Balıkesir Emniyet Müdürü Ömer Aydın, olaylara 3 dakikada müdahale edebildiklerini ve Balıkesir'in ülke genelinde en huzurlu kentlerden biri olduğunu belirterek, ''İki yıldır Balıkesir'de faili meçhul bir cinayet yok'' dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Bursa bölge Müdürü Kamuran Akkuş, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Ramazan Demir ile birlikte Emniyet Müdürü Ömer Aydın'ı makamında ziyaret etti.

Aydın, ziyarette yaptığı açıklamada, öncelikli hedeflerinin, ''suçun olmadan önce önlenmesi'' olduğunu ifade ederek, ''Bu açıdan şehri 22 bölgeye ayırdık. Ve Yıldırım Ekipler bünyesinde 22 ekibimiz var. 3 dakika içinde olaylara müdahale edebiliyoruz. Dar bölge sorumluluk sistemi geliştirdik. Dolayısıyla arkadaşlarımız çok kısa sürede, ihbarları değerlendirmek suretiyle gereken müdahaleyi yapabiliyor'' dedi.

Ömer Aydın, olaylara süratle müdahalenin, vatandaşın polise daha fazla güvenmesini ve daha fazla ihbarda bulunmasını sağladığını belirterek, ''Bu da bizi gerçekten çok memnun ediyor. Bunun yanında olayların faillerinin olay yerini terk etmeden suçüstü yakalanması, bu ekiplerin bu etkin konumları sayesinde mümkün oluyor. Faillerin olay yerini terk ettiği durumlarda ise yine suç soruşturmalarını arkadaşlarımız çok iyi bilimsel yöntemlerle yapıyorlar, o konuda da çok başarılıyız. İki yıldır Balıkesir'de faili meçhul bir cinayetimiz yok'' diye konuştu.

Üçlü sac ayağı

Balıkesir polisi olarak farklı bir yönlerinin bulunduğunu, Toplum Destekli Polislik uygulamalarında çok iyi durumda olduklarını vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

''Balıkesir örnek bir kent bu konuda. Vatandaşın bize ciddi bir desteği ve güveni var, hem de buradaki arkadaşlarım bu işi iyi yapıyorlar. Biz bu anlayışı sadece Toplum Destekli Polislik birimindeki arkadaşlarla sınırlamadık. Diğer birimlerde de bu anlayışı yaygınlaştırdık. Hem Trafik hem de Çocuk şubemiz, kendi görev alanlarıyla ilgili Toplum Destekli Polislik projeleri gerçekleştiriliyor. Bu, son 10 yıldır Emniyette hakim olan bir anlayış, gelişmiş ülkelerde değişik modelleri uygulanageliyor. Bu projeler sayesinde vatandaş, güvenlik açıklarının neler olduğunu öğreniyor. Bu açıklara karşı nasıl hareket etmesi, hangi tedbirleri almaları gerektiğini bu projelerle daha rahat şekilde öğretiyorsunuz. Toplumla bu ilişkiyi kurduktan sonra vatandaş, başına gelen bir sıkıntı konusunda sizinle daha fazla bizimle temas kuruyor ve ihbarda bulunuyor. Dolayısıyla bu aslında bir halkla ilişkiler yöntemi. Bu arada kendi personelimizi de bu projelerle eğitmiş oluyoruz, vatandaşla ilişki konusunda... Proje nasıl yapılır, bir konu ele alınıp nasıl sonuçlandırırız, bu konuda da...''

Önemli olan, toplumun huzuru ve güvenliği olduktan sonra yani bu araçlar da gayet sağlıklı yöntemler ve sonuç alıyoruz. Dolayısıyla kent güvenliğinin üçlü sac ayağı dediğimiz üçlüyü oluşturuyoruz. Önce Önleyici Polislik, ondan sonra suç meydana gelse bile faillerinin suçüstü yakalanması, yakalanamıyorsa suç soruşturmaları ve araştırmaları şeklinde bilahare yakalanması. Faili meçhul hiçbir olayın bırakılmaması. Sac ayağının üçüncü ayağında ise Toplum Destekli Polislik Projeleri var.''

''En huzurlu kentlerden biri''

Balıkesir'in, ülke genelinde en huzurlu kentlerden biri olduğuna işaret eden Ömer Aydın, şunları kaydetti:

''Zaten Sayın Valimiz, Balıkesir'i tarif ederken öyle tarif ediyor: Huzur ve güvenliğin hakim olduğu bir şehir. Dolayısıyla hem dışarıdan gelen insanlar için hem burada üniversitede okuyan öğrenciler için Balıkesir gerçekten tercih edilen bir şehir haline geldi.

Balıkesir insanının da genel itibarıyla yasalara saygılı, kamu görevlilerine yardımcı olan bir anlayışı var. Bundan da çok yararlanıyoruz. Ama bize olan desteğin ve güvenin sürmesini arzuluyoruz, daha fazla destek daha fazla yardım arzu ediyoruz.''

Editör: Haber Merkezi