Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kanal 7 ekranlarında Başkent Kulusi programına konuk oldu. İran ve Çin'e bakıldığında vakaların azaldığını ancak Avrupa ve ABD'ye göre hızlı bir artış söz konusu olduğunu vurgulayarak, "Yayılma kontrolden çıktı diye bir şey şu an söyleyemeyiz. Çok kritik bir dönemdeyiz. Şu bir hafta en kritik dönem. Bu haftada kontrolleri hızlı bir şekilde yapmazsak kontrol etmesi çok zor bir döneme girebiliriz." diye konuştu. 

Ceyhan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

Çin insanlara dedi ki, "evlerinizden çıkmayın". Hafif derecede virüs kapanları evlerine kapıdı ve kapıları mühürleri. Sokağa kaçanları hapislere attılar. Evde kapalı olanlara yemekleri pencerelerden verdiler. Demokratik bir ülkede bunlar zor tabi, ciddi baskı uyguladılar.

KURAL: BİR KULUÇKA SÜRESİ BEKLENİR

Bu olaylar ne zaman biter, son vakayı görürsünüz, ondan 14 gün sonra biter. Kural budur. Bir kuluçka süresi beklenir.

GÜNEY KORE TELEFONLARA ÇİP TAKTI

Güney Kore çok fazla test yaptı.Orada salgın birden başladı bir ayinden dolayı. Küçük bir bölgeyi kapatıp herkese test yaptılar. İnsanları evlerine kapattılar. Güney kore pozitif buldukları insanların telefonlarına çip koydu ve diğer insanlar bunu izlediler.

BU HAFTA ÇOK KRİTİK, HIZLI KONTROL EDEMEZSEK...

İran ve Çin'e baktığımızda daha yavaş bir artış ama Avrupa ve ABD'ye göre hızlı bir artış söz konusu. Yayılma kontrolden çıktı diye bir şey şuan söyleyemeyiz. Çok kritik bir dönemdeyiz. Şu bir hafta en kritik dönem. Bu haftada kontrolleri hızlı bir şekilde yapmazsak kontrol etmesi çok zor bir döneme girebiliriz. 

VAKALAR TÜM İLLERE YAYILDIYSA KONTROLÜ ZOR OLABİLİR

Eğer vakalar sadece bir kaç ildeyse kolay ama bütün illere yayıldıysa daha zor olacaktır kontrol.İllerin açıklanmasında böyle bir yarar olabilir. İllerin açıklanmamasının mantıklı gerekçeleri var tabi, devletimiz bu konularda önlem alıyordur. Vakalar sadece belli illerdeyse karantina uygulanıp, giriş çıkışlar durdurulabilir. Biz İtalya'dan daha büyük bir ülkeyiz, kontrol etmemiz çok zor olur. Şu bir haftada herkes evlerine girmezse, insanlara temasa devam ederse bu işi kontrol etmemiz mümkün değil. 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLECEK Mİ?

Virüsün yayılımını önlemenin tek yolu herkesin eve kapanmasıdır. 65 yaş üstüne getirilen sınırlama ölümlerin önüne geçmek için atılan bir adım. Ülkeler için sokağa çıkma yasağı kararı vermek kolay değildir. Bakın hepsi başta öneride bulundu hepsi sonra mecburen getirmek zorunda kaldı. Böyle giderse bizde aynı kararı vermek zorunda kalabiliriz.

TÜRKİYE'DE ORTALAMA RAKAM NE KADAR?

Çok yaygın sayıda test yapıyorsanız, vaka kaçırma ihtimaliniz düşükse bile her bir tespit edilen hastayı 5 kişi ile çarpın deniliyor. Şu anki durumumuzda biz her hastayı 10 kişi ile çarpmak durumundayız. 9700 kişi var diye düşünebiliriz şuan.

PİŞMEMİŞ HAZIR GIDALARA DİKKAT!

Bu dönemde önerilen herkesin yemeğini evinde yapması. Çok zor durumlarda sipariş vermek gerekirse pişmemiş şeyler söylememek gerek.  Gıda temizliğine dikkat edeceğiz. Yemeği yemekle virüs bulaşmaz. Yemek paketlenirken virüs bulaşır. Paketi açtıktan sonra ellerimizi yıkayacağız. 

AYAKKABI VE KIYAFETLERİNİZİ AYRI TUTUN

Ellerimizin temizliğine azami özen göstereceğiz. Virüs havalanmaz uçmaz. Virüsün bir yere bulaşması için yine bir el gerekir.  Ayakkabı ve elbiselerinizi ayrı bir yere koyun. Elbiselerinizi akşamdan astığınızda sabaha kullanabilirsiniz.
 

Editör: Haber Merkezi