BALIKESİR'de Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu  oluşturulması noktasında milletvekillerine tarihi görev düştü.  Bu yolda atılacak adımın hedefe ulaşması halinde, hem il genelindeki tarihi eserleri korumak kolaylaşacak, hemde ulaşım ve bürokrasi engeli ortadan kalkacak.

Zengin kültür varlığına sahip Balıkesir'de yaşanan tarih ayıbının temizlenmesi ve kültür varlıklarının korunması için atılması gereken adımı Yeni Gazetem kamuoyu yanında Ankara ile bağlarımızı kuran siyaset dünyasının gündemine taşıyor.

TÜRKİYE'DE İLK BEŞTEYİZ

Tarihi kalıntılar, konaklar, camiler, türbeler ve eski dönemlere ait şehir merkeziyle önemli bir kültür merkezi konumundaki Balıkesir'de, bu varlıkları korumak için inanılmaz bir aşamayı sabırla aşmanız gerekiyor.

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı sayısında İstanbul, İzmir, Bursa ve Muğla'dan sonra beşinci sırada yer alan Balıkesir,  yaklaşık 3 bin adet tescilli bina, antik kent ve sit alanındaki yapılarıyla müzelerinde en küçük bir işlem yapmak istediğinde Bursa'nın onayını almak zorunda.

BÜROKRASİ AYLAR SÜRÜYOR

Ulaşım başlı başına bir sorun olarak ortaya çıkarken, bürokratik işlemler aylarca sürüyor. Örneğin, Ayvalık'taki tarihi bir bina yıkılmak üzereyse veya çok küçük bir tadilata ihtiyacı varsa, önce dilekçe yazacaksınız. Ardından buna verilecek cevabı ve Bursa'dan gelecek heyeti bekleyeceksiniz.

Geçen süreçte neler olabileceğini ise kestirmeniz mümkün değil. Bina yıkılsa bile, müdahale etme şansınız yok çünkü.  Ayrıca, bir işadamı o çevrede yatırım yapmaya karar verdiyse, aynı yolu izlemek durumunda. Çünkü yılda 3-5 kez toplanan kuruldan çıkacak kararı beklemek zorunda.

BU KURUL BALIKESİR'İN HAKKI

Balıkesir ilindeki kültük varlığı sayısı ve yüzölçümü  ile acil iş ve işlemlerde yaşanan gecikmeler dikkate alındığında Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğu ortaya çıkıyor.

Bu yöndeki eksikliğin giderilmesi ve tarih ayıbının giderilmesi amacıyla Balıkesir Milletvekillerine tarihi görev düşüyor.

TARİHE BİR İYİLİĞİNİZ DOKUNSUN

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na haklı gerekçelerimizi alt alta sıralayarak yapılacak bir başvuru halinde, geçen yıl itibariyle yaklaşık 3 bin adet taşınmaz kültür varlığı bulunan Balıkesir'e  Kültür Varlıklarını Koruma  Bölge Kurulu Müdürlüğü kurulmasının önünde herhangi bir engel olmadığını düşünüyor, Balıkesir Valiliği başta olmak üzere milletekillerini bu noktada harekete geçmeye çağırıyoruz.

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi