Mitolojisi, efsaneleri ve ekolojik özellikleri ile dünyada en önemli kaynak değerlerinden birisi olan Kazdağları'nda bir kaç mevsim birden yaşanıyor. Dağın zirvesine çıkan ziyaretçiler, Nisan ve Mayıs aylarında bile yoğun bir sis bulutu arasında kar topu keyfi yaşıyor.

Soğuk havanın hakim olduğu zirvede beyaz bir kar örtüsü adeta gelinlik gibi dağı süslüyor. Zirvede sıcaklık 8 dereceyi gösterirken, Edremit Körfezi'nde ise hava sıcaklığı 23 dereceyi buluyor. Dağın zirvesine çıkan ziyaretçiler, Nisan ve Mayıs bile aylarında yoğun sis bulutu arasında kar topu keyfi yaşıyor. Kazdağları'nın zirve noktası kuş uçuşu denize sadece 18 kilometre mesafede bulunuyor. İnsanlar Akçay, Altınoluk ve Güre gibi sahil kenarlarında denize girerken, zirvede ise kar topu oynanıyor.

KAZDAĞLARI ADINI DÜNYA DUYDU

Yetkililer, Kazdağları'nın zirveden güneye bakan 21 bin 456 hektarlık kısmının 1993 yılında Milli Park ilan edildiğini söylüyor. Daha sonra özellikle doğal kaynak değerleri gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. Bugüne kadar geçen süre içinde Milli Park ile ilgili bir dizi çalışma yapıldı. Bu çalışmalar çerçevesinde Kazdağları Milli Parkı ve yakın çevresi arkeoloji, doğal kaynak, kültürel ve tarihi kaynak değerleri itibariyle sadece ülkemizde değil dünyada da önem kazanmaya başlatıldı. Kazdağları endemik bitki türünün yanı sıra hava kalitesi olarak da dünyada ender olarak görülen eşsiz yerlerden birisidir. Önümüzdeki süreçte bu doğal kaynak değerlerinin UNESCO tarafından korunan doğal kaynak değerleri arasına almak için çalışma yürütülüyor. 
Editör: Haber Merkezi