İnşaat Mühendislere Odası Başkanı Cesur  "Zağnos Paşa Camii'ni depreme dayanıksız diye yıkıp yerine yaptığımız benzeri, tarihi eser değil ancak Çin işi olur." 
Mimarlar Odası Başkanı Aykul, "Karar için artık çok geç. Belediye buranın meydan olmasını istese bile, bunu yapabilme erkine sahip görünmüyor."

Eski hamam, eski tas
YENİ GAZETEM, 'Hal'imiz ne olacak?' sorusunu bu kez,  işin ehli olarak bilinen meslek dallarının  üst düzey yöneticilerine yöneltti.
İnşaat Mühendisleri Odası ile Mimarlar Odası Balıkesir Şube başkanları Hikmet Cesur ile Tevfik Aykul, yıkılan hal binasının yerine yenisinin yapılmasıyla değişen bir şeyin  olmayacağını söyledi. Mimar ve Mühendis  odalarının temsilcileri, Balıkesir için tarihi bir fırsatın göz göre göre kaçtığını söyledi. Hal binasında konuşlanmış çevredeki esnafın dillendirdiği "Halin yeri yeşil alan olarak düzenlensin, Balıkesir'in yeni meydanı olsun" görüşünde birleşen Mimarlar Odası  Şube Başkanı Tevfik Aykul  ile  İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı  Hikmet Cesur, "Balıkesir için tarihi fırsat kaçtı. Belediye istese de istemese de Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'nun şartlı izniyle yıktığı halin yerine yenisini koyma şartını yerine getirmek zorunda" ifadelerini kullanarak acı bir gerçeğin altını çizdiler.
Balıkesir'de çoğunluğun, yıkıldığı alana Balıkesir'in büyükşehir meydanı kurulmasını istediği Hal binasının yeri üzerindeki tartışmalar sürerken, konunun uzmanları, mimar ve mühendislerinde vatandaşlarla aynı görüşü paylaştıkları ortaya çıktı.

BELEDİYENİN ELİ MECBUR
Yeni GAZETEM'e konuşan Mimarlar Odası Şube Başkanı Tevfik Aykul, "Oturma yerleri sosyal mekanların yer aldığı bir meydanın oluşturulmasını tercihimiz olur" derken,bunun mümkün olmayacağına da şu sözleriyle açıklık getirdi:
"Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, Halin yıkılmasına ancak yerine ana kütle ile aynı ebatta, aynı özellikte bina yapılması koşulu ile izinverdiği için şu anda belediye buraya bina yapmaya mecbur görünüyor."

TREN GÖZ GÖRE GÖRE KAÇTI
Hal binasının güçlendirilerek korunmasını isteyerek yıkılmasına baştan beri karşı çıktıklarını anımsatan Aykul, sözlerini şöyle sürdü:
"Yıkımdan sonra ise, altı otopark, üstü insanların buluşma noktası olabilecek şemsiyeler masalar oturma yerleri bulunan sosyal bir mekan olmasını isterdik.
Vatandaşın 'Sultanahmet Meydanı' gibi olması yolundaki beklentisi, isteği doğru.  Bizde halkımızla aynı düşüncedeyiz.  Bu keşke mümkün olabilse.
Belediyenin buna uyması hiç mümkün görünmüyor.

YIKIMA KOŞULLU İZİN ÇIKMIŞ
Kültür ve Tabiat  Varlıkları Kurulu yıkıma bu şartla izin verdi.  Binanın kapsadığı kütle kadar aynı binanın yapılması koşulu  ile yıkımına izin verilmiş.
Duyumlarımıza göre, Kurul Belediyenin hazırladığı projeyi onaylamış. Halin benzeri bir bina buraya yapılacak.
Belediye artık buranın meydan olmasını istese bile bunu yapabilme erkine sahip görünmüyor. Alınan karar değiştirilemeyecek. Kuruldan koşullu yıkım olduğu için. Artık çok geç."

 İNŞAAT MÜHENDİSLERİ KIZGIN
YENİ GAZETEM'in hal yerinin nasıl değerlendirilmesiyle ilgili konuştuğu bir diğer isim İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hikmet Cesur oldu.
Kurul kararına dikkat çekerek, "Hukuki bir zorunluluğun olduğu yerde,  yapabilecek bir şey yok" diyen Cesur, yıkım kararıyla ele geçirilen fırsatın kaçırılmasından duyduğu üzüntüyü "Balıkesir'e bir daha böyle bir alan kazandırmak artık mümkün değil" sözleriyle dile getirdi.

 İŞİN UZMANLARI YOK SAYILDI?
Cesur, halkın  kentteki tarihi mirası da gözler önüne sergileyip kente yeni bir cazibe merkezi kazandıracak meydan taleplerine katıldığını anlatarak şöyle devam etti: "Hazır böyle bir ortam doğmuşken, bu alanı etrafında yer alan Paşa Camii,  Karesi Türbesi  gibi yerlerin ortaya çıkmasını sağlayacak bir boş yeşil alan olarak kalması, altının nedeniyle otopark olarak değerlendirilmesi, muhtemel deprem durumuna göre de ileride bir takım ambulans, sağlık, ilk yadım ekiplerinin konuşlandırılacağı bir yer olabilirdi.  Hal binası yıkılsın mı, yıkılmasın mı? diye herkes görüşünü ortaya koydu.  Esas görüşü alınması gerekenler unutuldu. Şehir plancıları, mimarlar, inşaat mühendisleri hatta zemini açısından Jeoloji mühendisleri  gibi bu işin doktorları  konumundaki uzman kurumlardan görüş alınmalıydı."

 YAPILACAK İŞ ÇİN İŞİ OLUR
Bursa'daki Kurulu'nun yıkım kararına yerine aynısının yapılması şartıyla izin vermesini anlamakta zorlandığını kaydeden Cesur, "Böyle bir şey olur mu ? Düşünün tarihi bir camii var. Depreme dayanıksız diye yıkalım. Yerine yenisini yapalım. Böyle bir şey olabilir mi ? Olsa bile bu Çin işi, Çin yapımı olur. Mantığı anlamış değilim. Bir şeyi yık, yerine aynısını yap. Allahaşkına bu tarihi eser olur mu?" diye sordu.

YIKIM KARARI DOĞRU, UYGULAMA BAŞTAN SONA YANLIŞ
"Halin yıkılması doğruydu. Mezbelelik hale gelmişti. Eğer tarihi yapıysa şimdiye kadar niye korumadınız? Restore etmediniz de çevresine bir takım yapılara izin verdiniz?" sorusuna hiçbir yetkilinin cevap veremediğini aktaran Cesur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yıkılan binanın altında buzhane, araç yıkama üniteleri bile var. Kolonlar kirişler demirler ortaya çıkmış bunun için incelemelerde yapıldı. Bir tarihi yapıyı koruyacaksan, etrafını koruyup kollamakla mükellefsin. Yık yerine yenisini yap. Tarihi Paşa Camii'ni yıkalım yerine kalorifer, havalandırma gibi sistemlerini de ilave ederek yenisini yapalım. Al sana tarihi eser diyebilir misiniz?
Alınan karar kent kültürü deniyor. Bunun altına sığınmamak lazım. Kent kültürünün altında bazı değerler var. Bu değerlerin korunması,  gelecek nesillere miras olarak bırakılması gerekiyor. Ama bizde öyle değil"

Editör: Haber Merkezi