Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 'Hayatboyu Öğrenme' programı kapsamında hazırlanan ve kabul edilen 83 bin avro bütçeli "Kentsel Planlamada Avrupa Ekolü" projesinin sürdüğü, ilk yerinde incelemenin mart ayında Belçika'da yapılacağı bildirildi.
İl Müdürü Mehmet Gökçek, yaptığı açıklamada, Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci Hareketlilik projeleri kapsamında "Kentsel Planlamada Avrupa Ekolü" projelerinin kabul edildiğini söyledi.
Yaklaşık 83 bin avro bütçeli projeleri kapsamında adından da anlaşılacağı üzere Avrupa'daki kentsel dönüşüm çalışmalarını inceleyeceklerini dile getiren Gökçek, "Belçika, Almanya ve İngiltere'de kentsel dönüşümleri nasıl tamamlamışlar, orada bu işi nasıl bitirmişler araştırıp göreceğiz" dedi.

ÜÇ ÜLKEDE İNCELEME YAPILACAK
Teknik elemanlarla bu ülkelerde yerinde inceleme yapacaklarını vurgulayan Gökçek, şöyle devam etti:"3 ayrı dönemde birer aylık çalışma yapacağız. Proje çerçevesinde bu ülkelerin ilgili birimleriyle ön görüşmeleri yaptık. Ne kapsamda geleceğimizi, hangi konularda bilgi istediğimizi kendilerine belirttik. Sırada ziyaretler var. Mart ayında Belçika'ya, Eylül'de İngiltere ve Ekim'de Almanya'ya gideceğiz. Dönüşlerimizde raporlarımızı hazırlayıp, yıl sonunda projeyi bitirmiş olacağız. Teknik bilgilerimizi artırmış olarak döneceğiz. Proje ortağı olarak İl Özel İdare'yi aldık. Büyükşehir olacağımız için özel idareler belediyeyle birleşecek. Yani projemiz, belediyeyi de yakından ilgilendiriyor."Gökçek, kentsel dönüşümde bakanlığın çatı pozisyonunda olduğunu belirterek, çalışmaların işlevsel olarak il özel idare ve belediyelerin katkılarıyla yapıldığını anlattı.

BALIKESİR'DE 11 LOJMAN YIKILDI
Seçilen pilot bölgeler İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Sakarya'da yoğun şekilde kentsel dönüşüm çalışmaları yürütüldüğünü dile getiren Gökçek, "Diğer illerde de yapılıyor. Balıkesir'de de ilçeleriyle çalışmalar sürüyor. Bandırma'daki 6. Ana Jet Üssü'nde bu kapsamda 11 lojman yıkıldı. Riskli binaların yıkımı tamamlandı, yeri düzlendi. Oralar jet üssünün kontrolünde olduğu için bina da yapabilirler başka bir şey de. Kendi tasarruflarında" diye konuştu.
Gökçek, projelerinin Balıkesir'deki kentsel dönüşümün daha sağlıklı olması açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, "Bu konuda Avrupa'da nasıl yapılmışsa, teknik, plan ve proje olarak yerinde görüp Balıkesir'de uygulamayı hedefliyoruz. Olabildiğince Belçika, İngiltere ve Almanya modeline göre plan ve projeler hazırlayıp hayata geçirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Editör: Haber Merkezi