Balıkesir Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Yardımlaşma Topluluğunun düzenlediği "Gazilerimizden Tarihi Değiştiren Kahramanlıkları ve Uluslararası Öğrencilerin Gözüyle 15 Temmuz " etkinliği kapsamında, Karesi AVM'de yapılan program, Vali Ersin Yazıcı ve Bayan Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi. Program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programa darbe girişimi gecesinde üstün gayretler gösteren, Sabri Ünal, M.Şükrü Kıntaş, Safiye Bayat ve Üzeyir Civan konuşmacı olarak katıldı.

DARBECİLER 15 TEMMUZ'DA BU AZİZ MİLLETİ HESAP EDEMEDİ
Programda Vali Ersin Yazıcı, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesinde büyük kahramanlık örneği gösteren vatandaşları Balıkesir'de görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.
O gece her bir vatandaşın birer kahraman olduğunu vurgulayan Vali Ersin Yazıcı; " Darbeciler 15 Temmuz'da bu aziz milleti hesap edemedi. Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz."dedi.

TANKLA KAFA KAFAYA GELDİK
Tankın önüne yatan 15 Temmuz gazisi Sabri Ünal o geceyi anlattı!
Onlar Sayın Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla sokağa çıktılar ve darbecilere karşı direndiler. O gazilerden biri de Sabri Ünal'dı...
Darbe girişimine karşı sivil direnişin simgelerinden olan Sabri Ünal, darbe girişimi haberini alır almaz evinden çıkarak Kartal Köprüsü'ne gitti. FETÖ'cü askerlerin sürdüğü 2 tank üstünden geçmesine rağmen hayatta kaldı. Kanlı darbe girişimi sırasında tankların altından iki kez geçerek sağ kalmayı başaran, Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın da adından sıkça bahsettiği 15 Temmuz'un simge kahramanlarından Sabri Ünal yaşadıklarını Balıkesir'de anlattı:

"Televizyonda Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasını duydum. Ben 5. katta oturuyorum. Kardeşlerim de 2. katta. Hemen gittim kardeşlerimi uyandırdım. Hazır olun 3 dakikaya çıkıyoruz dedim. "Ne oluyor ağabey" dediler, "darbe oluyor" kalkın dedim ve çıktık. En yakın karakola gittik. Polislerin alınacağını, silahlarına el koymak isteneceğini duyduk ve gittik. Ama gittiğimiz yerde öyle bir şey yoktu.  Biz de Kaynarca'ya gittik. Trafik durmuştu. Kartal köprüsünde indik minibüsten, karşımızda askerler vardı. Komutan geldi, asker traşlı göbekli 45 yaşlarında birisi. "Biz darbe yapmıyoruz" falan diyerek üzerime geldi. Ben de kız kardeşimin verdiği biber gazıyla yüzüne sıktım, gözünü bir güzel yaktım. Sonra tekrar üzerime geldi, bir kez daha biber gazı sıktım." "Tankın paletleri kolumun üzerinden geçti sağ kolumun altı yaralandı. Eğer bir iki saat daha geç gitseydim hastaneye kol kangren olup kolu kesmek zorunda kalacaklardı. Sağ olsunlar orada herkes yardımcı oldu beni biran önce hastaneye yetiştirdiler."
Benim duyduğuma göre kültür merkezi önünde bu tank duruyor. Tank benim üzerimden geçti ama milletin iradesi o kadar güçlüydü ki, 500 metre ileri bile gitmeden o iki tankı ele geçirmeyi başardı."dedi.
ACABA BİZ BU TANKI NASIL DURDURABİLİRİZ
Restoran sahibi Mehmet Şükrü Kıntaş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da Atatürk Havalimanı'na hareket eden tankları, egzoz deliklerini giysileriyle tıkayarak durdurdu. Mehmet Şükrü Kıntaş, araç ve kamyonları tankların önüne çektiklerini ifade ederek, "Acaba biz bu tankı nasıl durdurabiliriz?" diye kendi kendimize sorarken oradan bir tamirci arkadaş, Belki Hızır Aleyhisselam'dır bilemem, 'Şu egzozlara bir şeyler tıkarsanız, bu tanklar stop eder' dedi. Arkadaşlarla elbiselerimizi çıkardık. Herkes elbiselerini, tişörtlerini bize uzattı. Tankın egzozuna bunları tıkayınca, filtrelerin üstünü elbiselerimizle kapattık. Bu şekilde tank 2-3 dakika sonra stop etmek zorunda kaldı." diye konuştu. 

