Devletler ne kadar uzun ömürlü olursa, hüküm sürdüğü topraklarda yaşayan insanları da o ölçüde mutlu edecek değerler üretir. Güçlü ekonomi, uygar altyapıya dayalı estetik kentler, medeniyet, sanat, kültür, gelenekler… 
Yerleşik hayata geçen Türkler, uzun ömürlü devletler kurmuştur. Cumhuriyetimiz de, bu kadim devletlerden devraldığı değerlerle beslenmiştir. 
Sözü şu noktaya getirmek istiyorum: Kadim kültürler, kadim devletlerin eseridir. 
TRT Radyoda hazırlayıp sunduğum canlı yayında Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’la konuştuk. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte düzenledikleri, “2. Uluslararası Altın Ok Atlı Okçuluk ve Savaş Sanatları Festivali”ni anlattı. 
“Gelin, izleyin” diye davet etti. 
Balıkesir’e girişten itibaren bütün açık hava tanıtımlarında göz alıcı afişler dikkat çekiyor. Bir söz vardı ki, ana fikri özetliyor: Bir hedefiniz olsun!

FARKLI BİR TARZ

Gazeteci olarak yüzlerce festival izledim. İnsanın fıtratı gereği aynı şeyleri gördükçe heyecanı azalıyor. İçtenlikle söyleyeyim ki, açılış ve ertesi gün yapılan atlı okçuluk gösterilerini izleyip dönmeyi planlamıştım. Olmadı, ayrılamadım. Gözümü böyle coşkulu bir etkinlikten ayıramadım. Kaybolan festival heyecanı sanki bana geri döndü.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın hedefi tutturduğu kesindi. İki belediyenin de ekiplerinde yer alan her görevlinin başarılı ev sahipliği, organizasyon kabiliyeti ve çalışkanlığı muhteşem bir festivali ortaya çıkardı.
ABD, Kazakistan, İran, Malezya, Bulgaristan, Polonya, Kore, Kırgızistan, Finlandiya, Katar, Ürdün, Moğolistan ve Romanya gibi ülkelerden ve Türkiye’den 400’den fazla yarışmacı da üç gün, üç gece festivalin hakkını verdi.
Niye vermesin ki? Belki de hiçbir yerde göremeyecekleri bir ortam vardı.
Bu bir yönetim tarzıdır. Her ayrıntı düşünülmüş. Hele yarışların yapıldığı alandaki düzenleme kusursuzdu. 
Dikkat çeken bir ayrıntıyı da aktarmalıyım. Dedim ya, pek çok festival izledim. Hatta yurtdışında da benzer etkinliklere katıldım. 
Başkanlar Uğur ve Yılmaz, yerel halkın da festivalden yararlanması için cüzi ücretle kiralayabilecekleri stantlar hazırlatmışlar. El sanatlarını sergileyip geleneksel ürünlerinin satışını yaparak gelir elde etmelerine fırsat verilmiş.

GELECEĞE BIRAKILAN İZ

Büyük organizasyonların bedeli de büyüktür. Ancak, karşılığı varsa buna değer. Burada fazlası vardı. 
Her şeyden önce Balıkesir’in yükselen markasına önemli bir değer kattı. Tecrübeli Başkan Edip Uğur ve enerjisi yüksek Başkan Yücel Yılmaz, bu etkinlikle Balıkesir’i bir kez daha dünyaya tanıtacak bir girişimde bulundu.
Nesiller boyu devam eden atlı okçuluk geleneğinin yaşatılma gayretinin yanında kültürel değerlerin de geleceğe taşınmasına kuvvetli bir katkı vardı.
Hayatın akışı içinde yarının ne olacağını kimse bilemez. Her ne olursa olsun, bu yıl ikincisi düzenlenen “Uluslararası Altın Ok Atlı Okçuluk ve Savaş Sanatları Festivali” Türkiye Cumhuriyeti yaşadıkça sürmeli. Hatta, sınırları genişleyerek, olimpiyata dönüşmeli.
Çünkü, bu etkinlik sadece bir eğlence, geçmişin özlemi değil. Uygar dünyaya bırakılmış büyük bir iz… 
Silinmeyecek ölçüde etkili ve değerli.
Başta dedik ya, “Hayatta bir hedefiniz olsun!”
Balıkesir hedefi 12’den vuruyor.