BİAD'ın konuğu olan eğitimci-yazar Gökçe, kainatta hiçbir şey israf edilmediğini belirterek, "Biz de malımızın bereketlenmesini istiyorsak israftan kaçınmalıyız. İsraf malın ecelini çabuk getirir. İnsanlara yardım etmeliyiz." dedi.

Balıkesir İşadamları Derneği (BİAD) Hizmet Komitesi tarafından 'Kutlu Doğum Haftası' münasebetiyle "Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in Ticari Ahlakı" konulu konferans düzenlendi. Karesi AVM toplantı salonunda düzenlenen konferansa dernek üyeleri ve kalabalık bir topluluk katıldı. Program Kasaplar Cami imam hatibi Cengiz Bilgiç'in Kuranı Kerim tilavetiyle başladı.

BİAD Başkanı Mümin Temel, Allah'ın “Sen olmasan alemleri yaratmazdım” dediği Peygamber Efendimiz'i (SAV) sadece iş dünyasında değil hayatın her aşamasında rehber olarak kabul ettiklerini söyledi.

Temel, "Bu sağlandığında herkesin birbirine güvenebildiği, ortaklık yapabildiği yepyeni bir dünyanın hayalini kuruyoruz. Bu inanın zor değil, yeter ki hepimiz rehberimizi iyi tanıyıp ona göre şekillenebilelim. İşte dünyayı bir de o zaman görün" dedi.

"HAYATI HER YÖNÜYLE

HEPİMİZE ÖRNEKTİR"

Hizmet Komitesi Başkanı Levent Çeçen ise Hz Muhammed'in her yönden örnek alınacak en mükemmel insan olduğunu belirterek, "Her Müslüman’ın O'nu en güzel şekilde öğrenip tanıması, Onun yüce ahlâkını yaşamaya ve yaşatmaya çalışması lazımdır. Çünkü O'nun ahlâkı, Kur'ân ahlâkı idi. Peygamberimizin hayatında ve ahlâkında, her meslek ve seviyeden insan, örnek alacak yönler bulabilir. İnsan olarak onun hayatından alacağı sayısız fazilet ve güzellik yanında, kendi mesleğini ve toplumdaki yerini ilgilendirecek yüzlerce dersi de alabilir. Çünkü Peygamberimizin hayatı her yönüyle hepimize örnektir" diye konuştu.

"TİCARET, PEYGAMBERLİK MESLEĞİDİR"

Daha sonra kürsüye çıkan eğitimci yazar Sabahattin Gökçe, ticaretin bir peygamberlik mesleği olduğunu söyledi. Peygamberliğe kadar rızık kapısı olarak ticareti tercih eden Allah Resulü’nün bu alanda hep sadık olarak bilindiğine belirterek, "En küçük bir kusuru ve hilesi sabit olmamış, Allah'ın verdiğini cömertçe Allah yolunda sarf etmiştir. Bin 400 yıl önceki Peygamber Efendimizin öğretileri bugünlere kadar gelmiş ve bundan sonra ilelebet gidecektir. Bu kâinatın sahibi her peygamberini sosyal hayatın değişik birimlerinde ehil etmiştir. Rızkın onda dokuzu ticarettedir onda biri de devlet kapısıdır. Kişi normalde kendi rızkını devlet kapısında aramaz. Devletten ne maaş gelirse ona razı olunmalıdır. Sırf devlet parasıyla karnını doyurmak için devlet kapısına girenler kendi kendini köreltir" dedi.

TİCARETE BULAŞTIRILMAMASI GEREKEN ÜÇ ŞEY

Ticarette üç şeyin mala bulaştırılmaması gerektiğine dikkat çeken Gökçe, bunların yalan, yemin ve faiz olduğunu vurguladı. "Bu üç şeyi malımızdan çıkarmalıyız" diyen Gökçe, "Bunlar da sadaka, zekat ve itadır. İslam ekonomisinin ahlaki alt yapısı vardır. Ancak modern kapitalizmin alt yapısında ahlak yoktur. Kuran-ı Kerim 'Biz size ticareti helal faizi haram kıldık' der. Şu andaki en büyük kul hakkı faizdir. Ayrıca Peygamber Efendimiz Veda Hutbesi'nde faizi yasaklamıştır. Kâinatta hiçbir şey israf edilmiyor. Biz de malımızın bereketlenmesini istiyorsak israftan kaçınmalıyız. İsraf malın ecelini çabuk getirir. İnsanlara yardım etmeliyiz, yardım ederken minnet altında bırakmak şekil itibariyle hayati bir davranıştır ama ruh itibariyle ölü bir davranıştır" diye konuştu.

Sadık ve emin tüccarın şehit, sıddık ve nebilerle beraber olduğuna işaret eden Sebahattin Gökçe, Allah'ın bahşettiği nimetlerin Allah yolunda kullanılması gerektiğini aktardı. Konferansın sonunda BİAD Başkanı Temel, Sebahattin Gökçe'ye üzerinde Allah ve Hz. Muhammed ismi yazılı bir lale tablosu hediye etti.

> Melih GASGAR

Editör: Haber Merkezi