15 TEMMUZ TÜRK MİLLETİ İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI
İstanbul 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde gazi olan Safiye Bayat, 15 Temmuz'un Türk milleti için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
Kara bir gecenin, şehit ve gaziler için beyaz ve aydınlık, mertebesi yüksek bir gece olduğunu belirten Bayat, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını hiçbir zaman unutamayacağını kaydetti.
15 Temmuz gecesi asker ve komutan kılığına girmiş kişilerle karşı karşıya kaldıklarını aktaran Bayat, "Hainlerin hepsi bir amaç için oradaydı. Acı çekerek ölüm anımıza tanık olmak istediler. Düşünceleri çok korkunçtu. Konuştuğumda gözlerindeki kini, nefreti ve katil ruhunu görenlerdenim. Onlara yakınlaştım, konuştum, hırpalandım, darbeler aldım, hatta tanklarla taciz ateşleri açıldı. Önümden, arkamdan her yerimden ateşler açıldı" diye konuştu.
Mazlumlara silahlar, tüfekler ve tanklarla eziyet edildiği vurgulayan Bayat, zalimlerin kafa, göz, boyun, kol demeden neresi gelirse vurduklarını aktardı.
Allah'ın her zaman inananlarla beraber olduğunu ifade eden Bayat, şöyle devam etti:
"Amaçları bizden bir şeyler almaktı. Amaç can çekiştiğimizi görmekti. Ama bunu başaramadılar. Allah biz inanlara bizim gibi düşünenlere cesaret serpti.O gece içimden 'Allah'ım bunlar ölmeyi bile beceremez' dedim. Çünkü bunlar acizdi. Aciz adam tehdit eder, taciz eder, tahrik eder sonra da ölür. Bizi resmen taradılar. Yerde kardeşlerimizin kanını gördüm. Hepsine dokundum. Allah'ım o gece beni öyle bir büyüttü ve yetiştirdi ki... Bilmediğimiz çok şey var, sadece yaşamak ve dokunarak anladığımız şeyler var. "şeklinde konuştu.

O GECE ÇOK ZOR ANLARA TANIKLIK ETTİK

Kolunu kaybeden Üzeyir Civan ise bu vatan için kolunu değil canını vermeye seve seve hazır olduğunu söyledi.
Türk Milletinin birlik ve beraberliği ile hainlerin amaçlarına ulaşmalarına izin verilmediğini anlatan Civan, bu vatan sahip çıkılması gerektiğine işaret etti.
Bu vatanın kolay kazanılmadığını dile getiren Civan, o gece çok zor anlara tanıklık ettiklerini aktardı.
Vatan için kolunu kaybettiği için hiç bir zaman üzülmediğini belirten Civan, yaşadıklarını şu ifadelerle anlattı: "O gece kolumu tutarken, bana üç Türkmen genç yardım etti. Çok duygulandım. Allah onlardan razı olsun. Ben kolumu kaybettim ama vatanımı elhamdülillah kaybetmedim. Onlar o gece bizden önce sokaklara inmişler. O gece yaşadıklarımı asla unutamam. O gece canlarımızı hiç düşünmeden hainlerin karşısında durduk. Yaşlısı, genci, kadını herkes hainlerin karşısında durdu."diye ifade etti.
Editör: Haber Merkezi