Balıkesir Üniversitesi Otomotiv Teknolojisi Bölümü öğrencilerinin tasarladıkları özel otomobiller, "Bahtsız", "Pembe Jant", "Kırmızı Şeytan" ve "Rayo" olarak isimlendirdiği araçlarla proje dersinde yarıştı.

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Otomotiv Teknolojisi Bölümü öğrencileri kendi tasarladıkları araçları görücüye çıkardı. Öğretmenlerine projelerini anlatan ve araçları kullanan öğrenciler keyifli vakit geçirdi. Araçlarına bahtsız, kırmızı şeytan, pembe jant ve İspanyolca’da yıldırım anlamına gelen Rayo ismini koyan öğrenciler ilginç projelere imza attı.

GÜNEŞ ENERJİSİYLE

ÇALIŞAN GEMİ

İlginç projeler arasında güneş enerjisi ile çalışan gemi yer aldı. Bölüm öğrencisi Samet Temel ve Ömer Canker tarafından yapılan güneş enerjili gemi için ufak bir havuz dolduruldu. Uzaktan kumanda ile çalışan ve güneş enerjisi ile hareket kabiliyeti kazanan gemi büyük beğeni toplandı. Bir grup diğer öğrenci ise güneş enerjisi ile çalışan minik bir araba imal etti.

BAÜ Otomotiv Teknolojisi Bölüm Başkanı Fatmagül Tolun, öğrencilerin projeleri ile ilgili bilgiler verdi. Tolun, “Bölümümüz, 2011 yılında Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknoloji adı ile yer alıyor. Otomotiv Teknolojisi Bölümü her yıl alım yapan bir bölümdür. Okulumuzda otomotiv sektöründen misafir öğretim görevlileri de yer alıyor. Otomotiv Projesi etkinliği yaptık. Bu yıl orijinal projeler çıktı. Öğrencileri cesaretlendirme adına da böyle bir yarışma düzenlemiş olduk. Genelde motosiklet motorlarından yapılmış araçlar var. 1 adet hibrit aracımız var, diğerleri içten yanmalı motor ile çalışan araçlar, elektrikli motosiklet, ayrıca güneş enerjisi ile çalışan ufak bir aracımız ve gemimiz var. Hibrit aracı otomotiv bölümünde kendi imkanımızla kendi atölyemizde imal ettik. Bu proje dört öğrencimizin ortaya koyduğu sistem analizi ve tasarımı projesidir. Bu proje yapımında sponsor yardımı da aldık. Hibrit, içten yanmalı motor ile elektrikli motorun bir araya gelerek oluşturduğu yeni bir teknoloji. Bizim aracımızda mobilet motoru ile elektrik motoru bileşeninden oluşuyor. Tabi ki çevreye de oldukça duyarlı” dedi.

PROJE GECİKİNCE

ADI BAHTSIZ OLDU

Proje otomobilleri arasında ‘Bahtsız’ isimli araç yer aldı. Proje sahibi öğrencilerin projenin son günlerinde aracı yaptığı için adını bahtsız koydukları belirtildi. Bir diğer proje aracı Pembe Jant ise adını renkli lastiklerinden aldı. Balıkesir Meslek Yüksek Okulu Müdürü Cemal Okuyan, proje kapsamında olan araçlar hakkında bilgi alarak öğrencileri tebrik etti. Türkiye'nin önde gelen okulları arasında yer aldıklarını belirten Cemal Okuyan, öğrencileri ile gurur duyduğunu söyledi.

HİBRİT ARAÇ ÜRETTİLER

Birbirinden güzel tasarım araçları içinde en çok ilgiyi öğrencilerin hibrit teknolojisini kullanarak ürettikleri araç oldu. Aykut Toprak, Uğur Çakal, Ertuğrul Yaşbey ve Murat Öztürk tarafından projelendirilen otomobil içten yanmalı motor ile çalıştığında 90 km hıza ulaşırken, elektrik motoru ile çalışırken ise saatte 40 kilometre hıza ulaşıyor. Elektrik ile çalışırken sessizliği ile öne çıkan araç, geleceğin teknolojisini de gözler önüne seriyor.

Üniversite bahçesinde araçlarını sergileyen ve kullanan öğrenciler daha sonra eğitmenlerden oluşan jürinin karşısına çıktı. Projeleri değerlendiren eğitmenler güneş enerjisi ile çalışan gemi projesini 3. olarak seçerken, Pembe Jant adı ile ortaya çıkarılan araç 2. oldu. Yarışmanın 1.’liğini ise hibrit teknolojisi ile üretilen araç elde etti. Yarışma sonrası Müdür Cemal Okuyan ve Bölüm Başkanı Fatmagül Tolun öğrencileri tebrik etti. Yarışmada dereceye giren öğrencilerin Balıkesir’de otomotiv sektöründe çalışan bazı şirketlerde çalışacağı belirtirken, Bölüm Başkanı Tolun derece kazanan öğrencilere yemek ısmarlama sözü verdi. 
Editör: Haber Merkezi