Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde el sanatları ile uğraşan üç ev hanımı yörük kültürünü yaşatmaya karar verdi.
Evlerinin bir odasını atölyeye çevirerek Sındırgı ilçesinin yörük değerlerini anlatan, birebir aynı kıyafetler ve kültürü yansıtan miniatür bebekler üretmeye başladılar.
Hobi olarak başlayan uğraş turizm alanında önemli yeniliklere imza atan Sındırgı Belediyesi’nin katkıları ve bebekleri satın almak isteyenlerin çoğalması ile ticari bir boyut kazandı.
Siparişlere yetişemediklerini belirten hanımlar, aile ekonomisine de önemli ölçü de katkı sağlıyor.
Yörük kültürünü yaşatmak ve ilçenin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla bu işe başladıklarını belirten Bacıbeyler “ Üç arkadaş, üçümüz beraber bu işi uygulamaya başladık. Bunlar yöresel olduğu için Sındırgı’nın yöresel kıyafetlerini tanıtmak, yağcıbedir halısını tanıtmak, eski insanlarımızın nasıl yaşadıklarını anlatmak için, böyle bir şey planladık. Tasarladık. Ve eskileri anlatmaya çalıştık.  Hobi olarak başladık, bunları görenler işte bize de yapın, biz de istiyoruz deyince bizde bunları teker teker yapıp satışa sunuyoruz.” dedi.  
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ise şu görüşleri paylaştı:
“İlçemiz turizm alanında gelişmeye devam ediyor. Bu açıdan da en büyük katkı hanımlardan geliyor.
Bugün gördüğümüz bebekler yağcıbedir yörüklerinin, Karakeçili yörüklerinin, Ahmetli yörüklerinin yüz yıllardan beri yaşadığında kullandığı kıyafetler örnek alınarak yapılan bir çalışma.
Sındırgı bebeğinin bir kadınının çilesini, ve coşkusunu ve kültüre kattığı değeri işliyor, aslında.
Bir yağcıbedir halısı üzerinde hayat geçtiğini ve onun üzerinde de onun ipleri ile bir halı dokuma öncesinde yaptığı çalışmayı görülüyor.
İşte yine evinin her türlü ihtiyacını karşılamakla alakalı yaptığı meslekler ile alakalı, hanım ne yapmaz ki evde. Hanımın yaptığı her alanda işte, bugün bir börek bir açma yapıyor.
Tabi dolama dediğimiz böreği burada açarkene yaptığı bir hadise. Kimisi fakir bir aile, kimisi zengin aile. Kişinin kıyafeti bile, aslında bunlara mesleğini belirlediği gibi aynı zamanda kişinin kıyafeti de yöresel olarak kişinin ekonomik durumunu da aslında bir nebze de bize haber veriyor.
Ürettiğimiz her türlü yöresel ürün ve Şerif Paşada onları sergilediğimiz, dışarıdan gelen misafirlerimize bu konuda ürettiğimiz ürünleri göstermeye çalıştığımız işler.
Bugün bacıbeylerin de katkısı ile üst zirveye çıktığı işler. Sındırgı yöresel ürünleri bulabileceğiniz bir mekan. Katkılarından dolayı hanımlarımıza teşekkür ediyorum.“ 
Editör: Haber Merkezi