Mobilyacılık yapan eşinin tavsiyesiyle camcılık işine başlayan Papatya Şahin, 21 yıldır sanayi sitesinde çalışıyor. Mesleğinde önce kendini geliştiren Şahin, daha sonra mesleğinin inceliklerini oğluna ve kızına da öğretti.

Balıkesir'de, mobilyacı eşinin tavsiyesiyle camcılık işine başlayan ve sanayi sitesinde 'Papatya abla' olarak tanınan Papatya Şahin (55), yaklaşık 21 yıldır sanayi sitesinde çalışıyor. Şahin, 1990'lı yılların başlarında eşinin mobilyacılık yaptığını ve ürünlerini Ankara'dan getirttiğini söyledi.

MESLEĞİ HEM EŞİNE HEM

ÇOCUKLARINA O ÖĞRETTİ

Nakliye sırasında cam ve aynaların kırıldığını dile getiren Şahin, "Bu durum hem bizi zarara uğratıyordu hem de müşterilerimize verdiğimiz sürede eşyalarını tam teslim edemiyorduk. Eşim, 'Hanım sen bu işi becerirsin. Yapar mısın?' diye sordu. Benim gözüm karadır, 'Tamam' dedim" diye konuştu.

Camcılıkla yaklaşık 21 yıldır Küçük Sanayi Sitesi'ndeki atölyesinde uğraştığını belirten Şahin, bu mesleği zamanla eşi, oğlu ve kızına öğrettiğini anlattı.

KADIN İSTEDİKTEN SONRA...

Şahin, kadınların istedikten sonra her işi yapabileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Biz yaşlandık, işi gençlere devrediyoruz ama şimdiye kadar camı kucakladık, araçtan indirdik, yükledik, camlara işleme yaptık. Şimdi zaten işleme kısmı bilgisayarlarda yapılıyor. Önceden ben bunların çizimlerini ellerimle yapıyordum. Bu işe hiç bilmeden başladım. Bir kadının cam işiyle uğraşması, sanayi çalışanları arasında şaşkınlığa yol açıyor. Ben sanayinin Papatya ablasıyım, bu isimle anılıyorum. Sanayi esnafı alıştı ama gelen müşteriler, bir kadının cam kesmesini şaşkınlıkla karşılıyor. Herkes beni burada tanıyor. Bir kadın olarak kimsenin evine gidip cam takamazsınız ama sanayide kendi işinizi çok rahat yapabiliyorsunuz."

CAMCILIK ONUN İÇİN

'ANNE MESLEĞİ'

Papatya Şahin ile 8 yıla yakın bir süredir aynı atölyede çalışan 36 yaşındaki oğlu Levent Şahin de camcılık mesleğini annesinden öğrenmesini bir avantaj diye niteledi.

Annesini hem patronu hem de ustası olarak gördüğünü vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"Herkes babasının mesleğini tercih eder. Babadan mobilyacıdır, babadan demircidir. 5 camcı arkadaş bir araya geldik. 'Levent'in işleri daha iyi' diyorlar. Ben de 'Siz babadan camcısınız. Bir tek ben varım içinizde anneden camcı' diyorum. Aslında kadınlar, erkeklere göre bu işte daha iyi. Biz de kadın patronumuzun avantajını yaşıyoruz."

ANNE İLE OĞLU ATÖLYEDE,

BABA İLE KIZI SATIŞTA

Papatya Şahin'in eşi Cemalettin Şahin ise camcılığı zamanla kendisinin de öğrendiğini belirtti.

Kendisi ve kızının, Mobilyacılar Çarşısı'ndaki iş yerlerinde beklediğini, eşiyle oğlunun da atölyede çalıştığını ifade eden Şahin, tam bir aile şirketi olduklarını söyledi.

Çiftin kızları Ebru Şahin, yaklaşık 7 yıldır camcılıkla uğraştığı bilgisini verdi.

Bu işi iyice öğrendiğine dikkati çeken Şahin, "Cam kesebiliyorum ama burada genelde perakende satışlarla ilgileniyoruz. Atölyede anne-oğul, burada baba-kız" ifadesini kullandı.

Editör: Haber Merkezi