BALIKESİR Barosu başkanı Erol Kayabay, adli yıl açılışı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. 

"Yargı derhal siyaset ekseninden çıkartılmalı" diyen Kayabay, çoklu baro ile de adaletsizliğin önünün açıldığını belirtti.

Yargı mensuplarına yeni adli yılda başarılar dileyen Başkan Erol Kayabay, şunları kaydetti:

Altını çizmek isteriz; pandemi, yargıda sürelerin durmasına sebep olabilse de adalet terazisine asla zarar vermemelidir. “Gecikmiş adaletin, adalet olmayacağı” gerçeği karşısında, yargıdaki gecikmeler ve ötelenen işlerden dolayı toplumun maruz kalabileceği muhtemel zararların önüne geçilmesi büyük önem arz etmektedir.

Öte yandan, 21. yüzyılın ikinci çeyreğine yaklaşılmasına rağmen, hala tartışma konusu olabilen “kuvvetler ayrılığı” ilkesinin etkin şekilde uygulanması yargının sıhhati için olmazsa olmazdır. Yargı derhal siyaset ekseninden çıkartılmalı, yürütme organının konferans salonlarından adliye binalarına taşınmalı ve tam bağımsız hale getirilmelidir.

Yurttaşın adalet kavramına ve yargıya karşı zayıflayan güveni yeniden tesis edilmeli, bu anlamda her kademede liyakat esaslı oluşum bir an önce hayata geçirilmelidir. 
Ancak bu söylenenlerin aksine, yargıda çözüm bekleyen onca sorunun üzerine her yıl yenilerinin eklendiğini üzülerek görmekteyiz. Ardı ardına açılan hukuk fakülteleriyle nitelikli hukuk eğitiminin son bulduğu, hukuk alanındaki mesleklerin kalite kaybına uğradığı, cübbelerin siyaset karşısında boyun eğdiği acı bir gerçektir.

Avukatların kangren haline gelmiş mesleki sorunları dağ gibi dururken, Avukatlık Yasası’nda avukatlara rağmen yapılan değişikliklerle çoklu baronun ve Türkiye Barolar Birliği delege sisteminde adaletsizliğin önü açılmıştır.

Hiçbir yaraya merhem olmayacağı aşikar bu düzenlemeler; avukatın, yargı ve kolluk memurları karşısındaki itibarını temin etmekten, cübbelerin eşitliğini sağlamaktan, stajyer avukatın özlük haklarına ve kıdemi fark etmeksizin kirasını bile ödemekte zorlanan avukatın maddi sorunlarına çözüm üretmekten çok uzaktır. Yasa koyucu, dağ olmuş bu sorunlara sırt çevirirken, örgütsel yapılanmaya ve üniter düzene zarar verecek yeni sorunları ortaya çıkarmıştır.

Balıkesir Barosu olarak, bunca sorununun gölgesinde, yeni adli yılda da bağımsız yargı, çoğulcu demokrasi ve laik hukuk devleti ilkesinin temini uğrunda mücadelemizi diri tutacağımızın; kıdeminin hangi döneminde olursa olsun tüm meslektaşlarımızın sesine ses, gücüne güç katacağımızın bilinmesini isteriz."
 

Editör: Haber Merkezi