Dünya Bankası, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin körfez bölgesinde yapacağı su arıtma ve kanalizasyon şebekeleriyle ilgili projesine 125 milyon TL destek sağlayacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Büyükşehir Belediyesi olarak temiz, yaşanabilir, sağlıklı bir Balıkesir için çalışıyoruz” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Dünya Bankası Kentsel Gelişim Proje Yöneticisi Clemence Vidal De la Blache ile Dünya Bankası Kıdemli Kent Uzmanı Soraya Goga, İlbank A.Ş. Yatırım Uzmanlarını makamında kabul etti. Uğur, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nce yürütülen ‘Sürdürülebilir Şehirler’ projesi kapsamında Ayvalık, Edremit, Akçay, Altınoluk arıtma su ve kanalizasyon şebekeleri için Dünya Bankası’ndan 125 milyon TL destek alacaklarını bildirdi.
 
KÖRFEZDE DENİZ KİRLENMEYECEK, ALT YAPI SORUNU BİTECEK

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Edremit Körfezine, İller Bankası ve Dünya Bankası desteği ile toplamda yaklaşık 150 milyon TL tutarında yatırım yapacak. Sürdürülebilir Şehirler Projesi kapsamında Büyükşehir bünyesindeki BASKİ, Edremit ilçesine bağlı Altınoluk Mahallesinde Narlı Arıtma Tesisi, Güre Mahallesinde kanalizasyon sistemi, yine Altınoluk Arıtma Tesisi Kapasite Artırımı, Zeytinli Mahallesinde Edremit Arıtma Tesisi Kapasite Artırımı ve Ayvalık ilçesinde Madra Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisi gibi dev yatırımlar için çalışma başlattı. BASKİ yetkililerinin eşlik ettiği Dünya Bankası ve İlbank yetkilileri, projeyi sahada gözlemleyip fizibilite çalışması yaptı. 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Yatırımlardan Sorumlu BASKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Seyfi Küçükgöncüp, proje kapsamında mevcut Edremit’teki Belediyeler Birliği, Edremit, Akçay, Kadıköy, Zeytinli kanalizasyonlarının deşarj edildiği atık su arıtma tesisinin rehabilitasyon ve atık su arıtma tesisi ile kanalizasyon pis su debisini intikal ettirecek olan toplayıcı kolektör hatlarının yapılmasıyla ilgili projelerin kabul edilip onaylandığını belirtti. Ayrıca, Güre Mahallesinde kanalizasyon şebekesi ve terfiyatının yapımı, Edremit’in Altınoluk Mahallesi atık su arıtma tesisi ve kanalizasyon şebekesinin yapımı, Madra Barajı’ndan Ayvalık Altınova ve Küçükköy yerleşim alanlarının içme suyunu temin edecek içme suyu iletim hattı ve içme suyu arıtma tesisi yapımı işleri de gündemde. 

Balıkesir’e gelen İller Bankası ve Dünya Bankası yetkilileri körfez bölgesinde yetkililerden bilgi aldı. Heyet, Altınoluk Mahallesi Narlı mevkiinde yapılacak arıtma tesisi alanı, Altınoluk Güre bölgesi ve Zeytinli Arıtma Tesisini inceledikten sonra Ayvalık’a geçerek projeyi sahada gözlemleyip fizibilite çalışması yaptı. BASKİ ekipleri tarafından sürdürülen Altınova’daki kuyulardan Ayvalık merkeze gelen eski ana su boru hattının 17 kilometre mesafedeki (iç çapı 500 mm, dış çapı 650 mm) polietilen boru ile değişimine ait çalışmalar da yerinde denetlendi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un talimatıyla  gereken tüm çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü söyleyen BASKİ genel müdür yardımcısı Seyfi Büyükgöncü, bir yandan Altınova’daki kuyulardan Ayvalık’a gelen suyun akışına ait çalışmaları sürdürdüklerini, diğer yandan da Dünya Bankası’ndan alınacak uzun vade kredi ile Madra Barajı’ndan ilçeye getirilecek su hattı ve arıtma tesisi projelerini de hayata geçirmeye çalıştıklarını belirtti. 

Başkan Uğur, makamında kabul ettiği Dünya Bankası ve İİbank yetkilileri ile projenin detayları hakkında görüş alışverişi yaparken, çalışmalarla ilgili de BASKİ’den bilgiler aldı. Uğur, söz konusu çalışmaların en kısa zamanda sonuçlandırılması için talimat verdi.
Editör: Haber Merkezi