BALIKESİR TOKİ  konutlarında borçları yüzünden doğalgazları kesilince kış kıyamet gününde soğukta yaşamaya zorlanan vatandaşlar sitenin yönetim binasının kapısına dayandı. Polis engeliyle karşılaşan kalp hastası bir kadın sinir krizleri geçirip, bayılınca polislerin yardımıyla hastaneye kaldırıldı.

Ödenmeyen doğalgaz faturaları yüzünden soğukta yaşadıklarını ileri süren H Bloklarında oturan Yeni Mahalle sakinleri sitenin yönetim binasını bastı. Site sakinleri soğuk yüzünden iki yaşlının yaşamını yitirdiğini, birinin ise hastanede tedavi altına alındığını öne sürdü.

DONUYORUZ DİYE İSYAN ETTİLER

Balıkesir’de dört yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Toplu Konut İdaresi’nin Yeni Mahalle’de üç ayrı bloktan oluşan H serisi konutlarda oturanlar “Doğalgazımızı açın soğukta donuyoruz" diye sitenin yönetimini üstlenen Boğaziçi A.Ş.’nin bürosunu yürüdü.

Ellerinde pankartlarla yönetim binasına girmek isteyen vatandaşları polis güçlükle önledi. Çıkan tartışmada kalp hastası olduğu ileri sürülen Hafize Marık adındaki kadın sinir krizi geçirip bayılınca polislerin yardımı ile hastaneye kaldırıldı.   

BİZ BORCUMUZU ÖDEDİK AMA CEREMESİNİ YİNE BİZ ÇEKİYORUZ

Kendi paylarına düşen doğalgaz paralarını ödedikleri halde ödemeyenlerin cezasını 4 aydan bu yana soğukta çile çekerek yaşadıklarını belirten site sakinleri, 3 günde iki yaşlı mahalle sakininin soğuk algınlığı yüzünden yaşamını yitirdiğini, bir kişinin ise Göğüs Hastanesi’nde tedavi gördüğünü ileri sürdü.

Gözyaşlarını tutamayan kadınlar elektrikli ısıtıcılarla yaşama zorlandıklarını dile getirerek, site yönetimine isyan etti. Bu yüzden kabarık elektrik faturaları ödemek zorunda kaldıklarını dile getirdi. "Bu konutlarda oturanlar yeşil kartlı, asgari ücretin altında çalışan ya da evlerine ekmek alacak parası olmayan işsiz kişiler, ödeyemiyorlarsa suç bizim mi? Başbakan Erdoğan’dan yardım istiyoruz” diye dert yandı.  

ÖDEMEYENLER İCRAYA VERİLİYOR

TOKİ’nin yönetiminden sorumlu Boğaziçi A.Ş.’nin Halkla İlişkiler sorumlusu Hacı Osman Aydemir, bütün bloklara ait sitenin doğalgaz kurulumunun ortak olduğunu belirterek, buralarda oturanların yükümlü oldukları fatura bedellerinin ödenmediği için gazlarının kesildiğini, ödememekte direnenleri ise icraya verildiğini açıkladı.

Aydemir, “Biz yaz aylarından bu yana biriken borçları ödemeleri için bildirimlerde bulunduğumuz halde yüz binlerce lirayı bulan fatura bedelleri birikti. Ayda toplu olarak bize 7 bin liralık fatura geliyor. Biz bu miktarı 15-20 gün içinde toplayıp BALGAZ’a ödemek zorundayım.

Ödenmediği takdirde biriktiğini düşünün. Ama biz yönetim olarak icra bedelleri hariç 50 bin lira olan bedeli BALGAZ A.Ş.’ye ödedik. Bunu site sakinlerinden tahsil edemedik. Üç sitede oturan sakinlerimizden de bunun karşılığını toplayamadık. Sitede oturanların yüzde 70’nden bu paraları alamayınca zorunlu olarak gazı kestik.

MERKEZİ SİSTEM, BİREYSEL'E DÖNECEK

Bu sorunun yaşanmaması için yaz aylarında bireysel kullanım kombiye geçiş için bütün daireleri tek tek dolaşarak 230 konut sahibinin imzasını aldık. 25 kişi ise imza vermedi. Biz yine de tesis kurulum için firmalarla anlaştık. BALGAZ’a da resmi başvurumuzu yaparak, binaların sahibi olan TOKİ’ye bildirdik. Bizden istenen karar yazısını da kendilerine ilettik. Ankara’dan bunun sonucun bekliyoruz. Bu sorunlu üç siteye şimdi gaz vermemiz olanaksız. Alacağımız ödendiği takdirde biz gazı açarız ama şu anda bu mümkün görünmüyor. Aynı durumu 2009'da da yaşadık. İki yıldan bu yana hem kendi imkanlarımızla, hem de diğer vatandaşlarımızın ödediği paralarla gaz şirketine borçlanmamak için faturaları günü gününe yatırdık” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi