SGK'da işlerin daha sağlıklı yürütülmesi için bazı iç düzenlemeler gerçekleştirdiklerini kaydeden SGK İl Müdürü Çalışkan, ellerindeki dosyaların dijital ortama aktarılması konusunda Eskişehir'de pilot uygulama başlatıldığına değinerek, "Üç-dört yıl içinde Bağkur ve SSK'ya ait tüm dosyalar dijital ortama geçirerek  bitirmeyi planlıyor" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Ömer Çalışkan, Balıkesir'deki görevine başladığında kendisine öncelikli olarak iki hedef koyduğunu ifade ederek, "Bunlardan ilki il müdürlüğümüzle birlikte Edremit ve Bandırma merkez hizmet binalarıyla ilgili olarak çalışmalar yapmaktı. Diğeri ise bekleyen işlerimizi azaltmak hem personel hem de vatandaş memnuniyetini sağlamaktı" dedi.

SGK, KENDİ BİNASINA KAVUŞUYOR

Göreve gelir gelmez hemen kolları sıvayarak, bir kaç alternatifle il müdürlüğüne arsa bulma çalışmalarına başlayarak sonuçlandırdıklarını ve GMKA hizmet binasının yanında 3 dönümlük bir alanı kuruma kazandırdıklarını belirten Çalışkan, "Burası şu an itibariyle zemin artı dört kat ve yerin altında da 2 kat olmak üzere 7 kat toplamda 12 bin metrekare kapalı alana sahip bir yer olarak planlanıyor. Bununla ilgili olarak da TOKİ'ye proje ihale edildi. Kazanan firma çalışmalarına başladı ve yaklaşık 4 aydır bu çalışmalar devam ediyor. Yetkili firma projeyi çizdi ve bize gönderdi. Bizde üzerinde gerekli çalışmaları yaptıktan sonra isteklerimizi söyledik. Üzerinde düzeltmeler yapıldı ve projeyle ilgili sona yaklaştık diyebiliriz. Proje aşaması tamamlandıktan sonra TOKİ tarafından ihalesi yapılacak. Planlanan süreye göre Mayıs ayının sonunda projenin inşaat ihale aşamasının bitmiş olması gerekiyor. Bu yaz ayı içinde de inşaata başlamayı hedefliyoruz. Genel çerçevede konuşacak olursak inşaatın 18 aylık süreç içinde tamamlanması planlanıyor" diye konuştu.

"İLÇELERDE KENDİ BİNALARIMIZDA HİZMET VERECEĞİZ"

Edremit ve Bandırma hizmet binalarının arsa teminlerinin yapıldığını söyleyen Çalışkan "Edremit'in Kadıköy beldesinde yapılmasını planladığımız yerin proje çalışmaları da devam ediyor. Bandırma'da adliyenin karşısında bir alanda bulunan boş arsanın teminin sağladık. Ankara'daki başkanlığımızdan gelen talimatla açılmış ancak binası bize ait olmayan ilçelerimizde de hizmet binası yapılacak. Bu konu yeni gündeme geldi. Bigadiç, Sındırgı, Gönen ve Dursunbey'deki şubelerimizi bilgilendirerek kuruma uygun arsa bulunması konusunda talimat verdik. Arkadaşlarımız bu konu üzerinde çalışmalarını sürdürüyor".

"UZAYAN İŞLER BİZDEN KAYNAKLANMIYOR"

Kurumundaki işlerin birikmesi konusunda da bazı önlemler aldıklarını ifade eden Çalışkan, "Üzerinde durduğumuz diğer bir konu ise işlerin birikmesiydi. İşlerin birikmesini azaltmaya yönelik çalışmalarımız oldu. Elde biriken işler olup olmadığını kontrol altına aldık. O anlamda biriken işlerimiz azaldı. Çok rahatlıkla söyleyebilirim uzayan işler bizden kaynaklanmıyor. Bizim dışımızda gelişen olaylar nedeniyle işler uzuyor. Bizim tarafımızdan el atılıp da bekleyen iş ay içerisinde çok olmaz. Biz gereken talimatları çalışma arkadaşlarımıza ilettik bundan dolayı çok büyük sorun yaşamıyoruz sıkıntımız yok denilebilir."

YURT DIŞINDAKİLERE KOLAYLIK

Yeni hayata geçirdikleri başka bir projeye de değinen Çalışkan, yurt dışında yaşayıp tatil için ülkemize gelen vatandaşlarımızın sağlık yardımı alabilmesi için SGK'dan belge almaları gerektiğini belirterek, "Yurt dışında yaşayan vatandaşların çocukları, eşi, annesi, babası burada olup kendisi yurt dışında çalışıyor olduğu için bizden sağlık yardımı alması gereken kişiler için alınması gereken belge bulunuyor . Marmara Adasından tutun Ayvalık'a kadar gerekli bu belgeyi bizlerden alabilmesi için buraya gelmek durumundaydı. Biz arkadaşlarımızla yaptığımız çalışma sonrasında bu vatandaşlarımız kurumumuzun hizmet verdiği ilçelerden gerekli bu belgeyi almalarını sağladık. Bu belgeyi almak için artık buraya gelmelerine gerek kalmadı.

KURUM İÇİ DÜZENLENEMELER

SGK kurumunda işlerin daha sağlıklı yürütülmesi için bazı iç düzenlemeleri de gerçekleştirdiklerini, muhasebe servisini Mali Merkez Hizmetler Müdürlüğü şeklinde yapılandırdıklarının altını çizen Çalışkan " Servisin daha düzenli,tertipli ve daha bağımsız olması için bir müdürlük haline getirdik. Orada işler artık bir müdürle yürütülecek."

"İLÇELERDE SINIRLI İŞLEM YAPILIYORDU"

Bitirilen ilçe binalarının hizmete girdiğini ve yapımı devam eden ilçe binalarında bir an önce tamamlanması için çaba harcadıklarını belirten  Çalışkan "Susurluk'taki binamızı faaliyete geçirdik. Burhaniye hizmet binamızda bitti geçici kabulü için İzmir'den heyetin gelmesini bekliyoruz. Kısmet olursa Nisan ayı içinde orası da faaliyete başlayacak. Göreve başladığımızda ilçelerimizde sınırlı işlemler yapılıyordu. Buralara toplamda 65 bin Bağkur dosyasını gönderdik. Şuan elimizde bulunan dosya sayısı 250 bin. Biz bunlardan 65 binini ilçelerimize gönderdik ki vatandaşlarımız Bağkur ile ilgili olarak yapması gereken iş ve işlemlerini gerçekleştirmeleri için.

"ARŞİV SIKINTISINI ÇÖZECEĞİZ"

Bigadiç, Gönen ve Ayvalık'ta Bağkur tahsis işlemlerini de verdik. Buralarda da 8 arkadaşımızı görevlendirdik. Kurumumuza özellikle vatandaşlarımız Bağkur ile ilgili olarak geldikleri için bu çalışmayı başlattık. Aynı uygulamada Burhaniye'de de olacak. Bandırma ve Edremit'e dosyalarını gönderemedik. Edremit'te arşiv yeri sıkıntımız var. Planladığımız başka bir şey ise vatandaşlar Bağkur ve emeklilikle ilgili işlemleri için buraya geliyor. Burhaniye'de açılacak olan yeni hizmet binası yeterli olduğu için Edremit'in dosyaları da Burhaniye'ye gönderilecek ve işlemleri oradan yapılabilecek. Sürekli vatandaşlarımıza daha iyi hizmet nasıl sunabiliriz diye uğraşıyoruz, kafamızda hep bu var.

BİLGİLER DİJİTAL ORTAMA AKTARILACAK

SGK'nın ellerinde bulunan dosyaların dijital ortama aktarılması konusunda bir pilot uygulama başlatarak Eskişehir'i seçtiğinin altını çizen Çalışkan "Kurumumuz önümüzdeki seneden itibaren muhtemelen bu projeyi hayata geçirecek  3-4 yıl içerisinde de Bağkur ve SSK'ya ait tüm dosyalar dijital ortama geçirerek  bitirmeyi planlıyor. Şu anda zaten DYS diye tabir ettiğimiz Dosya Yönetim Servisi ile biz bir çok iç yazışmamızı buradan elektronik ortamda yapıyoruz. Vatandaş memnuniyeti diyoruz ama bizim için çalışan personelimizin de memnuniyeti çok önemli. Bizde artık fazla mesai kavramı kalktı, arkadaşlara kesinlikle talimatımız yok. Kendi rızası ve isteğiyle saat 17'den sonra ve hafta sonları çalışan arkadaşlarımız var.

"İDAREYE KARŞI SOĞUKLUK

ORTADAN KALKTI, VERİM ARTTI"

Biz geldiğimizde personelimizde özellikle şunu gördük. İdareye karşı bir mesafe ve soğukluk vardı. Ben sürekli personellerimle toplantılar yaptım ve şunu ifade ettim: "Biz rakip değiliz. Bizler aynı amaca hizmet eden bir takımız." Bunların ardından arkadaşlarımızın bize söylediğine göre bu bir yıllık süreç içinde bu izlenimin kalktığı ve idareye karşı bir tavır alma değil, idareyle beraber bu gemiyi nasıl yürütebilirizin derdine girmeleri beni oldukça mutlu etti. Arkadaşlarımızın verimi arttı. Fiziksel mekanlarımızın durumu çok kötü. Burada en büyük sıkıntımız klimaydı. Bu konuya el attık geçen yaza girerken elimizdeki bütçe azdı.

Servis sayısı 10'un üzerinde olan birimlere klima koyduk. Klima genellikle yaza doğru gündeme gelen bir konu olur. Biz unutmadık ve bu konuyu  kış mevsiminde  çalıştık ve 30 tane daha klima aldık bütün odalara klimalar hemen hemen takıldı ve elektrik  bağlantıları yapılıyor. Bütün servislerimizde klima olacak. Sıcak havada vatandaşımız geldiği zaman serviste serin bir ortamda bulunacak. Personelimizde aynı şekilde , memurlarımız bütün gün sıcak içerisinde çalışıyor yaz sıcağında serin bir ortamda çalışmak herkesten çok onların hakkı , bütün işleri onlar yürütüyor. Onların performansını arttıracak her şeyi düşünüyoruz".

> Otağ FIRINCIOĞULLARI

 

Editör: Haber Merkezi