SİVAS'ta, 2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli'nin yobazlar tarafından yakılması sonucu yaşamını yitiren 33 aydın ve İnci Türk, memleketi Balya’da düzenlenen etkinliklerle anıldı. 26 yıldan bu yana geleneksel hale gelen etkinlik, Balya Cumhuriyet Meydanı’nda Sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi parti yöneticileri ve vatandaşların toplanmasıyla başladı. Anma törenine, başta Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga, İnci Türk’ün annesi Necla, babası Mehmet Türk ile CHP İl Başkanı Serkan Sarı, CHP Balya İlçe Başkanı Gülizar Yıldız, Gönen ilçe Başkanı Ünsal Acar, sivil toplum örgütlerinin başkanları ile üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Pir Sultan Abdal Derneği Kemalpaşa Aşağıkızılca Şubesi de 26 yıldır olduğu gibi bu sene de anma etkinliğinde yine yer aldı. Meydanda bir araya gelen topluluk,  Atatürk ve Balıkesir Caddesi’ni katederek, Balya Şehir Mezarlığı’na geldi ve anma töreni başladı.

Buradaki etkinlikte, açılış konuşmasını yapan Hüseyin Semerci’nin ardından söz alan Hacı Bektaş-i Veli Derneği Başkanı Akay Şahin, Sivas’taki gerici ayaklanmanın laik cumhuriyeti yıkmayı amaçladığını vurgulayıp, “Bu katliamda hayatını kaybeden tüm canları İnci Türk kardeşimizin huzurunda anıyoruz. İnci Türk, 1992’de Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni bitirdi. Pir Sultan Abdal Tiyatro Topluluğu’nun teknik kadrosunda yer aldı. 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Pir Sultan Abdal etkinlikleri sırasında gerici ve şeriatçı güçler tarafından diğer arkadaşları ile birlikte katledildi. Nur içinde yatsın. Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta, Gazi Mahallesi’nde nefret tohumları ekenler asla hedeflerine ulaşamayacaktır. Hiç bir ayrım yapılmaksızın herkesin barış içinde yaşadığı bir ülke bizim en büyük hedefimizdir” dedi.

İNSANLIĞIMIZI KAYBETTİK

Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga, Sivas katliamını bir kez daha lanetleyerek yaptığı konuşmada, “O gün biz sadece yazarlarımızı, aydınlarımızı, sanatçılarımızı, bilim adamlarımızı kaybetmedik, insanlığımızı, insanlık onurumuzu, vicdanımızı kaybettik. Can veren dostlarımız ve aileleri bizleri affetsin. Çünkü biz o gün verilen sözleri yerine getiremedik” dedi.

UNUTURSAK KALBİMİZKURUSUN

Balıkesir Alevi Güç Birliği Başkanı Mehmet Ali Çiçek, “Katliamın ardından 26 yıl geçti. Değil 26 yıl, 126 sene geçse dahi yapılan insanlık dışı olayı asla unutmayacağız. Eğer unutursak kalbimiz kurusun, vicdanımız kararsın. Bu dava zaman aşımına uğradı diyorlar, öyle mi? Bize göre mahşere kadar gider bu hesap. Örgütlü bir şekilde yarattığınız kamplaşmanın, kutuplaşmanın, nefretin denizinde boğulacaksınız. Binlerce yıldır olduğu gibi bundan sonra da barışın ve kardeşliğin peşinde olacağız. Hangi din, dil, ırk ve mezhepten olursa olsun herkesin barış içinde yaşadığı bir ülke bizim en büyük özlemimiz. Bizim acılarımız ülkemizin geleceğinin aydınlanması için parıldayan bir ışığa dönüştü. Bir süre önce Taksim’den, Gezi Parkı’ndan, 45 derece sıcakta hak, hukuk, adalet isteğiyle milyonları taşıyan erimiş asfaltlardan, ‘her şey çok güzel olacak Ekrem Abi’ diye bağıran gençlerin kararlılığından, adaletin, özgürlüğün demokrasinin, insanlığın güneşinin doğuşu müjdesi bir daha batmamak üzere geliyor. Madımak’ta yanarken bile, bu güzel ülkemin karartılmak istenen geleceğine ışık tutan tüm canlarımızı özlemle anıyoruz” diye konuştu.

Çiçek’in ardından söz alan CHP İl Başkanı Serkan Sarı ise, o gün yakılan ateşin pek çok evde yürekleri yaktığını, anaların yüreğini dağladığını vurgulayıp, bu ateşi unutmanın mümkün olmadığını, ülkemizde yaşatılanları göz ardı etmenin mümkün olmadığını hatırlatıp, “Yitirdiğimiz canları saygıyla anıyoruz.” dedi

CUMHURİYETİ YIKMAK İSTEYENLERE KARŞI KENETLENELİM

26 yıldır evlat acısını bağrında hisseden İnci Türk’ün babası Mehmet Türk, cumhuriyeti yıkmak isteyenlere karşı cumhuriyeti yaşatmak isteyenlerin kenetlenmesini gerektiğini hatırlatıp şunları söyledi. “Bu sorunların temelinde çok farklı şeyler var. Ben 26 yıldır bunu düşünüyorum. Karşımızda cumhuriyeti yıkmak isteyen yeminli bir grup var. Bir de cumhuriyeti yaşatmak için Sivas’a gidip canını verenler var. Ben son yıllarda ümitsizliğe kapılmıştım. Son İstanbul seçiminin ışığı beni yeniden ümitlendirdi. O ışığı parlatmamız gerekiyor. Birbirimize daha sıkı kenetlenmeliyiz, birlikte olmalıyız” dedi.

Balıkesirli Yazar Behiç İstanbulluoğlu birlik ve beraberliğin ve yerel yönetimlerde çağdaş, Atatürkçü insanların görev yapmasının önemini vurguladı.

Konuşmaların ardından, yoklama yapıldı. Sivas’ta katledilen 33 aydın ve sanatçının adı tek tek okundu, etkinliğe katılanlar her ismin okunuşunun ardından “Burada” diye yanıt verdi. Yaşamının baharında yobazların çıkardığı yangında, alevlerin arasında hayatını kaybeden İnci Türk ve diğer aydınlar, saz eşliğinde türkülerle anıldı. Anma törenine katılanlara fırında patates, pilav ve ayran sunuldu.

Editör: Haber Merkezi