Ayvalık, Altınova ve Küçükköy halkı, Altınova sahilinde maden çıkarmak isteyen şirketi protesto etti. Maden aranmasının doğayı katledeceği belirtilirken, sahilde insan zinciri oluşturuldu. Altınova'da madene geçit yok, yaşam alanlarımızı hep birlikte koruyacağız' mesajı verildi.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer önderliğinde, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, siyasi parti başkan ve yönetici leri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Akademik oda yöneticileri ve çok sayıda vatandaş, Altınova Mahallesi SSK Sitesi önünde toplandı. Ellerinde,  “Yaşam alanlarında maden aramasına karşıyız”, “Mavi Ayvalık'ın huyudur”, “Ayvalık'ta madene geçit yok”, “Dağları talan ettiniz, dereleri kirlettiniz, sıra denizlerde mi?”, “Balıklar maden mi yiyecek?”, “Mavi kararmasın maden kanserdir”, “Altınova'nın geleceğine dokunma”' yazan pankartlarla yürüyen yaklaşık 500 civarında doğasever, “Maden şirketi Altınova'dan defol” sloganı  bağırdı.

 

Ayvalık, Altınova ve Küçükköy halkı, Altınova sahilinde maden çıkarmak isteyen şirketi protesto etti. Maden aranmasının doğayı katledeceği belirtilirken, sahilde insan zinciri oluşturuldu. Altınova'da madene geçit yok, yaşam alanlarımızı hep birlikte koruyacağız' mesajı verildi.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer önderliğinde, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, siyasi parti başkan ve yönetici leri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Akademik oda yöneticileri ve çok sayıda vatandaş, Altınova Mahallesi SSK Sitesi önünde toplandı. Ellerinde,  “Yaşam alanlarında maden aramasına karşıyız”, “Mavi Ayvalık'ın huyudur”, “Ayvalık'ta madene geçit yok”, “Dağları talan ettiniz, dereleri kirlettiniz, sıra denizlerde mi?”, “Balıklar maden mi yiyecek?”, “Mavi kararmasın maden kanserdir”, “Altınova'nın geleceğine dokunma”' yazan pankartlarla yürüyen yaklaşık 500 civarında doğasever, “Maden şirketi Altınova'dan defol” sloganı  bağırdı.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, gelişmeleri  takip eden kişi ve derneklere teşekkür edip,  “Densa diye bir maden şirketi Altınova’nın denizinde, sahilinde, demir madeni olduğunu saptamış.  Gizli gizli çalışma yapmışlar. Demir madenini suyun altından kumu toprağı 3-4 metre kazıyalım ve mıknatısla çıkaralım. Ya kardeşim, burada bir hayat var. Türkiye’nin en güzel balıkları, en güzel su altı yaşamı burada. Bulamadınız mı başka yer, geldiniz maden için Altınova’ya. Binlerce insan yıllardır burada yaşamını sürdürüyor, tatilini yapıyorlar. Doğal yaşama saygılı olarak yaşıyor. Denize giriyor, balıkçılar ekmek parasını kazanıyorlar. Siz şimdi burayı katledip gideceksiniz, buranın enkazını bu insanlara vereceksiniz, böyle şey olmaz” dedi.

BAŞKANDAN BATIK İDDİASI

Başkan Gençer,  yapılacak çalışmanın tüm Altınova sahilini kapsadığını söyledi.  Bölgeye dalgıçların geldiğini ve araştırma yaptığını ifade eden Başkan Gençer, “Burada amforalar ve batıklar bulundu. Acaba diyorum. Bu batıkları bizden önce öğrendikleri için o kazmak istedikleri o batıklar mı diye düşünüyor insan. Bu maden olayına hep beraber hayır diyoruz. Bize rağmen kimse burada altın arayamaz. Tamam mı?” cümlelerine vatandaşlar alkışlarla ve “Tamam” diyerek yanıt verdi.

 

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen, Bilgi kirliliğini önlemek lgerektiğini belirterek, “ÇED dosyasını bakanlığa vermişler ve eksiklikler olduğu için ÇED dosyasını geri çevirmişler. Daha ÇED Süreci başlamadı. Akademisyenlerden buradaki madenin ekosisteme zarar vereceğine yönelik rapor aldım. Ayvalık’taki tüm yaşam savunucuları hep birlikte çalışıyoruz ve maden şirketine pabuç bırakmayacağız” diye konuştu.

