BALIKESİR'in düşman işgalinden kurtuluşunun 95'inci yılı çeşitli etkinliklerle kutlanırken, kutlamalara katılan 'tülütabaklar' vatandaşlara yine eğlenceli anlar yaşattı.

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Turan ve Balıkesir Büyüşehir Belediye Başkanvekili İsmail Çoban'ın kurtuluş kutlamasına katılan halkı selamlamasıyla başlayan etkinlikte, Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşu sembolik olarak canlandırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu.



Günün anlam ve önemini belirten konuşma ve Öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından geçit törenine geçildi.


Belediye Bandosu ve mehteran takımının renk kattığı geçit töreninde her yıl olduğu gibi yine tülütabaklar büyük ilgi gördü.

İşgal yıllarında yüzlerini isle boyayıp, üstlerine hayvan derisi giydikleri ve düşman birliklerini korkutup, kaçırdıklarına inanılan tülütabaklar, protokol üyelerinin önünde davul zurna eşliğinde dans etti.

Vatandaşları hem eğlendiren hem korkutan tülütabaklar, çocukların da yüzlerini boyadı. Birçok Balıkesirli tülütabaklarla fotoğraf çektirmek için yarıştı.

TÜLÜ KABAKLARA  DAİR RİVAYETLER

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Demet Şafak Aydın, Balıkesir'in tarihi hikayesi tülükabaklar üzerine yaptığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 8-10 Mart 2010 tarihinde düzenlediği 4. Halk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu'na sunduğu araştırmasının bin bölümünde şu görüşlere yer verdi:
 
DÜĞÜNLERDE ORTAYA ÇIKTI
Şehrin 6 Eylül‟de yapılan Kurtuluş Törenindeki resmi geçitte yer alan “Tülü Kabaklar” halk arasındaki söylenceye göre, kurtuluş savaşı sırasında Yunanlıları korkutarak vatanın kurtuluşunda önemli bir rol oynamıştır. Bu nedenle de diğer bayramlarda görülmeyip sadece Balıkesir‟in kurtuluşu olan 6 Eylül‟de karşımıza çıkarlar. Ancak bu oyunun farklı isimlerle Balıkesir‟in köylerinde de görülmesi oyunun kökeninin çok daha eskilere dayandığını göstermektedir.
KURTULUŞ SAVAŞI DÖNEMİ
Balıkesir‟de Kurtuluş Savaşındaki Yunan iŞgali esnasında, tabakhaneler Okçu Camii‟nin bulunduğu “Deve Yoncası” denilen yerdedir. Rivayete göre Yunan karargahları da oradadır. Yunan askerlerinin ise bulanmış tabakhane işçilerinden korktuklarını fark eden Alman istihbaratı bu durumdan yararlanmak ister. Gizli toplantı yapacakları yerlerin etrafında Tülü Kabakların dolaşmasını sağlayarak Yunan askerlerini toplantı yerinden uzak tutarlar. Yunan askerlerinin bu garip, garip olduğu kadar da korkunç yaratıklardan korkması üzerine dönemin garnizon komutanı her evin önüne fener asma zorunluluğu getirir. 
Halk arasında bu hikayedenyola çıkılarak Tülü Kabakların Balıkesir‟in kurtuluŞunda önemli bir yeri olduğu söylenir ve 6 Eylül Kurtuluş Şenliklerinde yapılan geçit töreninde Tülü Kabaklar da yer alır. Başka bir kaynak kişimize göre ise Yunanlıların Tülü Kabaklardan korkması söz konusu değil, çünkü Yunanlılar çok güçlü ve silahları var.
 
DEBBAĞLAR LONCASI BAŞLATTI
1908‟de ittihatçılar ihtilal yaparlar, Meşrutiyeti ilan ederler. Tüm memlekette Meşrutiyet kutlanır. Balıkesir‟de de kutlamalar yapılacaktır. Esnaf örgütleri bu kutlamada geçit töreni yaparak, ürünlerini sergileyecektir.
Debbağlar da şehrin önemli esnaflarındandır ve debbağlar loncası kutlamalarda ne yapacaklarını düşünmektedir. Bu sırada loncanın başkanının oğlu istanbul‟da okumaktadır. Babasının mesleği olan dericilikle, ders kitaplarında gördüğü ilk insanların kıyafetlerini bağdaştırır. Babasına ilk insanlar gibi giyinilerek törene katılmanın mesleklerini temsil anlamında uygun olacağı fikrini verir. Böylece debbağlar derilere bürünerek, geçit törenine katılırlar. Bu görüşe göre Tülü Kabak oyununun çıkış noktası budur..
Editör: Haber Merkezi