi Bedesten Alanındaki kutlamalarda çok az sayıda esnaf başkanı hazır bulundu.
Editör: Haber Merkezi