Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) kuruluşunun 157'nci yıldönümünde, '7 Bölgede 7 Büyük Proje' kapsamında İzmir - Bandırma sinyalizasyon elektrifikasyon temeli Balıkesir Tren Garı'nda törenle atıldı. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Afyonkarahisar'daki Ankara- İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı (YHT) töreninden telekonferansla katıldığı Balıkesir'deki temel atımını Vali Ahmet Turhan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir milletvekili Ahmet Edip Uğur, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Cemal Öztaylan ve Ali Aydınlıoğlu ile TCDD 3'üncü Bölge Müdürü Selim Koçbay birlikte gerçekleştirdi. Vali Ahmet Turhan, törendeki konuşmasında Bakan Yıldırım'a seslenirken şöyle dedi : 

"Sizler bir milletin hayalini gerçekleştirdiniz. Acımızı, yokluğumuzu ifade eden 'Kara tren gecikir, belki hiç gelmez' türküsünü sizler unutturdunuz. Temelini atacağımız sinyalizasyon ve elektrifikasyon projesi ile İzmir-Bandırma arasında 310 kilometrelik tren hattını modernize edeceğiz. Bununla 160 kilometrelik hıza ulaşılacak. Bu yatırım bölgemizin sanayi ve turizmine çok büyük katkı sağlayacak. Bunun dışında Balıkesir'e yaptığınız hizmetleri saymak epey vakit alacak. İstanbul-İzmir otobanı ile İzmir bir saate, İstanbul 2.5 saate inecek. Otobanlarla birlikte havaalanı ile terminallerimizin inşaatları devam ediyor. Halkımız adına size şükranlarımızı sunuyoruz. Başbakanımıza gönülden teşekkür ediyoruz ." 


300 MİLYONLUK PROJE 

Proje ile İzmir ve Bandırma limanları arasındaki 35 istasyondan oluşan toplam 310 kilometre uzunluğundaki hat, elektrikli, sinyalli ve telekomünikasyon sistemli hale geliyor. 160 kilometre/saat hıza uygun olarak kurulan tren kontrol ve koruma sistemi ile yük ve yolcu taşımacılığında güven ve konfor üst seviyeye çıkarılacak. 

Proje ile istasyonlar arasında trenler peş peşe işletilebilir hale gelecek ve hat kapasitesi önemli ölçüde artacak. Proje ile ülkemizin iki büyük limanı birbirine bağlanırken bölgenin ihracat ve ithalat hacmi katlanacak, önemli oranda zaman ve para tasarrufu sağlanacak. 

Demiryolu taşımacılığında çok önemli yeri olan İzmir (Menemen) - Balıkesir - Bandırma arasındaki hattın elektrifikasyon ihale bedeli 111 milyon 922 bin 658, sinyalizasyon ihale bedeli 189 milyon 54 bin 582 olmak üzere toplam 300 milyon 977 bin 240 lira olarak açıklandı. 

İhalesi yapılan elektrifikasyon ve sinyalizasyon projelerinin yer teslimleri de yapıldı. Elektrifikasyon projesinde işin süresi 20 ay, sinyalizasyon projesinde ise 910 gün olarak belirlendi. 

Bu yatırımın dışında TCDD 3'üncü Bölge Müdürlüğü'nün Balıkesir il sınırlarında Gökköy Lojistik Merkezi oluşturulması başta olmak üzere 2013 yılındaki 15 yatırımı sürüyor. Bu yatırımların toplam proje bedeli ise yaklaşık 124 milyon 927 bin 599 lira. 
 

Editör: Haber Merkezi