 Ayvalık Tabiat Platformu adına Tülay Karakaş tarafından yapılan açıklamada, maden çıkarma faaliyetinin öğrenildiği anda gerekli itirazların yapıldığı belirtilerek, "Ayvalık hep birlikte karşı çıktı. Firmanın başvuru dosyası Valilikçe incelendi ve projenin çevresel etkilerinin daha teferruatlı değerlendirilmesi amacıyla konu bakanlığa gönderildi. Ancak kapıdan kovduğumuz şirket bacadan girmek istiyor. Şirkete Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca bir yıllık ön arama ruhsatı verildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Arama faaliyetlerinde kullanılacak ekipmanların bölgeye intikal ettiği sosyal medya paylaşımlarında gösterildi. Çevre ve Şehircilik Balıkesir İl Müdürlüğü sayfasında herhangi bir duyurusuna rastlamadığımız bu yeni durum hakkında Bimer üzerinden valiliğe ve Çevre il  Müdürlüğüne  dilekçe göndererek, ' Valilik tarafından ön arama projesine ilişkin verilen izin, ruhsat var mıdır?, ÇED gerekli değildir ve ÇED kapsam dışıdır şeklinde bir karar verilmiş midir? Diye sorduk. ÇED izni alamayan firmanın bir takım yan yollara başvurarak arama faaliyetlerinde bulunması kabul edilemez. Bilim insanların raporlarıyla da tespit ettirdiğimiz gibi, bölgemize hiçbir yarar sağlamayacak, aksine geri dönüşü olmayan yıkımlar yaratacak bu projeyi istemiyoruz. Denizimizi, kumsalımızı, yaşam alanlarımızı hep birlikte korumaya kararlıyız" dedi.  

Denizde maden arama ve çıkarma faaliyetlerini durdurmak amacıyla daha önce de girişimlerde bulunduklarını kaydeden Çevre Koruma ve Ayvalık'ı Güzelleştirme Derneği Başkanı Havva Taylan, " Şirketin yakın zaman önce ön arama ruhsatı aldıklarını ve maden arama faaliyetine başlayacaklarını öğrendik. Bu sırada Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nden gelen dalgıçların yaptığı ve derneğimizin de takip ettiği çalışmalar sonucu Altınova sahilinin doğal bir tarih müzesi olacak kadar zengin olduğunu öğrendik. Müzeden gelen arkeolog dalgıçların yazacakları rapora göre Altınova sahilinin SİT alanı ilan edileceğine inanıyoruz" dedi.  Altınova'nın turistik bir bölge olduğunu söyleyen Havva Taylan, "Sahil bölgesi yaz aylarında binlerce misafiri ağırlayan, her yaş grubundan insanın debize girdiği, kumsalından yararlandığı bir mahallemizdir. Maden arama ve çıkarma faaliyetleri bölgeye zarar verecek, doğal yapısını bozacaktır. Bu tür faaliyetlerin olumsuz etkileri bilinmesine rağmen inatla, ısrarla halkın itirazlarına rağmen maden çıkarma faaliyetleri devam ettirilmeye çalışılmaktadır. Halka sorulmadan, sağlığa zararlı olup olmadığı net bir şekilde ortaya konulmadan, doğada ya da bu durumda denizlerimizde yaratacağı tahribat detaylı olarak incelenmeden Altınovamızdan maden çıkarılmasına karşıyız" dedi. Ruhsatın iptal edilmesini istediklerini söyleyen Taylan, " Ön arama izni alan Orhan Kandemir Dersan Madencilik yalnızca aramamı yapacaktır? Hiç sanmıyoruz. Maden çıkarma faaliyetlerine devam edebilmeleri için ruhsat alanının genişletilmesine ihtiyaçları vardır. Ruhsat alanının genişletilmesini değil iptalini istiyoruz" dedi.

 Altınova'daki maden protestosu, kumsalda  1.5 kilometrelik insan zinciri oluşturularak tamamlandı. Şirket yetkilileri ise Sahilden demir çıkarmanın çevreye zarar vermeyeceğini, aksine canlı ortamın artmasına neden olacağını ileri sürdü.

Editör: Haber Merkezi