Öz Orman-İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı ve Hak-iş İl Temsilcisi Ramiz Fidan, ormancılık işkolunda yürütülen işlerin, pancar, tütün ve çay işçiliğinde olduğu gibi kampanya dönemiyle sınırlı varsayıldığını ileri sürerek, "Ormancılık faaliyetleri sadece yangınla mücadele değil, yılın 12 ayında devam eden bir süreci ifade ediyor" diye konuştu.

"İŞÇİLERİN ÜÇTE BİRİ ÇALIŞTIRILMIYOR"

Yasada orman yangınlarıyla mücadele faaliyetleri de mevsimlik kampanya işi kabul edilerek, vizeli geçici/mevsimlik işçilerin çalıştırılmasına 6 ay üst sınır konulduğunu ileri süren Fidan, kadrolu işçilerin emekli olduklarında kadrolarının iptal edildiğini yerine, kadrosuz ve geçici işçilerin alındığını bildirdi.

İşçilerin üçte biri yılın yarısında çalıştırılmadığı için ormancılıktaki hizmetlerin aksadığını ileri sürdü. Yasadaki 5 ay 29 günlük sınırın, yangınla mücadele ve ormancılık faaliyetleri yönünden sorunun sadece kısa vadede çözümüne yaradığını söyledi.

6831 Sayılı Orman Kanunu'nda , 1 Haziran ile 31 Ekim arasını orman yangınları yönünden riskli dönem olarak düzenlendiğini ifade etti. Güvenlik tedbirlerinin alınmasını yasal zorunluluk olarak öngörüldüğünü işaret etti. Yasadaki sınırlamanın ormancılık faaliyetlerinin bütünü düşünülmeden, sadece yangın mevsimi dikkate alınarak getirildiğine dikkati çekti. Geçici işçiler için daimi kadro olması gerektiğini savunan sendika başkanı orman işletmelerinin döner sermaye imkanları, hazineden ilave kaynak talep ettirmeyecek kadar yeterli olduğunu söyledi.

"ORMAN İŞÇİLERİ MAĞDUR EDİLMESİN"

Sendika Şube Başkanı ve Hak-İş İl Temsilcisi Ramiz Fidan, belediyeler ve özel idarelerdeki sözleşmeli memurların kadro sorunu çözülürken, hükümetin orman işçilerini de mağdur etmeyeceğine inandığını dile getirerek yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Yangın sezonunda çalışan işçiler sezon sonunda işten çıkarılınca da işyeri kapanmamakta ama temel ormancılık faaliyetleri devam etmektedir. Yangın mevsimi bittikten sonra, ormanda dikim işleri başlar. Dikim işleri bitince teraslama başlar. Teraslama bitince tüpleme işleri başlar. Tüpleme bitince tohumlama işleri başlar. O da bitince bakım işleri başlar. Sonra yine yangın mevsimi gelir. Diğer taraftan, ormandaki üretim faaliyetleri de devam eder.

"ORMANDAKİ İŞLER, 12 AY SÜRER"

Ormandaki işler, 12 ay boyunca kesintisiz sürüp gider. Neredeyse üçte biri ormanlık alanlardan oluşan ülkemizin ormanlarım korumak üzere orman işletmelerinin, yangına daha etkin müdahale edebilmesi için, mücadele ekiplerinin sayısını artırmasını, kulelerde 2 olan görevli sayısının üçe çıkarılmasını istiyoruz. Bu da daha fazla kadrolu işçiyi gerektiriyor. Orman teşkilatımızın aldığı etkin tedbirler ve işçilerimizin özverili çalışmasıyla, ülkemizde olduğu gibi Balıkesir'deki orman yangınlarıyla mücadelede elde edilen başarı göz ardı edilemez. Emekli olan kadrolu işçilerin yerine geçici işçi alınmasından dolayı, bugün kadrosuz işçi sayısı 7 bin 600'ye yükseldi. İşçilerin kadro sahibi yapılması ormancılığımıza daha çok  olumlu etkiler yapacak. Belediyeler ve özel idarelerdeki sözleşmeli memurlara kadro vermeye hazırlanan hükümetimizin, ormanlarımıza emek veren işçilerimizin de haklı taleplerinin karşılanacağını umuyoruz."

Editör: Haber Merkezi