Kamu-Sen üyesi memurlar PTT önünde yaptıkları eylemle çalışırken aldıkları maaş ile emekli olduktan sonra aldıkları maaş arasındaki farkın giderilmesini istedi. Memurlar, taleplerini içeren dilekçeleri kargoyla Başbakanlığa gönderdi.

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Mustafa Koç ile sendika üyeleri PTT önünde gerçekleştirdikleri eylemde devlet memurlarının çalışırken ve emekli olduklarında aldıkları maaşlar arasında büyük fark olduğunu belirterek, bunun giderilmesi gerektiğini söyledi.

"MAAŞLAR ARASINDA

UÇURUM OLUŞUYOR"

Kamu-Sen İl Temsilcisi Koç, "Türkiye’de ekonomik alanda görülen haksızlıkların başında memur emeklilerinin yaşadığı dram gelmektedir. Devlet memurlarının çalışırken aldıkları maaş ile emeklilik maaşları arasında çok büyük farklılıklar vardır. Memurlara çalışırken döner sermaye, ek ödeme, ek ders, fazla çalışma ücreti gibi ödemeler yapılırken; bu tür ödemeler prime esas kazançtan sayılmamakta ve emekliliklerinde de bu ödemeler emekli maaşlarına dahil edilmemektedir. Yapılan bu tür ödemelerin emeklilik maaşlarına yansımaması, memurların çalışırken aldıkları maaş ile emekli maaşları arasında büyük bir uçurumun oluşmasına neden olmaktadır" dedi. 

"ADALET İSTEMEK

İÇİN TOPLANDIK"
Bir memurun çalışırken aldığı maaşın ancak yarısı kadar emekli maaşına hak kazanabildiğini söyleyen Mustafa Koç, "Bu nedenle, devlete yıllarca hizmet etmiş memurların emekliliklerinde yoksulluk sınırının altında maaş almaları acı bir kader haline gelmektedir. 2008 yılında yapılan sözde Sosyal Güvenlik reformu, işçiler ile memurlar arasında sosyal güvenlik ve emeklilik hakkı bakımından eşitlik getirmek amacıyla çıkarılmıştı. Kanun, memurların bütün haklarını budadı ama memur emeklilerinin içler acısı haline ve insan haklarına dahi aykırı olan bu haksızlığın sürmesine göz yumdu. Hükümet, memur emeklilerine adeta zulmetmeyi tercih etti. Bizler, bugün burada adalet istemek için toplandık.

"EMEKLİLİK SEFALETE DÖNÜŞMESİN"

Hiçbir memurun emekliliği sefalete dönüşmesin diye toplandık. Çalışırken brüt maaşları ve çalışma süreleri aynı olan bir memur ile işçinin emekli olması durumunda, işçi emeklisinin maaşı memur emeklisinden yüzde 15 ile yüzde 60 oranında daha fazla. İşçilerin çalıştıkları sürelerin tamamı kıdem tazminatına sayılıyor ama memurlara '30 yıldan fazla süre çalışırsan, ikramiye vermem' deniliyor. Oysa emeklilikte yaş sınırı 65’e çıkarıldı ve bir memurun emekli olabilmesi için en az 40-45 yıl çalışması gerekiyor. Böylece memurların en az 10-15 yılı, emekli ikramiyesi hesabında iç ediliyor. Sonuçta bir memur aynı şartlardaki bir işçiye nazaran yarı yarıya daha az emekli maaşı alıyor" diye konuştu. 

Basın açıklamasının ardından PTT Kargo şubesine geçen Kamu-Sen'li memurlar dilekçelerini kargo ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ulaştırılmak üzere T.C. Başbakanlık adresine gönderdi.

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilciliği'nce PTT hizmet binası önünde yapılan basın açıklamasına Türk Sağlık-Sen, Türk Eğitim-Sen, Türk Büro-Sen, Türk-Haber-Sen, Türk Yerel Hizmet-Sen, Türk Ulaşım-Sen başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ve MHP Merkez İlçe Başkanı Bayram Çılgın da destek verdi. 
Editör: Haber Merkezi