Coşkun YAMAN(AJANS 10) Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Osman Yıldırım, "Bu yıl kurulan Havacılık ve Uzay üniversitesiyle Türkiye kendi uçağını yapacak. Cumhuriyetin 100'ncü kuruluş yılında üniversitemizin geliştireceği uzay mekiği ile Türk insanının uzaya gitmesini hedefliyoruz" dedi.
Türk Hava Kurumu Genel Başkanı E.Hv.Plt. Tümg. Osman Yıldırım Balıkesir'de gerçekleştirilen bölge toplantısına katıldı. Başkan Yıldırım, bölge toplantısı öncesi Balıkesir Şube Başkanı İlhan Güzel ile 9'ncu Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kubilay Selçuk, Belediye Başkanı İsmail Ok ve Vali Yılmaz Arslan'ı ziyaret etti.
Ziyaretlerin ardından basın toplantısı düzenleyen THK Başkanı Osman Yıldırım önemli açıklamalar yaptı. 2011 yılının Kürk Hava Kurumu açısından çok başarılı geçtiğini belirten Yıldırım, "Türk Hava Kurumu olarak 2011 yılında altın sayfalarımızdan birine imza attık. THK Havacılık ve Uzay Üniversitesi'ni kurduk.. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayı ile 3 Mart 2011 tarihinde üniversitemizle ilgili kanun çıktı. Üniversitemiz bu yıl 180 öğrenci ile eğitime başlayacak. Rektörlük Ankara’da olacak. İzmir-Selçuk, Karaman ve İstanbul’da üç ayrı fakülte açılacak. Üniversitenin en büyük özelliği havacılık ve uzay üniversitesi olması ve ülkemizde hatta bölgemizde bir benzerinin bulunmamasıdır. Dünyada bizim kurduğumuz üniversiteden 36 üniversite bulunuyor. Üniversitemizi İngilizce ve uluslararası standart eğitim yapacak. Üniversitemizi bitiren gençler dünyanın her yerinde ellerindeki diploma ile çalışabilecek. Bu üniversite konusunda ABD'deki iki üniversite ile eğitim programları ve öğretim elemanları konusunda işbirliği yapıyoruz. Ama herhangi bir ortaklığımız yok. Bizim üniversitemiz bağımsız, kurumumuza özgü, Türk Milleti'ne ait bağımsız bir üniversitedir " dedi.
"GEÇ KALDIK AMA MESAFEYİ
ÇABUK KAPATABİLİRİZ"
Yıldırım, basın mensuplarının "THK Üniversitesi için geç kalmış bir üniversite diyebilir miyiz" sorusuna da şu yanıtı verdi:
"Evet geç kalmış diyebiliriz. Biz Türk Hava Kurumu'nu 1925'de kurmuşuz ama o günden bugüne bu üniversiteyi kurmamız gerekirdi. ABD'deki iki üniversitenin biri 1927 ve biri 1932 yılında kurulmuş. Ama halkımız merak etmesin, biz aradaki mesafeyi çok kapatırız. Çünkü Türkiye'deki havacılık altyapısı ve sanayisi çok iyi duruma geldi. Bu üniversiteyi hep birlikte kurmanın onurunu yaşayacağız. Önümüzdeki sene üniversitemizin AR-GE bölümü faaliyete geçecek. Çok sayıda bilim adamımız şu an havacılıkla ilgili yurtdışında çalışıyor. Onların bir kısmını ülkemize getireceğiz. Onların buluşlarını bayrağımız ve THK flaması altında dünyaya duyuracağız"
 
"KENDİ UÇAĞIMIZI VE
UZAY MEKİĞİNİ YAPACAĞIZ"
 
"Yine AR-GE ile geliştireceğimiz çalışma ile Türkiye'nin kendi uçağını yapmasını sağlayacağız. Üniversitemiz uçağı tasarlayacak, imalatını da kuracağımız fabrikada yapacağız. İlk hedefimiz 2023... Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümünde Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin geliştirdiği uzay mekiği ile Türk insanının uzaya gitmesini hedefliyoruz. Bunu yapacağız.Lütfen bunu hayal olarak görmeyin. Bu konuda büyük bir araştırmamız var. Şu anda dünyada bu uzay mekiğini yapabilecek Türk bilim adamları var. Bir kısmı bizim Ar-GE birimini oluşturmamızı bekliyor. Sadece NASA'da 12 Türk bilim adamı var. Birim oluşunca ülkemize gelecekler. Önümüzdeki sene en az iki buluşumuzu dünyaya duyuracağız. Gücümüz çok fazla, çünkü bize inanan bir halkımız var ve bu işin en iyisini yapacağız. Bizi izlemeye devam edin"
 
"TÜRKİYE HAVACILIK MERKEZİ OLACAK"
 
Üniversitenin havacılık ve uzay alanında mühendisler ve teknik adamlar yetiştireceğini vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Havacılık sektörü Türkiye'de de hızla gelişiyor. Çok önemli kuruluşlar ve firmalar sektördeki yerini aldı. Dünyanın en güçlü hava kuvvetlerinden biri ülkemizde, yine dünyanın en önemli hava yollarından THY ülkemizde ve onun sahibiyiz. Ve en önemlisi de hem amatör havacılıkta hem ticari havacılıkta faaliyet gösteren Türk Hava Kurumu'na sahibiz. Biz Türkiye'nin bir havacılık merkezi olmasını istiyoruz. Üniversitemizle, yüksekokullarımızla, uçuş okullarımızla bunu sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda Türkiye'nin Hava Araçları Bakım Merkezi olmasını istiyoruz. Şu an iki merkezimiz var. İstanbul ve Antalya'da bakım merkezleri kurulacak. Böylece üniversitemizden yetişen gençlerimize iş sahası açacağız. Böylece ülkemizdeki uçakların dışında bölge ülkelerindeki hava araçlarına da hizmet verecek bir merkez kuruyoruz. Bu merkezlerde hava araçlarının belli dönemlerde bakımları yapılacak. Ayrıca amatör havacılık çalışmalarını yaygınlaştırmak için de 25 yıl içinde 81 ilde Eskişehir İnönü'deki havacılık eğitim merkezi açıp, paraşüt, planör, yelken kanat, roket vb. konusunda gençleri yetiştireceğiz"
 
 
 
Editör: Haber Merkezi