Kontrollü sosyal hayat dönemi içeresinde uygulanması gereken tedbirlerin kapsamlı şekilde kontrollerinin yapıldığı denetimlere, Vali Hasan Şıldak’ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Karesi Kaymakamı Oktay Kaya, Altıeylül Kaymakamı Albulkadir Demir, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem, Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Yıldız katıldı. 

Vali Şıldak; “Bugün hep birlikte İlimizde önemli bir faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Tüm Türkiye’de olduğu gibi bugün İl genelinde covid-19 tedbirleri kapsamında denetimler yapıyoruz. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun talimatı üzerine bütün İllerimizde eş zamanlı denetim yapılıyor. Bilindiği üzere Covid-19 dünyayı olduğu gibi Ülkemizi de etkilemektedir. 1 Haziran itibariyle başlayan Kontrollü Sosyal Hayat ile bütün işletmeler kademeli olarak faaliyete geçti ve insanlarımızın hizmetinde. Ancak bu süre zarfında bazı kuralların uygulanmasında esnemeler olduğunu görüyoruz.

Bilhassa en baştan beri Bilim Kurulu’nun da vurguladığı üzere Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, liderliğinde yürütülen bu mücadelede mesafe, maske ve temizlik kurallarının çok önemli olduğu, bunlara uyulmazsa hastalığın yayılması konusundaki önleyiciliğin zayıf kalacağı hep ifade edildi. Bu denetimin amacı; Ülkemiz genelinde hem bütün işletmelerimizde, işyerlerinde, hem de bütün vatandaşlarımızda duyarlılığı yükseltmek, farkındalık oluşturmak ve kuralların artık her bir vatandaşımız tarafından içselleştirilerek tamamen gönüllü ve tam olarak uygulanmasını sağlamaktır. Denetimlerimiz kapsamında bugün bütün ilçelerimizde, Kaymakamlarımızın koordinasyonunda, Valiliğimizin genel koordinasyonu altında denetim ekiplerimiz, denetim komisyonlarımız alandalar. Bu komisyonlarımızda belediye personellerimiz, zabıtamız, polisimiz, jandarmamız, sağlık birimlerinden görevlilerimiz var. Bilindiği gibi bu denetimler Bilim Kurulu tarafından hazırlanan çalışma rehberleri ve denetim formları kapsamında gerçekleştiriliyor.

Biz de  İl merkezinde bugün üç aşamalı denetim faaliyetlerine bizzat katıldık. Açık söyleyelim gördüğümüz manzara şudur ki; Birçok işletmemiz kurallara uyma noktasında tedbirlerini almışlar, sağ olsunlar onlara teşekkür ediyoruz. Bazı küçük noktalarda aksaklıklar gördüğümüz hususlar oldu. Bunları da uyararak, kendilerini bilgilendirerek tekrar ikaz ettik. Ancak bazı işletmelerimizde de kuralların uygulanmadığını gözlemlemekteyiz. Bugün bizim yaptığımız; genel bir farkındalık ve bilinçlendirme çalışması. Bu ikazlarımızı yaptıktan sonra inşallah onların da herhangi bir ceza uygulamasına muhatap kalmadan kendilerini düzelteceklerini ve eksiklerini gidereceklerini umut ediyoruz.” diye konuştu. 

Maske Bizim Vazgeçilmezimiz

Sözlerine devam eden Vali Şıldak; “Vurgulamak istediğimiz şudur; Devletimiz, Hükümetimiz bu tedbirleri uygulamaya, denetimleri yapmaya kararlılıkla devam edecek. Bu denetimler bugüne özgü, sırf bugüne mahsus bir denetim değildir. Biz aynı zamanda bu denetimler kapsamında bütün kurumlarımız olarak; yerel yönetimlerimiz, Büyükşehir Belediyemiz dahil bütün ilgili kurumlarımızın işbirliğini sağladığımız gibi ilgili odalarımızın da; Ticaret Odamız, Esnaf Odaları Birliği Başkanımız ve bütün esnaf odalarımız olmak üzere onların da desteğini alıyoruz.

El birliğiyle bütün esnafımıza, işletmelerimize sesleniyoruz. Lütfen kendilerine tebliğ edilen kurallara harfiyen uysunlar. Bu tedbirler iyi bir işletme, iyi bir kazanç elde etmek için de en öncelikli mevzudur. Bunu gerçekleştiren bir işletme, müşterisini çok daha güvenli bir şekilde ağırlayacaktır ve kazancına kazanç ekleyecektir. Vatandaşlarımızdan da ricamız; lütfen bu işin şakası olmadığını, vaka sayılarına bakarak gözlemlemek de mümkündür, Ülkemiz genelinde bilindiği gibi son bir kaç gündür vakalarda tekrar bir yükseliş söz konusu. Bu itibarla herkes kendi tedbirini alacak.

Sıkışık ortamda, çok kalabalık ortamda bulunmayacak. Bulunması gerekiyorsa da mesafe kuralına uyacak ve en kısa sürede oradaki işini bitirip, o ortamdan ayrılacak. Maske ise vazgeçilmezimiz. Bütün bunlar toplum sağlığı için, Balıkesir’imiz için bütün yerleşim yerlerimizde dikkat çektiğimiz hususlardır.

En başta yine vurgulamak gerekirse düğünler, taziye olayları, toplu merasimler, nikâhlar, nişanlar ve plajlar en önemli hususlardandır. Tabi sahil bandına da dikkat çekmeden geçemeyeceğiz. Burada hem tatil için İlimizde bulunanlar, hem de o bölgede yaşayan insanlarımız, lütfen daha duyarlı olsunlar. Sıkışık ortamlarda, çok kalabalık ortamlarda temas içinde bulunmasınlar. Bu denetim vesilesi ile kurallara uyan bütün işletmelerimize ve vatandaşlarımıza tekrar teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

Devletin Tüm Birimleri Denetim İçin Sahaya İndi

Vali Şıldak Bakanlığımızca 81 İl Valiliğine gönderilen Genelge kapsamında, “pazarlar, iş yerleri, marketler, toplu taşıma araçları, yollar, alışveriş alanları, lokantalar, kafeteryalar, taksiler ve tüm yaşam alanlarına” yönelik denetimlerin aralıksız olarak devam edeceğini belirtti. 
Katıldığı denetimler sırasında görüştüğü iş yeri sahiplerine, Kontrollü Sosyal Hayat dönemini içeren bu sürecin önemine vurgu yapan Vali Hasan Şıldak, Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda uygulamaya konulan tedbirlerin en hassas şekilde uygulanmasının gerektiğini belirterek, bu konuda bütün kesimlerden duyarlılık beklediklerini ifade etti. 

Editör: Haber Merkezi