2007 yılında başlayan kura sistemiyle yedi yıl boyunca kuradan ismi çıkmayan hacı adayları 2 yıl içerisinde kurasız olarak gidebilecek.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2013 Hac kuraları düzenlenen törenle çekildi. Kuraya, 738 bin 444’ü kadın, 633 bin 787’si erkek olmak üzere toplam 1 milyon 372 bin 231 kişi katıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Konferan Salonu’nda gerçekleştirilen 2013 Hac kura çekim törenine Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de katıldı. Görmez, 2007 yılında başlayan kura sistemiyle yedi yıl boyunca kuradan ismi çıkmayan hacı adaylarının 2 yıl içerisinde kurasız olarak kutsal topraklara göndereceklerini açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Geçen yıl bu salonda size bir vaadim vardı. Yedi yıl boyunca hac kura çekimlerinden ismi çıkmayan hacı aday adaylarımızı kurasız götüreceğiz demiştik. Bu yıl itibarıyla bu rakam 120 bine ulaştı. Bu sene 30 bin hacı aday adayının isminin bu kurada çıkacağını düşünüyoruz. Geriye kalan 90 bin kişinin kutsal topraklara gidebilmesi için 2014 yılında kura çekimi yapmayacağız. 90 bin kişi arasında yapacağımız kura ile 70 binini kutsal beldeye götüreceğiz. Kalan 15-20 bin kişiyi ise 2015 yılında kurasız olarak hacca götüreceğiz. Böylece vaadimizi yerine getirmiş olacağız" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak her sene hüznü ve sevinci birlikte yaşadıklarını kaydeden Başkan Görmez konuşmasında şunları söyledi: "Her sene Diyanet İşleri Başkanlığı olarak böyle bir günde milletimizle birlikte bir heyecan yaşıyoruz. Aynı gün sevinenlerle seviniyor, üzülenlerle üzülüyoruz. Sevinci ve hüznü birlikte yaşıyoruz. Sabah namazından sonra salonun dolmaya başlaması milletimizin kalbinde Allah’ın Beytine karşı, Efendimize karşı ne büyük bir özlemin olduğunu, hasretin olduğunu gösteriyor."

KURADA İSMİ ÇIKMAYANLARDAN FIKHEN HAC YÜKÜMLÜLÜĞÜ KALKMIŞTIR

Görmez, "Hac sıradan bir seyahat değil, bütün bu yolculukları içine alan çok büyük bir yolculuktur. İslam fıkhına göre de belli şartları vardır. Kabe’yi tavaf etmek, Safa ve Merve arasında say etmek, Arafat’ta vakfeye durmak gibi. Kabe’yi ziyaret etmek, Ravza’da Efendimizi ziyaret etmek, İslam’ın rahmet ikliminde yaşamak, Sahabe-i Kiram’ın izinde yürümek her Müslümanın gönlünde, yüreğinde bir arzudur. Bu hasret tüm dünyada büyüyen bir hasrettir" diye konuştu.
  

Editör: Haber Merkezi