Balıkesir'de çoğunluğunu 18-25 yaş arasında gençlerin oluşturduğu gruplar sosyal medyadaki tahrik edici mesajlar sonrası sokağa çıkıp ortalığı karıştırdı, polisle çatıştı. İşyerlerini ve araçları tahrip etti. Huzur kenti Balıkesir'de huzuru kaçırdı. CHP'lilerde bu fırsattan yararlanmak için ellerinden geleni yaptı. CHP'li bazı yöneticilerin de sosyal medyayı kullanarak halkı tahrik edici mesajlar attıkları görüldü. Aşırı tahriklere rağmen polisinde sağ duyulu davranması dikkat çekti. 

Balıkesir'de, İstanbul Taksim'deki Gezi Parkıyla ilgili eylemlere destek amaçlı olarak düzenlenen protesto gösterisinde kalabalık bir grubun Kızılay Caddesi'ndeki polis barikatını aşıp Ak Parti binasına yürümesi gerginliğe yol açtı. 'Dağılın' uyarısına uymayan kalabalığa polis, cop ve biber gazıyla müdahale etti.

Şehir merkezindeki TÜİK binası önünde toplanan yüzlerce kişi, ellerinde bayrak ağızlarında düdükle Gezi Parkındaki müdahaleyi protesto etti. Sık sık hükumet aleyhtarı sloganların atıldığı eylemde, kalabalık TÜİK önünden şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. Yeşilli Caddesinden Ali Hikmet Paşa Meydanı ve buradan Anafartalar Caddesine yürüyen binlerce kişiden oluşan kalabalık müze önünden Kızılay Caddesine yöneldi. 

POLİS UYARDI, ONLAR SALDIRDI

Burada CHP İl Başkanlığı önünde Kızılay Caddesinin girişini barikatla kapatarak geçişe izin vermeyen polis ile kalabalık arasında gerginlik yaşandı. Eylem sırasında ezan okunması üzerine sloganları bırakıp susarak bekleyen kalabalık ezanın bitmesinin ardından protesto eylemini sürdürdü. Kurulan barikatı yıkan kalabalık Kızılay Caddesinden Valilik binasına yürüdü. Burada caddeye yakın olan kavşakta bulunan Ak Parti binası önünde toplanan kalabalığın geçişi yoğun polis barikatıyla önlendi. Çok sayıda polisin güvenlik tedbiri aldığı parti binası önüne geçice izin verilmezken bin civarında kişinin yer aldığı kalabalık grubun buradan ayrılmayıp hükümeti protestoya dönüşen eylemi uzun süre devam etti. Kalabalığı dağılması için uyaran polis, direnişle karşılaşınca müdahalede bulundu. Göstericiler polise su ve cam şişe fırlatırken polis cop, biber gazı ve sis bombası kullandı. Kaçan göstericilerle yaşanan kovalamaca ve arbede sırasında yakalanan şahıslar gözaltına alındı. Ara sokaklara dağılan göstericilerle çevik kuvvet timleri arasındaki kovalamaca uzun süre devam etti.

MİLLETVEKİLİ HAVUTÇA VALİ TURHAN'DAN

BARİKATIN KALDIRILMASINI İSTEDİ
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ve İl Başkanı Muzaffer Mavuk'un da katıldığı gösteride Kızılay Caddesi girişinde barikatla karşılaşan grubun başındaki CHP'li milletvekili ve il başkanı Vali Ahmet Turhan'ı cep telefonuyla arayıp görüştü. Vali Turhan'dan barikatın kaldırılması için yardım isteyen milletvekili Havutça, amaçlarının Ak Parti binasına yürümek olmadığını, Atatürk Parkına giderek eylemi sonlandıracaklarını söyledi. 

Uzun görüşmenin ardından Vali Turhan ile yapılan görüşmeye rağmen kalabalık daha fazla beklemeden barikatı yıkarak geçti. Kalabalığın büyük bir çoğunluğu Ak Parti binasına giden kavşakta oturma eylemi yapıp, slogan attı. Buradan ayrılmayan gruba seslenen CHP Milletvekili ve İl Başkanı bir süre eyleme destek verdikten sonra beraberindeki bir grupla buradan ayrılıp Atatürk Parkına doğru yürümeye devam etti. Ancak TKP'liler ile CHP Gençlik Kolları Ak Parti önünde eylemi sürdürdü. Polisin hiçbir şekilde müdahale etmediği kalabalığın barikatı aşmak için yaptığı girişimler sonuç vermeyince bu defa tedbir alan polise cam şişe, taş, su şişesi fırlatıp barikata yüklenmek isteyince Çevik Kuvvet guruba müdahale etti. Biber gazı, sis bombası ve copla müdahalede bulunan polis ile göstericiler arasında kovalamaca yaşandı. Bir süre devam eden olaylar sırasında yaralananlar olurken çok sayıda göstericinin gözaltına alındığı öğrenildi. 

Editör: Haber Merkezi