Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, önümüzdeki yıllarda Balıkesir ve Çanakkale'den geçecek iki büyük otoyolun Balya'nın kaderini değiştireceğini söyledi.

"KAVŞAK NOKTA OLUŞTURACAK"

Gündoğan, "Balya'nın gelecekteki kaderini etkileyecek en büyük proje Edirne-İzmir otoyoludur. Yeni hayata geçirilecek bu yol, Gelibolu, Lapseki arasında Çanakkale Boğazı'na yapılacak yeni köprü ile Çan, Yenice, Balya üzerinden İzmir-İstanbul otoyoluyla birleşecek. Balya bu otoyola yakın bir noktada kavşak noktasını oluşturacak" dedi.

GMKA'nın 2014-2023 Bölge Planı çalışmaları verilen bir aylık aradan sonra Balya ilçe çalıştayı ile devam etti. Balya Atatürk Çok Programlı Lisesi toplantı salonunda gerçekleştirilen çalıştaya, GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Balya Kaymakamı Bekir Abacı, Balya Belediye Başkanı Dündar Cengiz, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, fikir önderleri ve çok sayıda köy muhtarı katıldı.

Balya'da yapılan çalıştay, açılış konuşmalarıyla başladı. İlk olarak Genel Sekreteri Gündoğan, yapılan çalıştay ve bölge planı konusunda katılımcılara görüşlerini aktardı.

BÖLGE PLANI HAZIRLANIYOR

GMKA hakkında kısa bilgiler veren Gündoğan, "Ajans olarak en çok, verdiğimiz mali desteklerle tanınıyoruz. Ancak ajansımızın bunun yanında bölgeyle ilgili pek çok görevi vardır. Bunlardan bir tanesi de bölge planının hazırlanmasıdır. İlk hazırladığımız bölge planı 2010-2013 yıllarını kapsıyordu. Şimdi ise 2014-2023 yıllarını kapsayan bir bölge planı hazırlıyoruz. Bu toplantıdan alacağımız bilgilere, istişareye ve katılımcılığa değer veriyoruz. Bugüne kadar ülkemizde birçok bölgesel kalkınma planı hazırlandı. Bunların en bilineni GAP diye bilinen Güneydoğu Anadolu Projesi'ydi. Diğerleri pek bilinmeyen planlardı. Bunun nedeni yerelden planlama aşamasında hiç katkı alınmamasıydı" dedi.

"BALYA'YA ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ"

Planlama çalışmalarının daha önce katı bir merkeziyetçilikle yapıldığını söyleyen Gündoğan, küçük bir ödenek için bile Ankara'da bütün kapıların çalındığına dikkat çekti. Bunun artık böyle olmadığına işaret eden Gündoğan, "2005 yılından sonra birçok hizmet yerel birimlere devredildi ve görüldü ki yerele inisiyatif verildiğinde işler daha verimli yürütülüyor. Balya'ya özel ehemmiyet veriyoruz. Balya bölgemizdeki 31 ilçe arasında son sırada yer alıyor. Eskiden Balya çok daha farklı bir ilçeydi. Bu topraklardaki en büyük yenilikler ilk defa burada kullanıldı. Balya'nın çok ciddi potansiyeli var. Hayvancılık ve madencilik Balya'nın en güçlü potansiyelidir. Tabi nüfusun azalması da bir başka bir sorun olarak görünüyor. İlimizin en yaşlı ortalama nüfusu burada bulunuyor" diye konuştu.

"Gelecekte Balya'nın durumu nasıl tersine çevrilecek bunu konuşacağız." diyen Genel Sekreter Gündoğan, şöyle devam etti: "Balya'nın gelecekteki kaderini etkileyecek en büyük proje Edirne- İzmir otoyoludur. Yeni hayata geçirilecek bu yol Gelibolu, Lapseki arasında Çanakkale Boğazı'na yapılacak yeni köprü ile Çan, Yenice, Balya üzerinden İzmir-İstanbul otoyoluyla birleşecek. Balya bu otoyola yakın bir noktada kavşak noktasını oluşturacak. Dolayısıyla bu yol çok önemli bir husustur."

"ÇALIŞMALAR BALYA'YA HAYIRLI

SONUÇLAR GETİRECEK"

Balya Kaymakamı Abacı ise proje çalışmalarına önem verdiklerini vurguladı. Abacı, "Bu çalışmalarla Balya'daki proje kültürünün artmasıyla daha da iyi seviyelere çıkaracağız. Bölge planı çalışmalarıyla ilk başta Balyamıza sonra Balıkesir'e ve Güney Marmara Bölgesi'ne hayırlı sonuçlar çıkacağına inanıyorum. Bölge planı çalışmalarına yerel anlamda katkı verilmesi çok önemli bir durum. Planlama çalışmalarının merkezden değil de yerel düzeyde yapılması, buranın halkıyla buranın eşrafının bu çalışmalarını yapılması çok önemli. İnşallah bu çalışmalar Balya'ya hayırlı sonuçlar getirecek" ifadelerini kullandı.

POTANSİYEL DESTEK BELİRLENECEK

Konuşmaların ardından strateji çalışmalarına geçildi. Burada katılımcılardan Balya için problem gördükleri konuları iletmeleri ve çözüm önerilerini sıralamaları istendi. Üretilen çözümler ise ortak bir belgede kayıt altına alınarak, gelebilecek diğer sorun ve çözüm önerileriyle birlikte değerlendirilecek. Böylece Balya'nın kalkınma stratejisine ilçeden verebileceği 'potansiyel destek' tespit edilecek.

Editör: Haber Merkezi